Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ВІльчковський фіз вих

.pdf
Скачиваний:
1399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.14 Mб
Скачать

одного до шести років. У додатку наведено список літератури з теорії та методики фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку. Цю літературу рекомендують учням для самостійного вивчення.

2. Планування курсу На основі програми та рекомендацій щодо розподілу навчальних годин у тематичному плані

викладачем методики фізичного виховання дітей дошкільного віку складається робочий план на кожне півріччя навчального року.

Викладач уточнює кількість годин на кожну тему, завдання, зміст теоретичних та практичних занять, а також методику їх проведення. У робочому плані формулюються питання, які учні вивчають самостійно за джерелами методичної літератури, характер їх виконання та обсяг, на яких конкретно уроках їх давати та перевіряти. З кожної теми називаються наочні посібники та технічні засоби навчання (діафільми, навчальні фільми, магнітофонні записи та ін.), які є в училищі. До кожної теми дається перелік літератури, яку вони вивчають додатково до навчального посібника, а також матеріали, що зберігаються у методичному кабінеті училища.

Робочий план складається за загальноприйнятою формою (за Д.В. Хухлаєвою)

Тема та

Форми

Кількіст

ТЗН,

Завдання

Форми

Літерату

зміст

вивчення

ь годин

наочні,

учням для

звітності

ра

 

матеріалу

 

посібни

самостійної

 

 

 

 

 

ки

роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До плану також додається графік проведення показових організаційних форм фізичного виховання в дитячому садку (заняття, ранкова гімнастика, рухливі ігри та ін.) під час відвідування його учнями разом з викладачем (практика без відриву від занять в училищі).

Чітко складений робочий план дозволяє учням краще засвоїти запропонований програмою методичний матеріал та сформувати в них необхідні для практичної роботи вміння та навички. План розглядається та обговорюється на предметній комісії училища, а потім затверджується керівництвом (директором або заступником директора з навчальної роботи).

Перед кожним уроком викладач намічає конкретні освітні та виховні завдання. Формулювання завдань уроку пов'язане зі змістом навчання. Також визначаються основні поняття, які учні повинні засвоїти, які вміння в них сформувати, можливості даного матеріалу для розвитку творчого мислення учнів, формування їх пізнавальних інтересів, педагогічних здібностей та активності. У конспекті визначаються запитання для учнів з попередньої теми уроку, намічаються прийоми активізації учнів, наочні посібники, технічні засоби навчання та домашні завдання.

Викладач, який має невеликий стаж роботи (до 4-5 років), пише конспект, де наводиться розгорнутий текст методичної інформації. Більш досвідчений викладач складає конспект у вигляді тез. Він також може використовувати свої конспекти уроків за минулі роки.

3. Методика проведення теоретичних та практичних уроків

Навчальна робота з курсу «Методика фізичного виховання в дошкільних закладах» здійснюється у процесі теоретичних та практичних уроків, значне місце також відводиться самостійній роботі учнів, яка дається їм у вигляді домашніх завдань після кожного уроку. Закріплення знань, формування професійних вмінь та навичок, які отримали учні на уроках, відбувається під час педагогічної практики в дитячому садку.

У педагогічному училищі основним типом є комбінований урок. Організація та зміст цього уроку складається з організаційної частини, перевірки та закріплення нових знань, формування професійних вмінь та навичок, повідомлення нових знань; закріплення матеріалу, викладеного під час уроку; роз'яснення, щодо виконання домашнього завдання. Залежно від дидактичних завдань уроку структура його може змінюватися.

На теоретичних уроках розкривають основні питання курсу, дають наукове обґрунтування найбільш важливих проблем фізичного виховання дітей 1-6 років, розглядають передовий досвід роботи вихователів. Одночасно проводяться показові заняття в дошкільному закладі, які дають можливість учням більш чітко розібратися в тих положеннях методики, що розглядалися на теоретичних уроках. Зокрема, учні спостерігають заняття з фізичної культури, ранкову гімнастику, рухливі ігри у різних вікових групах, передивляються гімнастику та масаж у групах раннього віку; знайомляться з плануванням та обліком роботи з фізичного виховання, здійснюють спостереження та хронометраж, беруть участь в аналізі різних організаційних форм фізичної культури дошкільників.

