Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
206.45 Кб
Скачать

2.3. Порівняльний аналіз результатів експериментальної роботи в експериментальному і контрольному класах

Після того, як формувальний етап експерименту закінчився, переходимо до контрольного етапу. Для цього була розроблена контрольна робота (Додаток Д), яка за складність вправ схожа на контрольну роботу, яку було проведено до експерименту. За допомогою цієї контрольної роботи було виявлено рівень сформованості мовленнєвої компетенції учнів після експерименту. Отримані результати були знову оброблені за формулою:

P = (N*100%) / M

де P – відсоток у класі з однаковим рівнем знань, умінь і навичок в галузі розвитку граматичної компетенції англійської мови,

N – кількість учнів з відповідним рівнем знань,

M – загальна кількість учнів в класі.

За результатами контрольної роботи було складено таблиці (Додаток Е, Ж).

Аналіз результатів проведених контрольних робіт у 10-А та 10-Б класах дозволив визначити рівень сформованості умінь і навичок читання після проведення експерименту та представити їх у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Результати проведення контрольної роботи в експериментальному та контрольному класах

Рівні оцінювання

10-А клас (контрольний)

10-Б клас (експериментальний)

Високий рівень

(3*100%) / 24 = 12,5 %

(5*100%) / 24 = 16,7 %

Достатній рівень

(11*100%) / 24 = 45,8 %

(8*100%) / 24 = 33,4 %

Середній рівень

(8*100%) / 24 = 33,4 %

(10*100%) / 24 = 41,6 %

Порівняльний рівень

(2*100%) / 24 = 8,3 %

(1*100%) / 24 = 8,3 %

З метою порівняння результатів контрольного та експериментального класів після введення в 10-Б класі фрагментів уроків з використанням аудіовізуальних засобів для розвитку в учнів мовленнєвої компетенції було складено діаграму.

Рис. 2.2. Рівень сформованості мовленнєвої компетенції в учнів після проведення експерименту

Як показав аналіз рівнів сформованості мовленнєвої компетенції у експериментальному класі з використанням аудіовізуальних засобів навчання є значно вищим.

Порівняльний аналіз сформованості мовленнєвої компетенції учнів

10-Б класу

Рівень якості знань

До експерименту

Після експерименту

Приріст

Високий рівень

12,5 %

16,7 %

4,2 %

Достатній рівень

29,7 %

33,4 %

3,7 %

Середній рівень

41,7 %

41,6 %

-0,1 %

Початковий рівень

16,1 %

8,3 %

-7,8 %

Отже проведений аналіз результатів контрольного та експериментального класів дозволив зробити висновок, що розвиток мовленнєвої компетенції за допомогою аудіовізуальних засобів є ефективним.

Висновки до другого розділу

За результатами експериментальної роботи можна дійти таких висновків:

  1. До початку педагогічного експерименту було обрано експериментальний та контрольний класи, розроблено контрольні роботи (Додаток Б, Д) на виявлення рівня сформованості мовленнєвої компетенції учнів до і після експерименту.

  2. В ході експерименту використано такі відеокурси: “Window on Britain”, “Project English 3”, “Lifetime 3” та “New Headway Video 4”. За допомогою цих аудіовізуальних засобів учнями були вивчені такі теми: “London”, “Changing places” та “The future. Weather conditions.” Задля формування мовленнєвої компетенції за допомогою аудіовізуальних засобів були використані вправи на формування та розвиток мовленнєвих навичок та вмінь. На розвиток цих навичок та вмінь учням було запропоновано такі вправи: обговорення поданих тем, часткове або повне відтворення матеріалу, поданого у відео фрагментах, відповіді на запитання та виконання проектної роботи.

  3. Наприкінці експерименту була проведена повторна контрольна робота яка мала приблизно такі ж завдання, як і контрольна робота до початку педагогічного експерименту. Після підбиття підсумків було виявилено, що спостерігалася позитивна динаміка рівня сформованості мовленнєвої компетенції: на 8,3% більше стало учнів з високим рівнем, на 3,7% стало більше учнів з достатнім рівнем, на 0,1% стало менше учнів з середнім рівнем та на 11,9% знизилась кількість учнів з низьким рівнем. Отримані результати свідчать про те, що обрана методика використання аудіовізуальних засобів у процесі навчання англійської мови для формування мовленнєвої компетенції є ефективною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]