Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія освіти Т.6.rtf
Скачиваний:
79
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1 Див. Детальніше про час заснування найбільш відомих європейських університетів у темі 2. 18

Пізніше такі технополіси були утворені в інших регіонах Сполучених Штатів Америки, наприклад в районі Бостона, у "дослідницькому трикутнику" Північної Кароліни (Ролі -Дарем-Чапел-Хілл), в Техасі (Остін - Сан-Антоніо), а також в інших регіонах розвинених країн: у Франції (Софіополіс підлягає муніципалітету Ніцци), в Японії (Цукуба), в Німеччині (околиці Штутгарта) та інших країнах.

Пізніше, аналізуючи досвід організації перших американських і європейських технополісів, японські фахівці з наукового менеджменту дійшли до висновку, що неодмінними умовами для утворення технополісу слід визнати наступні: це місто з населенням не менше за 200 тис. мешканців розвинутою системою транспортних (аеропорт, залізниця, автошляхи) та інших комунікацій і резервом працездатного населення середньої і високої кваліфікації, наявність вищих навчальних закладів, декілька галузей розвинутої сучасної промисловості.

Були спроби побудови технополісів за зразком

Сполучених Штатів Америки і в Радянському Союзі. Насамперед слід згадати найбільш відомі серед них Новосибірський (Академмістечко) і Харківський (П'ятихатки) наукові центри.

Наявність вищих навчальних закладів

Декілька галузей розвинутої сучасної промисловості

Місце з населенням не менше за 200 тис. Мешканців

Розвинута система транспортних та інших комунікацій

Резерв працездатного населення середньої та високої кваліфікації

Наявність вищих навчальних закладів

Декілька галузей розвинутої сучасної промисловості

Схема 1.4. Необхідні умови для створення технополісу

Зовні організація цих центрів відбувалася за зразком відомих західних технополісів. Наприклад у Харкові, одному з найбільших промислових і транспортних центрів Радянського Союзу, існувала розвинута мережа вищих навчальних закладів і науково-дослідних установ Академії Наук. На околиці міста були побудовані спеціалізований науково-дослідний центр і фізико-технічний факультет університету, житловий масив.

Трохи іншою була ситуація в Новосибірську. На відміну від Харкова з його величезним науковим і промисловим потенціалом, тут все створювалося фактично “на порожньому місці”. Приблизно за 30 км. від міста в лісових хащах була обрана місцевість з назвою Вовчий Лог, де були побудовані наукові установи. Новосибірський університет, відповідні комунікації і досить, великий житловий масив. Системою спеціальних пільг та адміністративними заходами були залучені до цього центру фахівці з усієї країни.

Однак на заваді стали особливості радянської господарської і адміністративної системи. Поділ науки на вузівську (університети і інститути) і академічну (інститути АН УРСР і СРСР). жорстка система підпорядкування промислових і транспортних підприємств багато чисельним адміністративним установам, ідеологічний контроль всіх сторін життя. а також відсутність нормального наукового співтовариства - все це не дозволило повторити успіх розвинутих країн.