Розкриваючи питання методики, необхідно забезпечити доступність та чіткість викладання, підкріплювати їх прикладами з досвіду роботи з фізичного виховання дітей. Темп викладання повинен бути таким, щоб учні мали змогу записати корисну для них інформацію. Іноді викладачу потрібно спеціально повторити деякі положення методики, щоб їх можна було записати у конспекті.

Для більш міцного засвоєння навчального матеріалу рекомендується під час теоретичних уроків широко застосовувати наочні матеріали (таблиці, схеми, малюнки, фотографії, кінограми тощо), а також технічні засоби навчання (епідіаскоп, магнітофонні записи, діафільми, кінофільми та ін.). На цих уроках учні також працюють з підручником, методичною та довідковою літературою, для цього відводиться певна частина уроку. Вони вивчають окремі положення літературних джерел, складають плани-конспекти проведення ранкової гімнастики, тези доповідей на батьківських зборах та ін. При виконанні цих завдань викладач ставить перед уроком чіткі питання, визначає час на запропоноване завдання. Після виконання самостійної роботи підбиваються підсумки її. Все це активізує діяльність учнів під час уроків.

Практичні уроки проводяться з учнями у спеціально обладнаному приміщенні (кабінет з методики фізичного виховання), фізкультурному залі або на спортивному майданчику. Учні займаються у відповідних спортивних костюмах та взутті. На цих заняттях навчальна група розподіляється на дві підгрупи. Для успішного їх проведення потрібно мати необхідну кількість фізкультурного інвентарю та обладнання.

На практичних заняттях поглиблюються та конкретизуються питання, які розглядалися на теоретичних уроках, закріплюються отримані знання з методики фізичного виховання дітей. На цих уроках учні засвоюють методику навчання дітей фізичних вправ (загальнорозвиваючі та танцювальні вправи, основні рухи, рухливі ігри, вправи спортивного характеру тощо), у них формують практичні вміння та навички в проведенні різних організаційних форм фізичного виховання в дошкільних закладах.

Змістом практичних занять може бути складання плану-конспекту заняття з фізичної культури для певної вікової групи, план проведення дня здоров'я та ін. Спочатку їм дають для ознайомлення зразкову документацію, яку розроблено досвідченими вихователями або викладачем, а потім плани, складені іншими учнями. На такому занятті викладач після повідомлення учням завдання пропонує схему аналізу документа планування, що відповідає методичним вимогам складання його.

Так, при аналізі конспекту ранкової гімнастики важливо відмітити відповідність пропонованих дітям загальнорозвиваючих вправ їх віковим особливостям, правильність побудови комплексу, різноманітність вихідних положень (стоячи, сидячи, лежачи); дозування вправ та доцільність передбачених методичних прийомів навчання.

Основна увага на цих заняттях приділяється навчальній практиці, яка передбачає проведення учнями в своїй підгрупі окремих фізичних вправ, комплексів ранкової гімнастики, рухливих ігор, певних частин заняття з фізичної культури для дітей різних вікових груп. Ці заняття спрямовані на формування в учнів вмінь та навичок у показі та поясненні вправ, правил рухливих ігор, використанні найбільш раціональних способів організації дітей під час виконання основних рухів, надання допомоги та страхування дошкільникам, виявляти

помилки та знаходити засоби щодо їх усунення; вміння вести цілеспрямовані спостереження, аналізувати проведення різних організаційних форм фізичної культури.

При аналізі практичного завдання першим виступає учень, якому воно доручалося. Він розповідає про те, що на його погляд пройшло вдало, а що йому не вдалося здійснити – це необхідно для формування вмінь до самоспостереження та самоаналізу своїх дій. Потім виступають учні, які відмічають позитивні та негативні сторони у проведенні практичного завдання. Підбиває підсумки викладач, він доповнює аналіз учнів, дає мотивовану оцінку за виконання завдання, а також відмічає вміння учнів вести спостереження, аналізувати та аргументовано виступати в даному обговоренні.

