Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки з Зарубіжної.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
53.4 Кб
Скачать

2. Які сценічні нововведення зробив Софокл?

Згідно успіхам, якими трагедія була зобов'язана Софокла, їм зроблені нововведення в сценічній постановці п'єс. Так, він збільшив число акторів до трьох, а число хоревтів з 12 до 15, скоротивши в той же час хорові частині трагедії, удосконалив декорації, маски, взагалі бутафорську бік театру, вніс зміну в постановку трагедій у вигляді тетралогій, хоча не відомо в точності , у чому ця зміна полягала. Нарешті, він же ввів у вживання розписні декорації. Усі зміни мали на меті повідомити ходу драми на сцені більше руху, посилити ілюзію глядачів і враження, що отримується від трагедії. Зберігаючи за поданням характер вшанування божества, священнослужіння, яким була трагедія спочатку, по самому походженням своїм із культу Діоніса, Софокл олюднив його набагато більше, ніж Есхіл. Олюднення легендарного і міфічного світу богів і героїв було неминуче, як тільки поет зосередив свою увагу на більш глибокому аналізі душевних станів героїв, які були відомі публіці до цих пір лише за зовнішніми примхам їх земного життя. Зобразити душевний світ напівбогів можливо було не інакше, як рисами простих смертних. Початок такого поводження з легендарним матеріалом належало батьком трагедії, Есхілом: досить нагадати створені ним образи Прометея або Ореста; Софокл пішов далі по слідах попередника.

3. З яких частин складався давньогрецький театр? Що таке амфітеатр?

Театр (грец. видовище) – споруда, призначена для драматичних вистав: трагедій, сатирівських драм, комедій. Первісне – місце урочистостей, відправляння культу Діоніса, зокрема – Діонісових хорів, тобто дифірамбів. Перший кам’яний театр (Театр Діоніса) споруджено біля підніжжя Акрополя у 4 ст. до н. е. на місці колишнього дерев’яного. За цим зразком побудовано театри в інших місцях Греції. Грецький театр складався з трьох найважливіших частин: розташовані півколом місця для глядачів; місце для виступу акторів і хору, орхестра; сценічна будівля – скена.

Амфітеатр – видовищна споруда, винайдена римлянами, схожа на сучасний цирк, з овальною ареною, присипаною піском та концентрично розташованими місцями для глядачів. Для захисту від дощу та сонця вся будівля запиналася зверху величезним покровом. В амфітеатрі відбувалися гладіаторські бойовища, часто в них виступали дикі звірі. Найбільшою з таких споруд був Колізей. Його почав будувати Веспасіан, а завершив Тіт у 80 р. до н. е. Величний Колізей уміщував близько 100 000 осіб. Його руїни й досі височать у Римі.

4. Поясніть походження терміну «трагедія».

Слово трагедія походить від двох грецьких слів: трагос - "цап" і оде - "пісня", тобто "пісня цапів". Ця назва знову веде нас до сатирів-супутників Діоніса, козлоногим істотам, що славили подвиги і страждання бога. 

5. Поясніть назву вірша Сапфо «Жереб мені випав такий…».

В наведеному вірші авторка стверджує про свою призначену долею здатність палко сприймати і любити все прекрасне. Тобто назва вірша констатує невідворотність призначення долі, тобто так званий жереб, що випав авторці вірша і визначає її захоплення і любов до прекрасного.

Варіант 6