Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_27_04.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Рівень розвитку фонетичних навичок молодших школярів після проведення формувального етапу експерименту

Рівні оцінювання

2 − Б (контрольний) клас

2 − В (експериментальний) клас

Високий рівень

41 %

28 %

Середній рівень

34 %

46 %

Достатній рівень

25 %

24 %

Низький рівень

0 %

0 %

Використання ігрових прийомів у навчанні фонетики значною мірою вплинуло на підвищення якості знань в учнів 2 − В (експериментального) класу.

Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що використання ігрових прийомів сприяло розвитку фонетичних навичок молодших школярів.

Отже, аналіз рівня розвитку фонетичних навичок показав, що в експериментальному класі − 2 − В, де застосовувались ігрові прийоми, рівень розвитку фонетичних навичок є вищим.

Наведемо динаміку розвитку фонетичних навичок в експериментальному класі:

Таблиця 2.9

Динаміка розвитку фонетичних навичок у 2 – в класі

Рівень розвитку фонетичних

навичок

Констатувальний етап експерименту

Контрольний етап експерименту

Приріст

високий

23 %

28 %

5 %

середній

38%

46 %

8 %

достатній

31%

24 %

7 %

низький

8 %

0 %

8 %

Для того, щоб відобразити динаміку показників рівня сформованості фонетичних навичок учнів в експериментальному (2 − В) класі, було побудовано стовпчикову діаграму:

Рис. 2.4 Динаміка розвитку фонетичних навичок і вмінь в експериментальному класі.

Отже, ми отримали такі статистичні дані: приріст між констатувальним етапом експерименту і контрольним етапом експерименту значно високий, адже показники високого рівня сформованості фонетичних навичок учнів в експериментальному (2 − В) класі підвищився на 5%, середній на 8%, достатній на 7%, низький на 8%.

Отримані дані свідчать про те, що в експериментальному класі отримано більш позитивні результати в рівнях розвитку фонетичних навичок молодших школярів, порівняно з контрольним класом. Так, високий рівень значно підвищився в експериментальному класі на 5%, тоді як на констатувальному етапі експерименту він складав 23%, середній рівень на констатувальному етапі складав 38%, то зараз − 46 %, достатній рівень на констатувальному етапі складав 31%, де на експериментальному етапі маємо нижчий показник − 24%, низький рівень знизився на 8%.

Отже, отримані результати дають підстави вважати, що поставлені завдання виконано, мету досягнуто, проведена експериментальна робота підтвердила гіпотезу дослідження: ефективність використання ігрових прийомів для розвитку фонетичних навичок учнів молодших класів на уроках англійської мови була доведена зростанням усіх досліджуваних критеріїв і показників. Отримані теоретичні й практичні висновки свідчать, що визначені й теоретично обґрунтовані педагогічні умови використання ігрових прийомів сприяють розвитку фонетичним навичкам молодших школярів.

Висновки до другого розділу

Згідно з гіпотезою дослідження, забезпечення позитивної мотивації учнів у процесі навчання, а також методичного забезпечення процесу іншомовної фонетичної підготовки молодших школярів сприятиме формуванню фонетичних навичок і вмінь у молодших школярів на уроках англійської мови.

Визначено основні критерії та показники, які відобразили зміни у розвитку фонетичних навичок, а саме: темп мовлення, паузація, визначення фразової мелодики, розрізнення наголосу у складних та похідних словах, визначення довготи / короткості голосного, наявність / відсутність придиху.

Використання ігрових прийомів на уроках англійської мови дало можливість учням не тільки ефективно засвоїти фонетичні зразки після багаторазового їх опрацювання, але й урізноманітнило навчальну діяльність учнів, збагатило їх лінгвістичний світогляд, збагачуючи їх історичним та соціальним досвідом народу, мову якого вони вивчають.

Експериментальні дані свідчать про те, що ігрові прийоми сприяють розвитку фонетичних навичок учнів молодших класів та підвищенню їхніх навчальних досягнень. Адже, високий рівень значно підвищився в експериментальному класі на 5%, тоді як на констатувальному етапі експерименту він складав 23%, середній рівень на констатувальному етапі складав 38%, то зараз − 46 %, достатній рівень на констатувальному етапі складав 31%, де на експериментальному етапі знизився на 7%, низький рівень знизився на 8%. Якщо порівнювати між контрольним (2 – Б) та експериментальним (2 – В) класами то контрольний клас так і залишився на тому самому констатувальному рівні сформованості фонетичних навичок і вмінь, адже ігрові прийоми використовувалися в експериментальному (2 – В) класі, завдяки яким рівень сформованості фонетичних навичок і вмінь значно покращився, середній рівень сформованості експериментального класу перевершив контрольний клас.

Використання ігрових прийомів у практиці навчання учнів молодших класів сприяло підвищенню інтересу й загальної мотивації учнів до процесу пізнання завдяки новим формам роботи; створенню сприятливих умов для ефективного формування фонетичних навичок молодших школярів, полегшуючи засвоєння важких англомовних звуків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]