4. Керівництво самостійною роботою та облік успішності учнів

Одне з провідних місць в професійній підготовці займає самостійна робота учнів. Вона спрямована на вивчення курсу за навчальним посібником, методичною літературою, за конспектом, який пише кожен учень під час теоретичних та практичних уроків.

Викладач пропонує учням, як домашнє завдання, написати анотацію на статтю з журналу «Дошкільне виховання», розробити план-конспект заняття з фізичної культури, ранкової гімнастики, комплекси фізкультхвилинок, сценарій фізкультурного свята та ін.; скласти план бесіди або консультації з батьками; виготовити окремі зразки фізкультурного інвентарю (прапорці, торбинки з піском) та атрибути для сюжетних рухливих ігор та ін.

Поради щодо виконання учнями самостійних завдань даються викладачем у процесі уроків та під час консультацій. Для упорядкування консультацій складається графік і повідомляється учням час їх проведення.

Знання учнів з методики фізичного виховання перевіряються при усному опитуванні під час уроку та шляхом виконання письмових робіт (у класі або вдома). З цією метою застосовуються різні прийоми опитування учнів. Запитання формулюється так, щоб воно викликало змістовну, а не спрощену відповідь. Воно ставиться перед всіма учнями і лише потім викликають кого-небудь для відповіді.

На практичних заняттях враховуються знання методики навчання дітей фізичних вправ, вміння проводити окремі частини заняття з фізичної культури, ранкова гімнастика, рухливі ігри для дошкільників різних вікових груп; володіння технікою основних рухів, загальнорозвиваючих та танцювальних вправ; вміння складати плани-конспекти різних організаційних форм з фізичної культури, вести записи спостережень, хронометрування, визначення моторної щільності занять, критично аналізувати методичну документацію.

На основі поточного обліку успішності, який ведеться під час теоретичних та практичних уроків, коленому учню ставиться загальна оцінка за півріччя та навчальний рік (відповідно до оцінки за екзамен).

5. Педагогічна практика в дитячому садку

Подальша робота із закріплення засвоєного навчального матеріалу та формування в учнів професійних умінь та навичок, необхідних для проведення різних організаційних форм фізичного виховання дітей, здійснюється в процесі педагогічної практики в дитячому садку.

Під час її проведення учні адаптуються до роботи вихователя, усвідомлюють та оцінюють правильність професійного вибору, наявність у себе необхідних якостей для педагогічної діяльності.

Педагогічна практика здійснюється за спеціальною програмою і проводиться в три етапи. На першому етапі учні ознайомлюються з матеріальною базою дитячого садка для фізичного виховання дітей: фізкультурні куточки у групах, зал та майданчик. Вони спостерігають проведення ранкової гімнастики, занять, рухливих ігор, виконання дітьми вправ спортивного характеру на прогулянці.

На другому етапі практики (без відриву від навчання в училищі) учні за допомогою вихователя та викладача проводять з дітьми окремі форми фізичної культури, гігієнічну гімнастику після денного сну, рухливі ігри та вправи спортивного характеру, окремі фізичні вправи (з лазіння, метання, стрибків) з дітьми під час прогулянок.

На третьому етапі практики (з відривом від навчання в училищі) учням доручають проведення у групі, за якою вони закріплені, всі форми роботи з фізичного виховання, бесіди та консультації з батьками, підготовку днів здоров'я та фізкультурних свят, участь у роботі педагогічної ради та ін. На цьому етапі до учнів ставляться більші вимоги щодо їх вмінь застосовувати на практиці набуті під час уроків теоретичні знання з методики фізичного виховання дітей.

Наприкінці практики учні оформляють звіт та виступають на конференції, де підбивають її підсумки. За наслідками педагогічної практики керівником її ставиться оцінка кожному учню.

6. Робота предметної комісії

Викладачі курсу «Методика фізичного виховання в дошкільних закладах», які працюють в даному педагогічному училищі, а також викладачі з фізичного виховання, анатомії та фізіології, педіатрії та гігієни об'єднуються в предметну комісію. Основна мета її – підвищувати педагогічну майстерність викладачів, сприяти покращанню викладання вищезазначених навчальних дисциплін та здійснювати більш чіткі міжпредметні зв'язки між ними.

