Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
26.24 Кб
Скачать

62

АРХЕТИПИ І КОЛЕКТИВНЕ НЕСВІДОМЕ

цього є австралійські зворотні ототожнення з пред­ками під час сну (альчерінґ), самоототожнення зі Си­нами Сонця в індіанців таоспуебло, апофеоз Геліоса у містерії Ісіди Апулея і т.д. Відповідно до цього, те­рапевтичний метод комплексної психології полягає, з одного боку, у якомога повнішому усвідомленні кон-стельованих несвідомих змістів, а з іншого боку, у їх синтезі зі свідомістю завдяки акту пізнання. Оскільки ж культурна людина володіє великою дисоціабіль-ністю і постійно користується нею, щоби уникнути будь-яких можливих ризиків, тому спочатку взагалі не можна стверджувати, що за пізнанням настануть відповідні вчинки. Навпаки, ми повинні очікувати явної неефективності пізнання, а тому наполягати на його доцільному застосуванні. Саме ж пізнання, як правило, цього не робить, та й воно само по собі не має жодної моральної сили. У таких випадках стає ясно, наскільки лікування неврозів є, власне, мораль­ною проблемою.

Оскільки архетипи відносно автономні — як усі інші нумінозні змісти, — то їх не можна просто так раціонально інтегрувати. Вони вимагають діалектич­ного процесу, тобто справжнього протистояння, що здійснюється пацієнтами у діалогічній формі, завдяки чому вони, навіть не знаючи цього, реалізовують ал-хімічну формулу медитації, а саме — «сolloquium cum suo angelo bono»* як інтимний діалог зі своїм добрим ангелом55. Цей процес має, як правило, драматичний перебіг, з багатьма перипетіями. Він виражається чи супроводжується, символічними снами, споріднени­ми із тими «representation collectives», що споконвіків

55 Rulandus, Lexocon alchemiae, див. meditatio.

ПРО АРХЕТИПИ КОЛЕКТИВНОГО НЕСВІДОМОГО 63

представляється у формі міфологічних мотивів душев­них процесів перетворення56.

У рамках однієї лекції я змушений задовольнятися розглядом лише окремих прикладів архетипів. Я зга­дав ті, що відіграють головну роль в аналізі чоловічого несвідомого, і спробував у головних рисах змалюва­ти той психічний процес перетворення, у якому вони з'являються. Обговорені тут фігури тіні, аніми і ста­рого мудреця, після першої появи цієї доповіді, були разом із відповідними фігурами жіночого несвідомого детально представлені у моїх працях про «Символіку самості»57, а процес індивідуації я глибше розкрив у його зв'язках із алхімічною символікою58.

56 Див. мої роз'яснення у Symbole der Wandlung.

5' Аіоп. Untersuchungen zur Symbolgeschichte.

58 Рsychologie und Alchemie.

86

Соседние файлы в папке 15-09-2015_13-06-10