Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота (Костюніна).docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
415.84 Кб
Скачать

Календарний план

№ з/п

Назва етапів дипломної роботи

Термін виконання етапів роботи

Примітка

Визначення напряму дослідження

26.12.11 – 30.12.11

виконано

Вибір теми та керівника дипломної роботи

30.12.11 – 15.01.12

виконано

Опрацювання літературних джерел

15.01.12 – 20.01.12

виконано

Складання та затвердження плану дипломної роботи

15.01.12 – 23.01.12

виконано

Проходження переддипломної практики та збір інформації на підприємстві для написання другого розділу дипломної роботи

23.01.12 – 19.02.12

виконано

Написання першого розділу дипломної роботи

21.02.12 – 28.02.12

виконано

Написання другого розділу дипломної роботи

1.03.12 – 10.03.12

виконано

Написання третього розділу дипломної роботи

10.03.12 – 20.03.12

виконано

Перевірка науковим керівником роздаткового матеріалу

20.03.12 – 30.03.12

виконано

Оформлення дипломної роботи

1.04.12 – 28.04.12

виконано

Захист дипломної роботи

7.05.12

Студентка-дипломник ____________________________

(підпис)

Керівник роботи _____________________________

(підпис)

Секретар ДЕК _____________________________

(підпис)

Реферат

Магістерська робота містить 100 сторінки, 14 таблиць, 9 рисунків, список літератури з 43 найменувань, 5 додатків.

Особливості фінансування бюджетних установ (на матеріалах черкаського обласного краєзнавого музею)

Предметом дослідження − фінансові відносини, які виникають в процесі фінансування і отримання прибутку бюджетними установами.

Об’єктом дослідження виступають особливості фінансування, розвитку і отримання прибутку бюджетною установою.

Метою дипломної роботи є поглиблення теоретичних засад та здійснення аналізу формування і використання фінансових ресурсів культурною установою, а також на основі цього аналізу розробка практичних рекомендацій щодо напрямків розвитку і шляхів отримання додаткового прибутку.

Завдання роботи:

- розглянути теоретичні та методологічні засади щодо особливостей фінансування бюджетних установ;

- проаналізувати формування і використання фінансових ресурсів Черкаського обласного краєзнавчого музею;

- запропонувати нові напрямки розвитку і шляхи отримання прибутку бюджетними установами.

За результатами дослідження сформульовані пропозиції, щодо залучення нових (позабюджетних) джерел фінансування, а саме використання зарубіжної практики фандрейзингу, проведення різних програм для залучення більшої аудиторії відвідувачів (театралізованих експозицій, показ короткометражних історичних фільмів, проведення фотосесій, здача в оренду актового залу, магазин сувенірів).

Одержані результати можуть бути використані Черкаським обласним краєзнавчим музеєм для залучення додаткових фінансових ресурсів спеціального фонду.

Рік виконання дипломної роботи 2012

Рік захисту роботи. 2012

Підпис студента ____________________

Дата ______________________________

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………..7

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ ФІНАНСУВАННЯ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ ……………..10

    1. Економічна суть бюджетних установ та фінансового забезпечення їх функціонування…………….……………………………………………...………….10

    1. Фінансові ресурси бюджетних установ та їх кошторис……………………15

    2. Нормативно-правове забезпечення фінансування бюджетних установ.......31

    3. Зарубіжний досвід фінансування бюджетних установ в сфері культури.…33

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ В ЧЕРКАСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ В 2009 – 2011 рр………………………………………………………………………………41

2.1 Організаційно-економічна характеристика Черкаського обласного краєзнавчого музею ……………………………………………………………….…41

2.2 Організація охорони праці в Черкаському обласному краєзнавчому музеї…………………………………………………………………………………...50

2.3 Аналіз фінансового стану Черкаського краєзнавчого музею……...………..59

2.4 Аналіз формування і використання фінансових ресурсів в Черкаському обласному краєзнавчому музеї………………………………………………..……69

РОЗДІЛ 3 НАПРЯМИ РОЗВИТКУ І ШЛЯХІВ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ В ЧЕРКАСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ………...…………..79

3.1 Пропозиції щодо напрямів розвитку і шляхів отримання прибутку Черкаським обласним краєзнавчим музеєм……………………………………………..………...79

3.2. Механізм застосування запропонованих пропозицій та ефект від їх впровадження…………………………………………………………………….…....86