Голова комісії складає план роботи на навчальний рік, в якому наводяться питання для обговорення на засіданні комісії, відповідальні особи та строки виконання. У коло цих питань входить затвердження робочих планів вивчення певного курсу, перелік домашніх завдань, тематика курсових робіт, інформація про новинки методичної літератури, про матеріали науково-практичних конференцій та педагогічних читань. На засіданнях комісії аналізується та узагальнюється досвід роботи з методики викладання окремих тем курсу, затверджується графік взаємовідвідування викладачами уроків з подальшим їх обговоренням.

На заключному засіданні комісії голова підбиває підсумки її роботи і намічає основні завдання щодо підвищення педагогічної майстерності викладачів на наступний навчальний рік.

Контрольні питання

1.Які завдання навчальної дисципліни «Методика фізичного виховання дітей дошкільного віку»?

2.Які вимоги до складання робочого плану та конспекту уроку з методики фізичного виховання дітей дошкільного віку?

3.Охарактеризуйте особливості керівництва самостійною роботою учнів з питань фізичного виховання дошкільників.

4.Які вимоги до оцінювання теоретичних знань та практичних умінь учнів з методики фізичного виховання дошкільників?

5.Охарактеризуйте зміст роботи предметної комісії викладачів дисципліни «Методика фізичного виховання в дошкільних закладах».

ЛІТЕРАТУРА

1.Адашкявичене 9-Й. Баскетбол для дошкольников. - М., 1983.

2.Аксарина Н.М. Воспитание детей раннего возраста. - 3-е изд. - М., 1977.

3.Алябьева М.Н. Физическое воспитание детей раннего возраста. -2-е изд. - К., 1978.

4.Бабина К.С. Утренняя гимнастика в детском саду. - М., 1978.

5.Вавилова Е.Н. "Учите бегать, ползать, лазать и метать. — М., 1983.

6.Вавилова Е.Н. Укрепляйте здоровье детей. -М., 1986.

7.Вільчковський Е.С., Курок О.І. Фізичне виховання дітей у дошкільному закладі. - К.,

2001.

8.Вільчковський Е.С. Методика фізичного виховання в дитячому садку. - К., 1979.

9.Вильчковский 9.С. Развитие двигательной функции у детей. - К., 1983.

10.Вільчковський Е.С. Заняття з фізичної культури в дитячому садку. -К., 1985.

11.Вильчковский 9.С. Физическое воспитание дошкольников в семье. -К., 1987.

12.Вільчковський Е.С. Рухливі ігри в дитячому садку. - К., 1989.

13.Вільчковський Е.С. Ранкова гімнастика дошкільників під музику. -К., 1989.

14.Вильчковский 9.С. Психолого-педагогические основьі системи физического воспитания дошкольников // Воспитание детей дошколь-ного возраста. - К., 1991.

15.Вільчковський Е.С, Козленко М.П., Цвек С.Ф. Системи фізичного виховання молодших школярів. - К., 1992.

16.Вільчковський Е.С. Критерії оцінювання стану здоров'я, фізичного розвитку та рухової підготовленості дітей дошкільного віку. - К., 1998.

17.Волков Л.В. Физические способности детей и подростков. - К., 1981.

18.Волкова С.С. Как воспитать здорового ребенка. - К., 1981.

19.Гришин В.Г., Осипов Н.Ф. Мальїши открмвают спорт. - М., 1975.

20.Голощекина М.П. Лижи в детском саду. - 2-е изд. - М., 1977.

21.Губерт К.Д., Рисе М.Г. Гимнастика и массаж в раннем возрасте. -М., 1981.

22.Детские подвижньїе игрьі народов СССР / Под ред. А.В.Кистяковс-кой, Т.И.Осокиной. -

М., 1983.

23.Дмитренко Т.І. Теорія і методика фізичного виховання дітей раннього і дошкільного віку. - 2-е вид. - К., 1979.

