Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

філософія / 21. Докритичний період творчості Канта космогонія, матерія, космогонічна гіпотеза

..docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
20.27 Кб
Скачать

21. Докритичний період творчості Канта: космогонія, матерія, космогонічна гіпотеза.

В «докритичний» період Кант виступив як впливовий вчений, теоретик, природодослідник. В цей період він визнавав можливість об'єктивного існування речей поза свідомістю людини.

В «докритичний період» Кант публікує свою блискучу роботу «Загальна природна історія і теорія неба» (1755), в якій обґрунтовує гіпотезу про природне походження сонячної системи.

Космогонія — розділ астрономії, що вивчає походження й розвиток небесних

тіл (Сонця, планет та їхніх супутників, зір, галактик) і їхніх систем.

Кант запропонував свою теорію утворення Сонячної системи, що грунтується на

законі всесвітнього тяжіння. Філософ виходив з еволюційного розвитку

холодної пилової туманності, упродовж якого спочатку виникло центральне

масивне тіло, яке в перспективі мало б стати тим, що ми називаємо

Сонцем, а потім планети.

В «докритичний період» Кант зробив важливе відкриття про гравітаційну взаємодію Місяця і Землі, котра впливає на швидкість їх обертання, про уповільнююче обертання Землі внаслідок тертя, котре викликається приливами і відливами. Всі ці ідеї Канта стали основою для нового погляду на світ як на рухливий, змінний, суперечливий. Це відіграло важливу роль у формуванні діалектики.

У своїх природонаукових дослідженнях Кант перебував під впливом ньютонівської концепції всесвітнього тяжіння (розробив пояснення явищ припливів та відпливів на основі визначення присутності відштовхуючих сил, дії сил на відстані) та еволюційної концепції Ж. Бюффона, його ідеї закономірної зміни природних тіл та явищ у часі.

Кант розрізняє форму і матерію. Матерія, дана в окремих почуттях, модифікаціях Чи, вироблених у нас об'єктами, завжди апостеріорна (не можна відчути холодне чи гаряче, солодке чи гірке інакше як після досвідченої перевірки, але не до її). Форму ж задає суб'єкт, завдяки йому почуттєві дані вибудовуються у визначені відносини. Форма, по Канті, скоріше спосіб функціонування нашої чуттєвості, і як така вона апріорно; е).

Кант, хоча і відмежувався від древніх матеріалістів, але фактично (слідом за Декартом) поширив принципи природничонаукового матеріалізму на космогонію. Дайте мені матерію, і я побудую з її світ, тобто дайте мені матерію, і я покажу вам, як з неї повинний виникнути світ.