Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 2, 3.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
222.72 Кб
Скачать

3.5. Дидактика і педагогічну майстерність викладача вищої школи

Дидактика покликана допомогти педагогу знайти відповіді на чотири питання: кого учити для чого учити, чому учити, як учити? Питання, поза сумнівом, складні, на які не можна дати однозначних відповідей. Особливо важкий питання "Як учити?", бо не можна дати готовий рецепт, знайти узагальнений алгоритм зважаючи на гнучкість і рухливість учбового процесу в цілому, окремих його елементів, неповторності і індивідуальності двох найважливіших складових навчання - педагога і навченого.

Але разом з тим дидактика пропонує розуміння суті і закономірності навчання принципи і підходи, систему методів і засобів реалізації поставленого завдання.

Відмічено, що практики не завжди усвідомлюють необхідність дидактики для своєї викладацькій діяльності. Це наголошувалося ще в XIX столітті. "Мистецтво виховання, - писав К.Д. Ушинський, - має ту особливість, що майже всім воно здається справою легким і знайомим... але вельми небагато пришли до переконання, що окрім терпіння, природженої здатності і навику, необхідні ще і спеціальні знання".

Такими для викладача вищої школи є дидактичні знання. Вони допомагають викладачу аналізувати залежності, що обумовлюють хід і результати процесу навчання, встановлювати на цій основі закономірності що діють у сфері навчання, вибирати методи, організаційні форми і засоби навчання, найбільш ефективні для здійснення якісної підготовки фахівців.

Знання по дидактиці і їх творче застосування багато в чому направляють формування педагогічної майстерності викладача вищої школи. Історично склалося так, що щодо ролі дидактики в діяльності викладача середній і вищої школи є різні думки. Одні вважають, що дидактика повинна озброїти викладача конкретними рекомендаціями по конструюванню учбового процесу.

Інші, що дидактика сковує творчу самостійність викладача оскільки все залежить від ступеня глибини його знань по дисципліні, яку він викладає, від його педагогічного досвіду. Поза сумнівом, викладач вищої школи вирішує безліч ситуацій, пов'язаних з підготовкою майбутніх фахівців.

Проте в чому суть педагогічної творчості? Як поєднувати в педагогічній діяльності вимоги учбових програм і творчий підхід? Що необхідно щоб праця викладача стала творчою в повному розумінні цього слова?

Щоб обґрунтовано відповісти на всі ці питання, необхідно спочатку чітко відповісти на питання, пов'язані з творчістю і майстерністю. Як відомо, здатність до творчості припускає сукупність загальних і спеціальних здібностей, мотивів знань і умінь, завдяки яким створюється продукт, що відрізняється новизною оригінальністю і унікальністю.

Творчість є результатом індивідуальної праці.

Припустимо, що всі викладачі мають достатньо високі здібності і мотиви до педагогічної діяльності, але чи всі вони зможуть створити продукт - нову оригінальну, унікальну методику навчання студентів без спеціальних знань суті, структури, принципів, методів навчання у вищій школі? Припустимо, і це можливо. В процесі довгих педагогічних пошуків викладач накопичує цікаві факти педагогічної роботи. Але і тут корисно пригадати К.Д. Ушинського: "Що таке педагогічна досвідченість? Це більше або менше кількість фактів виховання, пережитих педагогом? Але, звичайно, якщо ці факти залишаються тільки фактами, то вони не дають досвідченості". З цим висловом перекликаються і слова І. П. Павлова, який указував, що, вивчаючи експериментуючи, не можна залишатися у поверхні фактів, потрібно намагатися проникнути в таємницю їх виникнення, наполегливо шукати закони, ними керівники.

Можна заперечити, що важливим орієнтиром в педагогічній діяльності є наявний досвід викладачів вищої школи. Але ж вивчення, освоєння і використання педагогічного досвіду інших викладачів - необхідне, але не достатня умова педагогічної творчості викладача вищої школи. Окрім того, просте копіювання навіть самого унікального досвіду без знання об'єктивних закономірностей педагогічного процесу може дати і негативні результати.

Найнадійнішим шляхом вдосконалення педагогічної майстерності викладача вищої школи є дидактичне осмислення свого викладацького досвіду і звернення до дидактики як області знань, що є основним орієнтиром в питаннях навчання у вищій школі. Необхідно ще раз підкреслити, що в дидактиці розглядаються найбільш загальні питання. Справа викладача вищій школи - глибоко осмислювати їх і творчо використовувати в конструюванні своїй викладацькій діяльності.

40