Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_Kurs_Vodopr_kanaliz_obladn_budivel.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
26.74 Mб
Скачать

3.1.3 Водопровідна мережа та арматура

Проектування внутрішньої водопровідної мережі починається з розміщення стояків. Водопровідні стояки доцільно встановлювати разом із каналізаційними в каналах, застосовуючи спільні отвори в перекриттях.

Вирішуючи схему мережі на плані будівлі слід намагатись, щоб підсумкова довжина труб була якомога меншою.

Внутрішня водопровідна мережа виконується з оцинкованих, пластмасових труб різних типів, дозволених санітарними органами, та мідних.

Стояки встановлюють таким чином, щоб виключити довгі підводки. Найчастіше стояки встановлюють у санвузлах. Підвід води від стояків до приладів і водорозбірних точок прокладають на висоті 0,2 м від чистої підлоги з ухилом до стояків, а розвідні магістралі, що об’єднують стояки, – в підвалі з ухилом 0,002–0,005 в бік уводу для можливого спуску води з них. На вводі в кожну квартиру встановлюють вентилі, лічильники води, фільтри грубої очистки води. Біля основи стояків у будинках, що мають висоту в три поверхи й більше встановлюють запірні вентилі й трійники із спускними кранами з метою відключення стояка в випадку аварії і необхідності його спорожнення.

Стояки господарсько-питного водопроводу й об’єднаних систем позначають: Ст. В 1-1, Ст. В 1-2 і т. д., де перша цифра характеризує систему водопроводу (1 – господарсько-питний, 2 – протипожежний, 3 – виробничий), остання цифра – порядковий номер стояка.

Труби можуть прокладатися відкрито (кріпленням до стін) і приховано в борозні стін з послідовною зарубкою штукатурення по сітці і залишанням дверцят або в нішах (якщо санітарні вузли є суміжними). Крім того, рекомендується укладка водопровідних труб з трубами інших призначень у виробничих кабінах, що виготовлені заводським способом.

На внутрішній водопровідній мережі будинків установлюють поливальні крани з того розрахунку, що на кожні 60–70 м зовнішнього периметру будинку припадає один поливальний кран.

3.1.4 Аксонометрична схема водопроводу

Аксонометрична схема водопроводу призначена для розрахунку мережі, складання специфікації матеріалів і наступного монтажу трубопроводів. Під час її креслення має бути дотримане прив’язування схеми з розташуванням мережі на плані поверху і підвалу (наприклад, якщо водопровідний увід показаний знизу, то на схемі його наносять "від себе").

Усі лінії трубопроводів, що проходять на плані горизонтально, на схемі зображують також горизонтально, стояки – вертикально; ділянки труб, позначені на плані "від себе" або "на себе", креслять під кутом 45 (додержуватися на всій схемі).

Аксонометрична схема водопроводу виконується без масштабу. На схемі вказують всі фасонні частини, водорозбірну й запірну арматуру, довжину ліній, діаметри і номери стояків (рис. Д3). Всі елементи показують у вигляді умовних позначок (див. додаток Е).

3.1.5 Гідравлічний розрахунок внутрішнього водопроводу

Залежно від прийнятої схеми господарсько-питну мережу необхідно розраховувати на господарсько-питну витрату, в разі використання об’єднаної господарсько-протипожежної системи її необхідно перевіряти на випадок господарчого водовикористання з витратою на гасіння пожежі.

Метою гідравлічного розрахунку внутрішнього водопроводу є визначення діаметрів труб і потрібного напору для забезпечення безперервного водопостачання всіх споживачів у будинку.

Послідовність гідравлічного розрахунку мережі:

- обрати на аксонометричній схемі розрахункову гілку від водоміру на вводі до найбільш віддаленої і високо розміщеної від уводу точки відбору;

- розділити гілку на розрахункові ділянки (між двома точками водовідбору);

- визначити кількість приладів на розрахункових ділянках N, імовірність дії приладів Р, коефіцієнт , розрахункові секундні витрати q (за формулою 1);

- підібрати за розрахунковими витратами (q) і рекомендованими швидкостями (v) діаметри труб (d);

- визначити за формулами гідравліки або за таблицями втрати напору по довжині на тертя під час руху води в мережі, на місцеві опори і в лічильнику води (за формулою 6);

- визначити потрібний напір у вводі в будинок (за формулою 5);

- підібрати підвищувальні установки (за недостатнього напору в міській мережі водопроводу) (за формулою 7).

У практиці проектування розрахункові секундні витрати води на розрахунковій ділянці визначають за числом установлених санітарних приладів та імовірності їх дії за формулою, л/с:

q = 5qo, (1)

де qо - секундна витрата води водорозбірною арматурою (приладом), визначена для окремого приладу за додатком Є; для різних приладів, які обслуговують однакових споживачів на ділянці тупикової мережі – за додатком Ж);

 - коефіцієнт, визначений за додатком І залежно від загального числа приладів N на розрахунковій ділянці мережі та імовірності їх дії Р.

