Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси питання(Волошина К.А.).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать
  1. Розкрити сутність контрольної функції фінансів.

Будучи інструментом формування та використання грошових доходів і фондів, фінанси об'єктивно відображають хід розподільного процесу.  Контрольна функція проявляється в контролі за розподілом ВВП по відповідним фондам і витрачанням їх за цільовим призначенням.  В умовах переходу на ринкові відносини фінансовий контроль спрямований на забезпечення фінансового розвитку громадського і приватного виробництва, прискорення науково-технічного прогресу, всемірне поліпшення якості роботи в усіх ланках народного господарства. Він охоплює виробничу і невиробничу сфери. Націлений на підвищення економічного стимулювання, раціональне та бережливе витрачання матеріальних, трудових, фінансових ресурсів та природних багатств, скорочення непродуктивних витрат і втрат, припинення безгосподарності та марнотратства. Завдяки контрольній функції фінансів, суспільство знає про те, як складаються пропорції в розподілі грошових засобів, наскільки своєчасно фінансові ресурси надходять в розпорядження різних суб'єктів господарювання, ощадливо і ефективно чи вони ними використовуються і т.д.  Одна з важливих задач фінансового контролю - перевірка точного дотримання законодавства з фінансових питань, своєчасності та повноти виконання фінансових зобов'язань перед бюджетною системою, податковою службою, банками, а також взаємних зобов'язань підприємств і організацій по розрахунках і платежах.  Контрольна функція фінансів проявляється також через багатогранну діяльність фінансових органів.  Працівники фінансової системи та податкової служби здійснюють фінансовий контроль в процесі фінансового планування, при виконанні дохідної та видаткової частин бюджетної системи. В умовах розвитку ринкових відносин напрями контрольної роботи, форми і методи фінансового контролю істотно змінюються.  Розподільча і контрольна функції - це дві сторони одного і того же економічного процесу. Тільки в їхній єдності і тісній взаємодії фінанси можуть виявити себе в якості категорії вартісного розподілу.  Інструментом реалізації контрольної функції фінансів виступає фінансова інформація. Вона укладена в фінансових показниках наявних в бухгалтерській, статистичній та оперативної звітності. Фінансові показники дозволяють побачити різноманітні сторони роботи підприємств і оцінити результати господарської діяльності. На їхній основі вживають заходів, спрямовані на усунення виявлених негативних моментів.  Контрольна функція, об'єктивно притаманна фінансам, може реалізуватися з більшою або меншою повнотою, що багато в чому визначається станом фінансової дисципліни в народному господарстві. Фінансова дисципліна - це обов'язковий для всіх підприємств, організацій, установ та посадових осіб порядок ведення фінансового господарства, дотримання встановлених норм і правил, виконання фінансових зобов'язань. 

  1. Дати визначення фінансових ресурсів та напрямки їх використання. Економічна природа й роль фінансових ресурсів визначається структурою форм утворення й напрямків їх використання. За формою утворення фінансові ресурси – це, по-перше, накопичення завдяки господарській діяльності, що відображають первинний розподіл новоствореної вартості. До їх числа належать прибуток, відрахування на соціальні потреби, амортизаційні відрахування. По-друге, це ресурси вторинного розподілу й перерозподілу новоствореної вартості. Це також прямі й непрямі податки, доходи від зовнішньоекономічної діяльності, приріст довгострокових вкладів населення тощо.

Співвідношення певних форм, в яких виступають фінансові ресурси, відображає наявну систему використання фінансів у регулюванні економічної діяльності в державі. Так, розмір прибутку значною мірою залежить від переліку затрат і відрахувань, що відносяться на собівартість продукції. Розмір прибутку виробника також залежить від наявної системи непрямого оподаткування в державі, розміру торгових націнок, які регулюються державою.

Структура фінансових ресурсів в державі залежить від задіяної системи відображення величини спожитого у виробництві основного капіталу, тобто від наявної системи амортизаційних відрахувань. Якщо відповідно до чинного порядку підприємницькі структури обліковують лише зношування основних фондів, а відновлення здійснюють за рахунок використання прибутку, що залишається в їхньому розпорядженні після сплати податків, то амортизаційні відрахування становитимуть незначну питому вагу в фінансових ресурсах. З їх урахуванням збільшиться й розмір прибутку.

На структуру фінансових ресурсів у державі впливає також наявна податкова система, тобто той розмір перерозподілу первинної величини фінансових ресурсів, який здійснюється за допомогою податків. Перерозподіл за допомогою податків об'єктивно необхідний, але слід зазначити, що розмір податкових надходжень завжди визначається обсягом тих функцій у сфері економічного й соціального розвитку, які взяла на себе держава й законодавче закріпила в конституції та інших нормативних актах. Розмір податків у фінансових ресурсах – це похідна від наявної фінансової системи.

Склад фінансових ресурсів за своїми формами в будь-якій економічній системі однаковий, але їхня структура залежить від рівня використання фінансів у процесах розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту в кожній державі.

Структура фінансових ресурсів в Україні впродовж 1991–2004 років характеризується даними таблиці 1.

Таблиця 1.