Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

1. Вступ

1.1 Мета та завдання курсу.

Метою навчального курсу є ознайомлення студентів із головними засадами теоретичної та практичної соціології, напрямками та школами в історії соціологічної думки та сучасними соціологічними парадигмами.

Викладення курсу “Соціологія” для майбутніх юристів як наукової дисципліни побудовано на діалектичній єдності теоретичного та практичного соціологічного знання, що відбиває два головних аспекти цієї науки. Перший полягає в тому, що соціологія репрезентує соціальну сферу як притягнуту до багатообразного та складного соціального світу. З цієї точки зору соціологію можна розглядати як одну з найбільш загальних наук про суспільство, закономірностях його устрою, функціонування та розвитку. Областю предметної уваги соціології є, перш за все, соціальні сукупності та соціальні групи, соціальні інститути та соціальні відношення, зв’язки, соціальні процеси та явища, тобто, все те, що створює складну та унікальну архітектоніку сучасного суспільства (й українського в тому числі) як цілісної системи. Особливу увагу соціологічна наука приділяє вивченню людини як соціальної істоти, особистості з її свідомістю, від потенціалу, здібностей та активності якої в кінцевому результаті залежить ефективність функціонування та розвиток сучасного суспільства.

Другий аспект соціології як навчальної дисципліни полягає в її методологічному аспекті, тобто в сукупності методів, прийомів, принципів та процедур пізнання оточуючої дійсності. До їх використання майбутні фахівці-юристи залучаються у ході проведення прикладних соціологічних досліджень з актуальних проблем сьогодення українського суспільства.

Основні завдання курсу:

- дати майбутнім спеціалістам цілісне уявлення про суспільство;

- озброїти їх знанням основних соціальних систем та інститутів, общностей людей, процесу соціалізації та його впливу на самооцінку та поведінку особистості, законів функціонування та розвитку суспільства;

- навчити майбутніх спеціалістів розуміти, інтерпретувати та використовувати отримані знання у повсякденному житті;

- формувати загальну та соціологічну культуру, соціологічне мислення майбутніх спеціалістів, розвивати у них потребу в отриманні знань про явища суспільне життя.

1.2 Вимоги до знань та вміннь студентів.

В результаті вивчення курсу «Соціологія»

Студент повинен знати:

  • ознаки та сутність суспільства як системи та їх характеристику

  • етапи історичного розвитку соціального знання та джерела становлення світової теоретичної соціології;

  • головні соціологічні школи, напрямки та парадигми, їх теоретичні засади та представників;

  • структурні елементи соціальних процесів.

  • основні дефініції сучасних соціологічних знань.

Студент повинен уміти:

  • оперувати категоріальним апаратом теоретичної та емпіричної соціології;

  • розрізняти головні школи та напрямки соціологічної науки за змістом основних ідей та теоретичними підходами;

  • застосовувати теоретичні моделі для пояснення соціальних явищ та процесів,

  • аналізувати соціальні проблеми сучасного суспільства та пропонувати їх практичне вирішення.