Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Нарисна геометр.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
680.96 Кб
Скачать

1.4.6. Визначити двогранний кут між площинами σ (авс) і (bcd).

Цей кут вимірюється лінійним кутом, одержаним у результаті перетину двогранного кута площиною, перпендикулярною до його ребра.

На рис. 24, а ці дві площини вже мають лінію перетину. Це спільна пряма ВС – ребро двогранного кута. Тому, перетворивши креслення таким чином, щоб ребро ВС стало проецюючим, маємо величину лінійного кута .

Удеяких випадках, коли не визначене ребро двогранного кута, задача вирішується значно прості-ше, якщо визначити спочатку кут, що знахо-диться між перпендику-лярами "а" і "b" (рис. 24, б), опущеними з довільної точки К на задані площини. Кут між перпендикулярами "а" і "b" доповнює шуканий кут до 180◦.

На рис. 24, в наведено приклад визначення двогранного кута між площинами Σ (fh) і Т (mn). Доповнюючий кут β визначається у трикутнику КАВ, сторони якого (КА і КВ), перпендикулярні до заданих площин Σ і Т. Спочатку визначаємо величину цього кута, а потім дійсного кута , доповнюючи кут β до 90◦.

1.4.7. Визначити точки (к, r) перетину прямої ав з поверхнею сфери (рис. 25).

Рішення буде графічно точнішим, якщо посередникΣ, проведений через пряму АВ, перетне сферу по кривій "а", одна з проекцій якої – коло. Для цього треба перетворити проекції так, щоб пряма АВ стала прямою рівня.

1.4.8. Визначення проекцій та величини перерізу конуса площиною σ (аb) (рис. 26).

Замінивши площину П2 на П4 так, щоб площина перерізу Σ стала проецюючою (Σ4), будемо мати на П4 одну проекцію лінії перерізу. Вона буде співпадати з проекцією площини Σ4. Зворотним ходом визначаються проекції перерізу наП1, а потім на П2. Для знаходження дійсної величини плоскої фігури перерізу, виконується заміна П1 на П5, паралельну площині перерізу.

Усі наведені приклади виконані способом заміни площин проекцій. Але вони можуть бути виконані також і іншими способами перетворення проекцій, які були розглянуті раніше.

Л і т е р а т у р а

1. В.Є. Михайленко, М.Ф. Євстіфєєв, С.М. Ковальов, О.В. Кащенко, Нарисна геометрія, К., НМКВО, 1991

2. В.Є. Михайленко, М.Ф. Євстіфєєв, С.М. Ковальов, О.В. Кащенко, Нарисна геометрія, К., "Вища школа", 1993

25