Імовірність дії санітарно-технічних приладів Р на ділянках мережі з однаковими водоспоживачами в будинках і постійним відношенням U/N визначається за формулою:

, (2)

де q hr,u - загальна норма витрати води споживачем за годину найбільшого водоспоживання, л (див. додаток Ж);

U - кількість водоспоживачів (кількість квартир, визначених відповідно до завдання, помножити на середню заселеність однієї квартири, яку приймають залежно від району будівництва будинку; можна приймати 3,5; 3,6; 3,8; 4,1 чол./кв. і т. ін);

qo - витрата води одним приладом , л/c;

N - загальна кількість приладів, шт.

За відсутності даних про кількість санітарно-технічних приладів у будівлях або спорудах значення P допускається знаходити за формулою (2), приймаючи N=U.

Далі знаходять значення , що залежить від добутку NР (див. додаток І).

Результати розрахунку доцільно записати в вигляді таблиці (табл. 1).

Таблиця 1 - Розрахунок внутрішньої водопровідної мережі

Номер

ділянки

Довжина

ділянки

l, м

Кількість санітарних приладів

N, шт

NP

Розра-

хункова

витрата

q, л/с

Діа-метр

d,

мм

Швид-кість

,

м/с

Питомі втрати

і, м

Втрати напору на ділянці

і·l, м

1-2

2-3

3-4

hl

Увід

hув

Діаметри труб підбирають за розрахунковими витратами, виходячи з умови, що швидкість руху води не повинна перевищувати 3 м/с, у випадку пропускання господарсько-питної витрати її приймають в межах 1-1,7 м/с.

Під час підбору діаметра труб і розрахунку втрат напору на тертя по довжині в мережі водопроводу використовують таблиці для гідравлічного розрахунку сталевих, чавунних водопровідних труб (див. додаток К) або [6]. Знаходячи діаметри, враховують максимальне використання гарантійного напору в точці приєднання до міської мережі.

Втрати напору на розрахованих ділянках знаходять як добуток питомої втрати (див. додаток К) на довжину ділянки li.

hli.= 1000і∙li/1000, м. (3)

Втрати напору в водомірі, м:

hвод.= Sq2, (4)

де S - гідравлічний опір лічильника (див.табл. 2), м/(м3/год);

q - розрахункова витрата, що проходить через водомір (лічильник), м3/год.

Q = 3,6q. (5)

Діаметр умовного проходу лічильника визначають, виходячи з розрахункової витрати, яка не повинна перевищувати експлуатаційну витрату (табл. 2).

Таблиця 2 - Дані для підбору лічильників води

Діаметр

умовного проходу лічильника, мм

Витрати води, м3/год

Поріг

чутливості (м3/год)

не більше за

Максимальний об'єм води на добу, м3

Гідравлічний опір лічильника, м/(м3/год)2

Мінімальні

Експлуатаційні

Максимальні

15

0,03

1,2

3

0,015

45

1,11

20

0,05

2

5

0,025

70

0,4

25

0,07

2,8

7

0,035

100

0,204

32

0,1

4

10

0,05

140

0,12

40

0,16

6,4

16

0,08

230

0,039

50

0,3

12

30

0,15

450

0,011

65

1,5

17

70

0,6

610

0,0063

80

2

36

110

0,7

1300

0,002

100

3

65

180

1,2

2350

0,000059

150

4

140

350

1,6

5100

0,00001

Лічильник з прийнятим діаметром умовного проходу перевіряють на пропускання максимальної (розрахункової) секундної витрати води:

а) на господарсько-питні та інші потреби (втрати напору в крильчастих лічильниках не повинні перебільшувати 2,5 м, турбінних – 1 м);

б) на внутрішнє пожежогасіння з урахуванням подачі розрахункової витрати води (втрати напору в лічильнику не повинні перебільшувати 10 м).

Розрахунок внутрішньої водопровідної мережі дозволяє розрахувати потрібний напір, що забезпечить безперебійне водопостачання будинку за формулою, м:

Hпотр = Hgеоm + h + Hf , (6)

де Hgеom – геометрична висота підйому води від місця приєднання вводу до вуличної магістралі до найвищого розташування водорозбірного крана (умовно приймаємо 1,5 м як геометричну висоту від місця вводу до підлоги першого поверху і висоту від підлоги до крана (душа) 2,2 м;

Hgеom = (nпов–1)∙hпов +1,5 + 2,2, (7)

де nпов – кількість поверхів;

hпов – висота поверху, м;

h – сума втрат напору за розрахунковим напрямком, м;

h = hвв + hl + hм+ hвод, (8)

де hвв – втрати напору на вводі (див. табл.1), м;

hl – втрати напору на ділянках трубопроводів розрахункового напрямку від лічильника до диктуючої точки, м (див. табл. 1);

hм – втрати напору на подолання місцевих опорів, приймаються як 30% від втрат на ділянках трубопроводу (див. [2, п.77] ), (hм = 0,3∙hl);

hвод – втрати напору в лічильнику, м;

Hf – вільний напір розрахункового санітарно-технічного приладу, м (див. додаток Є).

Величину одержаного потрібного напору Нпотр. порівнюють з гарантійним напором у міській мережі Нгар. Якщо Нпотр. Нгар,, то проектують підвищувальну установку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]