24.Дмитренко Т.І. Спортивні вправи і розваги для дітей дошкільного віку.-К., 1976.

25.Дмитренко Т.І. Руховий режим у дитячому садку. - К., 1980.

26.Запорожец А.В. Развитие произвольньїх движений. - М., 1960.

27.Кенеман А.В., Хухлаева Д.В. Теория и методика физического воспитания детей дошкольного возраста: Учебник для пединститутов. - 3-є изд.-М., 1985.

28.Кистяковская М.Ю. Развитие движений у детей первого года жиз-ни. -М., 1970.

29.Козленко М.П., Вільчковський Е.С, Цвек С.Ф. Теорія і методика фізичного виховання (початкові класи). - К., 1984.

30.Лайзене СЯ. Физическая культура для малмшей. - 2-е изд. - М., 1987.

31.Лескова Г.П., Вуцинская П.П., Васюкова В.И. Обінеразвивающие упражнения в детском саду. - М., 1981.

32.Медико-педагогический контроль за физическим воспитанием детей дошкольного возраста (метод, указания). - М., 1983.

33.Никитин Б., Никитина Л. Ми и наши дети. - М., 1980.

34.Осокина Т.Н., Тимофеева Е.А., Богина Т.Л. Обучение плаванню в детском саду. - М.,

1991.

35.Осокина Т.И. Физическая культура в детском саду. - 3-є изд. - М., 1986.

36.Осокина Т.И., Тимофеева Е.А., Фурмина Л.С Игрн и развлечения детей на воздухе. - 2-е

изд., М., 1983.

37.Осокина Т.И. Как научить детей плавать. - 3-є изд. - М., 1986.

38.Програма виховання в дитячому садку. - К., 1991.

39.Пустннникова Л.М. Коньки в детском саду. - М., 1979.

40.Степаненкова 9.Я. Теория и методики физического воспитания и развития ребенка. - М.,

2001.

41.Тимофеева Е.А. Подвижньїе игрн для детей младшего дошкольного возраста. - 2-е изд. -

М., 1986.

42.Теория и методика физического воспитания: В 2 т. / Под ред. Т.Ю. Круцевич. - К., 2003.

43.Тонкова-Ямпольская Р.В., Черток Т.Я. Ради здоровья детей. - М., 1985.

44.Фролов В.Г., Юрко Г.П. Физкультурньїе занятия на воздухе с деть-ми дошкольного возраста. — М., 1983.

45.Фролов В.Г. Игрм и физические упражнения на прогулках. - М., 1986.

46.Фомина А.И. Физкультурньїе занятия и спортивньїе игрм в детс-ком саду. - 2-е изд. -

М.,-1984.

47.Цвек С.Ф. Спортивні вправи та розваги дошкільнят. - К., 1990.

48.ПІейко М.К. Рухливі ігри дошкільників. - 3-є вид. - К., 1972.

49.Шишкина В.А. Азбука движений мальїша. - Минск, 1985.

50.Шишкина В.А. Движение + движение. - М., 1992.

51.Юрко Г.П., Спирина В.П., Сорочек Р.Г., Уварова З.С. Физическое вос-питание детей раннего и дошкольного возраста. - 2-е изд. - М., 1978.

ЗМІСТ

Розділ І.ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

Глава І. Предмет теорії і методики фізичного виховання 1. Предмет та основні поняття теорії та методики фізичного виховання

2.Наукові основи теорії і методики фізичного виховання Глава II. Вітчизняна система фізичного виховання

1.Фізичне виховання - суспільне явище

2.Фізична культура в Україні

3.Основні принципи системи фізичного виховання

4.Основні ланки системи фізичного виховання

Розділ II.ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Глава І. Теорія фізичного виховання дітей від народження до шести років

1.Предмет теорії фізичного виховання дошкільників

2.Взаємозв'язок теорії фізичного виховання дітей з іншими науками

3.Розвиток теорії фізичного виховання дітей дошкільного віку

Глава II. Завдання фізичного виховання дітей дошкільного віку Глава III. Засоби фізичного виховання