ВИСНОВКИ………………………………………………...…………………………89

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………………..85 ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність обраної теми. У бюджетній сфері діє величезна кількість установ і організацій, що здійснюють некомерційну діяльність, тобто таку, яка не має на меті отримання прибутку, до яких й відносяться бюджетні установи. Некомерційна діяльність не виключає можливості отримання установою певних доходів, проте останні використовуються на розвиток самої установи. Існування некомерційних організацій життєво необхідне для суспільства, оскільки сюди відносяться: велика частина установ охорони здоров'я і освіти, культури і мистецтва, фундаментальна наука, охорона природи і т.п. Функціонування цих установ і організацій у принципі не може бути орієнтовано на комерційні критерії. Переважна частина цих установ і організацій має соціально-культурне призначення. Специфіка їхнього функціонування полягає у тому, що, по-перше, завдяки їм здійснюються найважливіші конституційні права громадян (на освіту, медичне обслуговування, соціальне забезпечення і т.п.), а, по-друге, при споживанні соціальних послуг використовуються як платні, так і безоплатні засади їхнього надання. В результаті при фінансуванні установ соціально-культурного призначення використовуються різні джерела - і бюджетні кошти, і кошти населення (у різній формі), і грошові відрахування різних комерційних структур.

Бюджетна установа — це організація, створена органом державної влади для здійснення управлінських, соціально-культурних, науково-технічних або інших функцій некомерційного характеру, діяльність якої фінансується з державного бюджету або за визначених обставин із позабюджетного фонду на основі кошторису доходів і витрат. До них належать установи соціально-культурного комплексу – установи освіти всіх рівнів, медичні заклади, дитячі виховні заклади, установи культури, бібліотеки, наукові організації, установи, які виконують законодавчі функції, функції управління, охорони, контролю. Основним результатом діяльності таких установ є послуга.

Бюджетні установи можуть фінансуватися із державного бюджету та із місцевих бюджетів, тому що вони являються учасниками бюджетного процесу і наділені відповідними правами і обов'язками або бюджетними повноваженнями.

В сучасній економічній ситуації, що склалася в нашій країні досить актуальним є вивчення питання формування і правильного використання фінансових ресурсів бюджетних установ в умовах недостатнього фінансування.

До недавніх пір майже усі витрати цих установ фінансувалися з бюджету, а послуги споживачам надавалися в основному безкоштовно. Проте останніми роками у зв'язку з необхідністю підвищення рівня соціально-культурного обслуговування громадян почалося розширення сфери платних послуг, бюджетні установи перейшли на нові умови господарювання, що значно розширило склад джерел їхніх фінансових ресурсів.

Пошук шляхів отримання додаткових власних надходжень бюджетних установ є важливим завданням на шляху до розвитку їх сфер діяльності.

Метою роботи є вивчення особливостей фінансування бюджетних установ.

Досягти поставленої мети можна виконавши наступні завдання:

- розглянути теоретичні та методологічні засади щодо особливостей фінансування бюджетних установ;

- проаналізувати формування і використання фінансових ресурсів Черкаського обласного краєзнавчого музею;

- запропонувати нові напрямки розвитку і отримання прибутку бюджетними установами.

Предметом дослідження є фінансові відносини, які виникають в процесі фінансування і отримання прибутку бюджетними установами.

Об’єктом магістерської дипломної роботи виступають особливості фінансування, розвитку і отримання прибутку Черкаським обласним краєзнавчим музеєм.

Інформаційною базою для написання цієї роботи виступає звітність Черкаського обласного краєзнавчого музею, періодичні видання і підручники, нормативно-правові акти, що регулюють діяльністю бюджетних установ.

Для досягнення поставленої у роботі мети було використано сукупність наукових методів, що застосовуються у пізнанні соціально-економічних процесів і явищ, а саме: методи наукового узагальнення, порівняння, системного аналізу – використано при обґрунтуванні необхідності поєднання соціальних і економічних заходів із метою ефективної організації державної системи культурного розвитку. Економіко-математичні методи застосовувалися при розробці моделей аналізу кошторисних видатків музею, аналізу використання цільових коштів. Методи технічного, порівняльного, статистичного аналізу використовувалися при розробці пропозицій щодо планування залучення додаткових спеціальних коштів в Черкаському обласному краєзнавчому музеї та шляхи їх використання.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, десяти підрозділів, висновку, списку використаних джерел та додатків.

Наукова новизна результатів полягає в широкому дослідженні проблематики, вивчення зарубіжного досвіду та на основі цього наведення нових пропозицій щодо залучення позабюджетного фінансування музеями.

Основні результати дослідження викладені в нашій доповіді «Бюджетне фінансування культурної діяльності в Україні» на IX Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених, аспіранів і студентів «Актуальні проблеми фінансової системи України», що проводилася кафедрою фінансів Черкасього державного технологічного університету та Департаментом бюджетної політики черкаського міськивоконкому, 6 квітня 2012 року у приміщенні Черкасього державного технологічного університету.