Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
98.76 Кб
Скачать

10-А клас:

Високий рівень (3*100%) / 24 = 12,5 %

Середній рівень (11*100%) / 24 = 45,8 %

Достатній рівень (8*100%) / 24 = 33,4 %

Низький рівень (2*100%) / 24 = 8,3 %

10-Б клас:

Високий рівень (5*100%) / 24 = 20,8 %

Середній рівень (8*100%) / 24 = 33,4 %

Достатній рівень (10*100%) / 24 = 41,6 %

Низький рівень (1*100%) / 24 = 4,2 %

А тепер ми можемо порівняти результати контрольного та експериментального класів після введення в 10-Б клас фрагментів уроків з використанням аудіовізуальних засобів для розвитку в учнів мовленнєвої компетенції.

(Мал. 2.1) Рівень сформованості мовленнєвої компетенції в учнів після проведення експерименту

Тепер ми бачимо, що рівень сформованості мовленнєвої компетенції у експериментальному класі з використанням аудіовізуальних засобів навчання є значно вищим.

Порівняльний рівень сформованості мовленнєвої компетенції учнів

10-Б класу

Рівень якості знань

До експерименту

Після експерименту

Приріст

Високий

12,5 %

20,8 %

8,3 %

Середній

29,7 %

33,4 %

3,7 %

Достатній

41,7 %

41,6 %

-0,1 %

Низький

16,1 %

4,2 %

-11,9 %

Проаналізувавши результати, які ми отримали до і після експерименту можна дійти висновків, що розвиток мовленнєвої компетенції за допомогою аудіовізуальних засобів навчання є ефективним.

Висновки до розділу 2

За результатами експериментальної роботи ми можемо дійти таких висновків:

  1. До початку педагогічного експерименту ми уважно вивчили учнів 10-А та 10-Б класів, порівняли результати поточних та семестрових оцінок. Учні обох класів навчалися за однаковою програмою, мали приблизно однаковий рівень знань, тому ми і обрали їх як експериментальні групи.

В ході експерименту нами були розроблені дві контрольні роботи (Додаток 1,2), в яких учням було запропоновано різні завдання для виявлення рівня сформованості мовленнєвої компетенції до і після експерименту.

  1. В ході експерименту ми використовували такі відеокурси: “Window on Britain”, ……….. та “New Headway Video 4”. За допомогою цих аудіовізуальних засобів, в ході нашого експерименту, учнями були вивчені такі теми: “London”, “Changing places”. Задля формування мовленнєвої компетенції за допомогою аудіовізуальних засобів нами були використані вправи на формування та розвиток мовленнєвих навичок та вмінь. На розвиток цих навичок та вмінь учням було запропоновано такі вправи: обговорення поданих тем, часткове або повне відтворення матеріалу, поданого у відео фрагментах, відповіді на запитання та виконання проектної роботи.

  2. Наприкінці експерименту була проведена повторна контрольна робота яка мала приблизно такі ж завдання, як і контрольна робота до початку педагогічного експерименту. Після підбиття підсумків ми виявили, що спостерігалася позитивна динаміка рівня сформованості мовленнєвої компетенції: на 8,3% більше стало учнів з високим рівнем, на 3,7% стало більше учнів з середнім рівнем, на 0,1% стало менше учнів з достатнім рівнем та на 11,9% знизилась кількість учнів з низьким рівнем. Отримані результати свідчать про те, що обрана нами методика використання аудіовізуальних засобів у процесі навчання англійської мови для формування мовленнєвої компетенції є ефективною.

  3. Отже, використання аудіовізуальних засобів для формування мовленнєвої компетенції в учнів може бути запропоноване для впровадження в процес вивчення англійської мови в загальноосвітніх школах.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

  1. Зростаюча потреба в спілкуванні і в співпраці між країнами і народами з різними мовами і культурами, звичаями і традиціями вимагає суттєвих змін в підході до викладання іноземної мови в середній загальноосвітній школі. Стрімкі зміни, що відбуваються в українському суспільстві, осучаснення освітньої системи, досягнення в галузі практики викладання іноземної мови поставили перед кожним педагогом необхідність оновлення змісту і методів навчання іноземної мови. У зв'язку з цим актуальною стає позиція, за якої здатність зрозуміти представника іншої культури залежить не тільки від коректного використання мовних одиниць, але й від особливих умінь розуміти норми його культури, у тому числі мовленнєвої поведінки у різноманітних ситуаціях спілкування.

Все це зумовило необхідність розв’язання наукової проблеми теоретичного обґрунтування та експериментальної перевірки ефективності розвитку мовленнєвої компетенції в учнів на уроках англійської мови аудіовізуальними засобами навчання.

  1. Мовленнєва компетенція є поняттям комплексним. Спираючись на мовну компетенцію, вона охоплює систему мовленнєвих умінь (вести діалог, сприймати, відтворювати і створювати усні й писемні монологічні та діалогічні висловлювання різних видів, типів і жанрів), необхідних учням у різноманітних життєвих ситуаціях. Мовленнєва компетенція особистості виявляється у сформованості умінь користуватися усною і писемною мовою, багатством її виражальних засобів залежно від цілей і завдань висловлювання. Мовленнєва компетенція охоплює чотири види компетенції, а саме в говорінні, аудіювання, письмі та читанні.

  2. Застосування на заняттях аудіовізуальних засобів – це досить ефективний та доцільний засіб розвитку мовленнєвої компетенції при навчанні англійської мови у школі.

Аудіовізуальні засоби, маючи на меті інтенсифікацію навчального процесу, мусять передусім відтворити на занятті об’єктивну дійсність, компенсувати її відсутність, стимулювати мовленнєву діяльність учнів. Використання аудіо-відеоматеріалів на заняттях з англійської мови дозволяє постійно підтримувати у учнів жвавий інтерес до вивчення мови й уникнути тієї монотонності, що може іноді виникати на заняттях за традиційною методикою.

  1. В ході педагогічного експерименту нами були розроблені фрагменти уроків для розвитку мовленнєвої компетенції на уроках англійської мови з використанням аудіовізуальних засобів: “Window on Britain”, ……….. та “New Headway Video 4”. Для роботи з відео були впроваджені вправи на формування та розвиток мовленнєвих навичок та вмінь. Нами був складений порівняльний аналіз сформованості мовленнєвої компетенції контрольного та експериментального класів. Так, на основі проведених контрольних робіт, ми виявили динаміку сформованості мовленнєвої компетенції за допомогою аудіовізуальних засобів, яка свідчить про ефективність обраної методики.

За результатами нашого дослідження можна стверджувати про те, що використання аудіовізуальних засобів сприяє розвитку мовленнєвої компетенції, підвищує ефективність навчання, робить процес навчання більш цікавим. Це підтверджує гіпотезу дослідження і свідчить про виконання поставленої мети і завдань дослідження.