Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 9. Буддизм

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.01 Кб
Скачать

9 Політ. Ідеї у вченні Буддизму

Ідеї Буддизму:

1.Ідеї сильного правителя що круте колесо праведної могутності.

2.Нове розуміння варнового устрою. Для духовного вдосконалення варни не важливі.

3.Засудження правителів, що порушують старі звичаї.

4.Індивідуальний шлях спасіння у монастирях.

У VI ст. до Р. X. невдоволення індійських мас брахманізмом який захищав кастовий лад, набуло форми релігійно-етичного вчення буддизму (із санскриту "просвітлений" - у буддизмі істота, що нібито досягла найвищої святості; Буддою називають також напівлегендарного засновника буддизму Сіддхартху Гаутаму).

Приваблюючи своїх прибічників демократичною тезою про духов­ну рівність людей, буддизм став релігією мільйонів. У правовій сфері відомий буддійський канон "Дхаммападе" містив вимогу обмеженням ролі та масштабів покарань.

Саме буддизм справив значний уплив на формування світських раціоналістичних уявлень про державу та право, на розвиток політико-правової думки взагалі. Поступово ідеї буддизму почали впливати на держав­ну політику й законодавство. За правління Ашоки (268-232 рр. до Р. X.), котрий об’єднав Індію, буддизм-став державною релігією.

На відміну від традиційно-теологічного брахманістського тлумачення дхарми, буддизм трактував її як керуючу світом природну закономірність, природний законВічний Закон»)

. Він обмежує роль і масштаби покарання, підкреслює неприпустимість застосування покарання безвинно, заперечує насилля, стверджує: шлях законності, «срединний шлях» — шлях справедливості, істини, добра, ненасилля, самообмеження.

Буддизм — не форма ідейного анархізму (безвладдя). Політичною складовою вчення Будди є створення справедливого суспільства і держави без повстань і революцій лише шляхом удосконалення кожної людини, прагнення добра собі, іншим, суспільству.