1.Характеристика та види фізичних вправ

2.Класифікація фізичних вправ

3.Оздоровчі сили природи як засіб фізичного виховання

4.Гігієнічні фактори як засіб фізичного виховання

5.Характеристика програми з фізичної культури

Глава ІV. Вікові особливості фізичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку Глава V. Фізичне виховання дітей раннього віку

1.Фізичне виховання дітей першого року життя

2.Фізичне виховання дітей другого року життя

Глава VІ. Загальні основи навчання та розвитку дітей дошкільного віку у процесі фізичного виховання

1.Єдність навчання, виховання та розвитку дітей у процесі фізичного виховання

2.Принципи навчання

3.Методи та прийоми навчання фізичних вправ

4.Закономірності формування рухових вмінь та навичок

Глава VІІ. Розвиток рухових якостей у дітей дошкільного віку Глава VІІІ. Зміст та методика навчання рухів дітей дошкільного віку

1.Методика навчання основних рухів

2.Загально-розвиваючі вправи

3.Вправи з шикування та перешикування

4.Танцювальні вправи

Глава ІХ. Рухливі ігри та методика їх проведення

1.Оздоровче і виховне значення рухливих ігор

2.Організація та методика проведення рухливих ігор

3. Керівництво рухливими іграми в різних вікових групах

4.Рухливі ігри під музику

5.Методика проведення ігор спортивного характеру Глава Х. Вправи спортивного характеру Глава ХІ. Фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі дня

1.Ранкова гімнастика та гімнастика після денного сну

2.Фізкультурні хвилинки

3.Фізкультурні паузи

Глава ХІІ. Методика проведення занять з фізичної культури

1.Типи занять з фізичної культури

2.Структура та зміст занять з фізичної культури

3.Способи організації дітей на заняттях з фізичної культури

4.Заняття з фізичної культури на повітрі

5.Особливості проведення занять з фізичної культури у різних вікових групах

6.Методика проведення занять з фізичної культури у мішаних за віком групах Глава ХІІІ. Забезпечення рухової активності в повсякденному житті дітей

1.Оптимальна рухова активність – необхідна умова всебічного розвитку дітей

2.Керівництво самостійною руховою діяльністю дітей

3.Організація активного відпочинку дітей

Глава ХІV. Планування та облік роботи з фізичного виховання в дошкільному закладі

1.Основні вимоги до планування навчального матеріалу з фізичної культури

2.Розподіл програмного матеріалу з фізичної культури у перспективному плані

3.Оперативне планування з фізичної культури

4.Облік роботи з фізичної культури

Глава ХV. Створення умов для фізичного виховання дітей у дошкільному закладі

1.Фізкультурне обладнання групової кімнати

2.Обладнання фізкультурного залу

3.Обладнання фізкультурного майданчика

Глава ХVІ. Організація та керівництво системою фізичного виховання в дошкільному закладі

1.Функціональні обов’язки завідуючої, педагогів та медичних працівників в організації фізичного виховання дітей

2.Лікарсько-педагогічний контроль за фізичним вихованням 2.1.Контроль за станом здоров’я та фізичним розвитком дітей

2.2.Контроль за розвитком рухів у дітей та організацією рухового режиму

2.3.Контроль за організаційними формами фізичного виховання дітей Глава ХVІІ. Фізичне виховання дитини в сім’ї

«МЕТОДИКА Розділ ІІІ. РОБОТА МЕТОДИСТА ТА ІНСПЕКТОРА. ЗМІСТ КУРСУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ» У ПЕДАГОГІЧНОМУ

УЧИЛИЩІ Глава І. Методичний контроль та керівництво в фізичному вихованні дошкільників

1.Завдання та зміст роботи методиста

2.Інспектування системи фізичного виховання в дошкільних закладах

Глава ІІ. Викладання курсу «Методика фізичного виховання в дошкільних закладах» у педагогічному училищі

1.Завдання курсу та його програма

2.Планування курсу

3.Методика проведення теоретичних та практичних уроків

4.Керівництво самостійною роботою та облік успішності учнів

5.Педагогічна практика в дитячому садку

6.Робота предметної комісії