Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All_inclusive / маланка.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
507.09 Кб
Скачать

1.3. Огляд літературних джерел та нормативної бази з обліку витрат виробництва та калькулювання собівартості виготовленої продукції.

Облік будь-якої ділянки діяльності підприємства засновується на нормативно-правовій базі, інструктивних документах та методичних рекомендаціях.

Витрати та собівартість як економічні категорії та об'єкти обліку, зокрема, виправдано завоювали центральне місце в системі бухгалтерського обліку, що зумовлено змінами, які відбулись у законодавстві. Вони спричинили своєрідну "революцію". І Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", і стандарти бухгалтерського обліку містять положення, які дають можливість адаптувати вітчизняну практику до міжнародних норм і стандартів, розширити його інформаційні можливості, спростити методику і знизити трудомісткість облікової роботи. Водночас ці правила потребують деяких уточнень, обговорення спірних питань, доопрацювання. Зосередимо увагу на обліку витрат на виробництво, який здійснюють сьогодні підприємства згідно з нормативно-законодавчою базою України.

Поширення Закону та положень (стандартів) бухгалтерського обліку, які мають обов'язковий характер, у вітчизняній практиці зумовило багато запитань, що потребувало обговорення та негайного пошуку відповіді. Найбільшу хвилю їх можна відстежити у 2000 р., зокрема у першому півріччі, де на сторінках професійної періодики ще формувались засади обліку випуску прдукції і визначення її собівартості і обговорювались питання здійснення обліку витрат за національними стандартами. Якщо проаналізувати ці публікації, то більша частина їх була спрямова­на на те, як організувати облік, а щодо методики - лише констатувалися окремі положення облікової дисципліни витрат.

Так, серед публікацій можна визначити такі напрями обговорень:

  • визнання витрат;

  • склад витрат, їх класифікація і характеристика;

  • відображення витрат на рахунках бухгалтерського обліку, кореспонденція рахунків;

  • методика обліку витрат;

  • визначення собівартості продукції (робіт, послуг);

  • облік загальновиробничих витрат;

  • облік витрат періоду;

  • відображення витрат у фінансовій звітності.

Огляд нормативної бази та законодавчих документів, а також конференцій, науково-дослідних робіт та періодичних видань здійснено у додатку «Л»,а саме: «Л», «Л1», «Л2», «Л3».

В багатьох періодичних виданнях з бухгалтерського обліку можна знайти інформацію, що стосується обліку випуску продукції і визначення її собівартості. Здійснимо огляд періодичних джерел практичного характеру в яких постають питання, щодо випуску продукції в таблиці

Розглянувши додаток «Л» можна зробити висновок, що поняття обліку витрат розглядають багато авторів у своїх працях, кожний з яких описує і аналізує виробничі витрати, спосіб їх відображення в документах і на рахунках бухгалтерського обліку. Узагальнимо та згрупуємо питання, які розглядались в періодичних виданнях з обліку випуску продукції та визначення її собівартості. Ознайомившись з матеріали конференції в яких розглядаються витрати виробництва слід зробити висновок, що в статтях детально розглядається формування витрат підприємств, класифікація витрат, методи обліку витрат на виробництво продукції, вплив загальновиробничих витрат на витрати собівартості продукції. Але майже не досліджується питання щодо удосконалення калькуляції виробленої продукції та системи контролю за витратами.

Соседние файлы в папке All_inclusive