Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кн_теор.комун.-Почепцов.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

9.1. Комунікативні складники

психологічної/інформаційної операції

Психологічна/інформаційна операція - це в першу чергу комунікація, тому нас мають цікавити типи комунікативних процесів, що найбільш вдало служать її цілям. Г.Джоветт і В. О'Доннелл визначають пропаганду як маніпуляцію символічним оточенням, яка може йти без фізичного оточення, так і за його допомогою. В останньому випадку ми маємо варіант впливу нових комунікативних технологій на сутність пропаганди, тобто зміна умов передачі повідомлень задає ті чи інші характеристики самого повідомлення. На цю тему писав і Ю. Лотман, коли розмірковував над проблемою перекладу текстів, що написані різними мовами культури. В такому перекодуванні завжди залишається частка, що не піддається перекладу, і саме вона найбільш вдало відтворює сутність цього типу комунікативного каналу.

Якщо ми акцентуємо комунікативні характеристики психологічної операції, то представники інших професійних ділянок будуть бачити в ній важливі для себе риси. Саме так писав Д. Маклахан про першого керівника організації, що передувала ЦРУ, У. Доноване:" 1939 р. Донован сказав, що, як він гадає, "те, що ми зараз називаємо незвичною або психологічною війною", посяде важливе місце в майбутніх битвах. Донован вважав, що таку незвичну війну можуть організувати (і керувати нею) тільки розвідувальні органи. Такий шлях забезпечив би збереження таємниці, необхідні грошові засоби і захист від політичних нападів й галасу в пресі, а також надав би можливість самому Доновану стати на

С. 196

чолі цієї справи". Вже 1940 p. Держдепартамент мав за допомогою посольств забезпечити збір інформації серед іншого з таких питань: моральний дух (військових, керівників, цивільного населення); чутки, що мають місце; ефективність англійської пропаганди (кількість тих, хто слухає передачі, якість прийому і подібне), основні настрої (наприклад, невдоволення війною, страх перед США).

Але й військові інтереси час під часу звертаються до чисто комунікативних аспектів цієї справи. 10 червня 1941 р. У. Донован звернувся з меморандумом до президента, де йшлося про таке: "В сучасній війні є ще один елемент, тобто психологічний вплив на моральних дух населення країни. В цьому важлива роль належить радіо. Використання радіо як зброї, до чого ефективно звертається Німеччина, має удосконалюватися". Один із засновників і керівників ЦРУ А. Даллес у своїй книзі з мистецтва розвідки розглядає різні варіанти політичної дезінформації, які будуються не лише на гарній аналітиці, а й чіткому знанні законів комунікативного впливу.

Важливою складовою психологічної операції є інша аудиторія, за визначенням це завжди аудиторія за межами своєї країни. На цьому обов'язково наголошується у відповідних визначеннях. Наприклад: "Організація для "міжнародних комунікацій" означає організацію в одній країні для комунікацій або зі світом в цілому, або з окремою аудиторією в іншій країні". Оскільки це інша аудиторія ми гірше знаємо її мову і культуру. Інколи, вважаючи, що знаємо, ми отримуємо негативні результати через реальне незнання. Наприклад, польовий статус з психологічних операцій США каже про використання під час війни у В'єтнамі туза пік, що для західної культури є символом смерті. Але це було помилкою, бо такого розуміння немає в межах східної культури.

Дія подібних міжнародних комунікацій може спрямовуватися як на індивідуальну, так і на масову свідомість. Існують операції з дистанційного впливу на лідера, що дозволяє досягти максимальної точності в комунікації. Це стає можливим завдяки детальному знанню цієї особи та її каналів комунікації. З іншого боку, масова свідомість як особливий

С. 197

об'єкт теж підлягає точному і об’єктивному вимірюванню. Успіх психологічної операції залежить від точності цього дослідження. В межах психологічних операцій нас цікавитимуть два варіанту інформаційних дій:

- введення характеристик,

- заміна характеристик.

Введення характеристик полегшується тоді, коли йдеться про "нішу", яка ще не заповнена масовою свідомістю. Заміна характеристик - набагато складніший процес, оскільки це вже буде варіантом конкурентної комунікації, коли одна інтерпретація ситуації має витиснути іншу. Заміну характеристик ми можемо проілюструвати темами, які під час війни у В'єтнамі, були найбільш впливовими, викликаючи дезертирство солдатів. З погляду нашого розгляду війна як патріотичний об'єкт з одного боку був перекладений як об'єкт індивідуальний, сімейний з іншого (у %):