Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_27_04.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Критерії оцінювання рівня сформованості фонетичних навичок

Рівень сформованості

Критерії

Фонетичні навички у говорінні

Темп мовлення.

Паузація

Розрізнення наголосу у складних та похідних словах

Визначення фразової мелодики

Визначення довготи / короткості голосного

Наявність / відсутність придиху

Фонетичні навички у читанні вголос

Паузація

Розрізнення наголосу у складних та похідних словах

Визначення фразової мелодики

Визначення довготи / короткості голосного

Наявність / відсутність придиху

Для того щоб перевірити правильність визначення довготи голосних звуків, ми запропонували учням прослухати декілька слів, які знаходяться в опозиції одне до одного тільки за цією ознакою.

Нами було перевірено правильність відтворення довготи/короткості у читанні методом аудитивного аналізу.

Наявність або відсутність придиху не виконує дистинктивної функції. На нашу думку, це і спричинює неуважне ставлення до аспірації, яка є диференційною ознакою англійських приголосних, зокрема [h], [k], [t]. Неправильне використання цих приголосних у позиції перед наголошеним складом та після спричинює іншомовний акцент.

Критерії, які описані нами, дають змогу зробити висновок й оцінити сформованість фонетичних навичок на сегментному рівні. Усі наступні критерії пов’язані з фонетичними одиницями та явищами супрасегментного рівня.

Щодо визначення рівня сформованості фонетичних навичок, що використовуються на супрасегментному рівні, слід почати з паузації. Цей процес передбачає зв’язок з фразовою мелодикою.

У фонетиці англійської мови розрізняють три види мелодики:

- нисхідну;

- висхідну;

- прогредієнтну.

Види мелодики залежить від виду речення за метою висловлювання. Неправильне визначення мелодики при сприйнятті мовлення на слух та неправильне використання у читанні чи мовленні може призвести до порушення акту комунікації.

Після визначення пауз та виду мелодики доцільно розрізнювати наголос у складних та похідних словах. Порушення правил акцентуації, впливає на зрозумілість мовлення. Трудність зумовлена відмінністю акцентуації у англійській і рідній мовах: наголос у рідній мові є вільним, нефіксованим. Ми вважаємо, необхідно оцінити обрані нами види мовленнєвої діяльності за критерієм розрізнення наголосу у складних та похідних словах.

Рівні оцінювання знань та умінь молодших школярів:

Високий: 100 − 99% − 12 балів; 98 – 93% − 11 балів; 92 − 83% − 10 балів;

Середній: 84 − 75% − 9 балів; 74 − 61% −8 балів; 60 – 52% − 7 балів;

Достатній: 51 − 45% − 6 балів; 45 − 37% − 5 балів; 37 − 29% − 4 бали;

Низький: 29 − 21% − 3 бали; 21 − 13% − 2 бали; 13 − 7% − 1 бал.

У ході експерименту, рівні визначаються за такими характеристиками:

Високий рівень мають ті школярі, що проявляють активність у пізнавальній діяльності у класі, мають високий рівень навчальних досягнень, набули вмінь та навичок в процесі навчання фонетики англійської мови, дисципліновані, мають сформоване емоційно-позитивне ставлення до вивчення англійської мови й глибоко усвідомлюють її значення, їх внутрішній стимул до навчання як прагнення до пізнання нового, переважає над зовнішнім.

До середнього рівня відносяться учні, які виявляють знання і розуміння основних положень навчального матеріалу. Відповідь його правильна, але недостатньо осмислена. Здатні розв'язувати завдання за зразком, володіють елементарними вміннями навчальної діяльності;

До достатнього рівня можна віднести тих учнів, які не завжди активні у пізнавальній діяльності, набули достатніх фонетичних вмінь та навичок у процесі навчання, однак іноді порушують дисципліну, їм подобається навчатися, однак вони глибоко не усвідомлюють значення навчання, їх внутрішній стимул до навчання як прагнення до пізнання нового урівноважує зовнішній.

До низького рівня сформованості фонетичних умінь та навичок належать ті учні, що не проявляють активності у навчанні, мають низький рівень навчальних досягнень, не набули достатніх вмінь та навичок у процесі навчання фонетики англійської мови, вони не схильні до наполегливої роботи, часто порушують дисципліну, заохочення, є їх стимулами до навчання [16].

Ми провели контрольну роботу у 2 – Б та 2 – В класах і результати цієї роботи обчислювали за формулою Заціорського [42]:

P = (N*100%) / M;

P – відсоток у класі з однаковим рівнем сформованості фонетичних навичок англійської мови;

N – кількість учнів з відповідним рівнем знань;

M – загальна кількість учнів у класі.

За результатами констатувального етапу експерименту було складено таблиці 2.2 та 2.3.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]