Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кінчик / Лекція 3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Лекція 3

ГІС технології в організації ПОД

  1. Зміст та особливості ГІС технологій в організації ПОД.

2. Причини виникнення ГІС.

3. Напрями ГІС технологій в ПОД.

4. Основні вимоги до ГІС в ПОД

1. Зміст та особливості ГІС технологій в організації ПОД

Просторовий характер більшості екологічних аспектів природно-антропогенних систем, їх багатофакторність та значні обсяги даних, що оброблюються, зумовили необхідність автоматизації еколoгo-географічного карто­графування із застосуванням сучасних комп'ютерних технологій, що дістало назву — географічні інформаційні системи (ГІС). Вважається, що саме просторовий аналіз є головним напрямом розвитку ГІС. Світовий досвід показав надзвичайну ефективність і перспективність використання ГІС у багатьох сферах життєдіяльності суспільства.

Сучасні геоінформаційні системи (ГІС), є інтегрованими інформаційними системами. Такі системи сьогодні в світі широко застосовуються в усіх сферах діяльності. Вони активно використовуються для вирішення наукових 1 практичних задач, включаючи планування та управління на регіональному рівні, інвентаризацію природних ресурсів, екологічний моніторинг і т.д. Крім того, ГІС застосовуються в забезпеченні ухвалення рішень по оптимальному управлінню у виробництві, транспор ті, навігації, геології, географії, економіці, військовій справі тощо.

ГІС-технологія дозволяє забезпечити високу наочність відображення різнорідної інформації, потужність і зручність інструментарію для аналізу і вибору рішень. В даний час розроблено ряд інформаційно-аналітичних систем і використанням ГІС-технологій: для управління регіону, для вирішення задач земельної реформи, для управління інженерними комунікаціями тощо.

Географічні інформаційні системи — це інформаційне майбутнє систем екологічного управління; це сучасна комп'ютерна технологія для картографування та аналізу об'єктів навколишнього природного середовища, а також реальних подій, що відбуваються в ньому.

Ці системи являють собою комплекс апаратних і програмних засобів, які забезпечують їх функціонування: надання можливості введення даних, перетворення їх форматів, накопичення їх, вилучення, оновлення та пошук, розв'язання аналітичних і прогнозних, статичних і динамічних задач, вибір форми видачі кінцевого результату, організацію діалогу з користувачем. Технологія ГІС надає новий, сучасніший, ефективніший, зручний і швидкий засіб аналізу і вирішення проблем. Вихідна інформація ГІС може надаватись у картографічному вигляді, супроводжуватись кількісними та якісни­ми описами об'єктів.

Географічна інформаційна система забезпечує можливість довгострокового збереження, періодичного поповнення і оновлення цієї інформації. Здатність обробляти інформацію просторового характеру, представлену на географічних картах, принципово відрізняють ГІС від інших інформаційних систем.

Архітектурно ГІС являють собою складне сполучення автоматизованих картографічних систем, систем дистанційного зондування, систем баз даних, систем автоматизованого проектування тощо. Географічні інформаційні системи — це проблемно-орієнтована обчислювана інтерактивна система обробки просторово-розподіленої інформації, яка складається із засобів збирання, перетворення, зберігання та подання картографічної інформації, для вироблення управлінських рішень у галузі природокористування і охорони навколишнього середовища. В українському законодавстві (Національна програма інформатизації) дано таке тлумачення ГІС — це сучасні комп'ютерні технології, що дають можливість поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо- та аеро-зображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо).

Соседние файлы в папке кінчик