Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вагітність.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Не 2.1. Тема: Вагітність: ознаки та основні правила підготовки до пологів

Питання:

  1. Фізіологія репродуктивної функції. Основні правила планування вагітності.

  2. Ознаки та перебіг вагітності;

  3. Особливості психологічного стану майбутньої матері;

  4. Переривання вагітності: реалії та профілактика наслідків.

Література:

  1. Багдань Ш. та ін. Гормональна контрацепція на початку XXI-ого століття. - Будапешт, 2000. - С. 3-9.

  2. Віденко С. В. Психологія сексуальності та сексуальних стосунків: Навч. посіб. — К.: Арістей, 2003.

  3. Грушко B.C. Основи здорового способу життя. - Тернопіль: Ас-тон, 1999.-368 с.

  4. Жилка Н., Іркіна Т., Стешенко В. Стан репродуктивного здо­ров'я в Україні: Медико-демографічний огляд. - Київ, 2001. -68 с.

  5. Левин И. Сексология и сексопатология. — М.: Медпрактика, 2000.

  6. Лукащук-Федик С.В. Репродуктивна культура особистості: Навчальний посібник. – Тернопіль: Астон, 2004. – 176 с.

  7. Психологія сексуальності: підручник / С.В. Діденко, О.С. Козлова. – К.: Академвидав., 2009. – 304 с.

  8. Сексология / Под ред. В. В. Кришталь, С. R Григорян. — М.: ПЕР СЭ, 2002

Компетенції:

Розуміти фізіології репродуктивної функції.

Знати основні правила планування, ознаки та етапи перебігу вагітності, а також негативні наслідки переривання вагітності.

  1. Фізіологія репродуктивної функції. Основні правила планування вагітності.

Статева функція людини біологічно підпорядковується відтворенню (репродукції) потомства. Цей механізм є ста­лим і охоплює низку нормальних фізіологічних процесів: сперматогенез і сім'явиверження у чоловіків; овогенез та овуляцію у жінок; статевий акт, який закінчується потра­плянням сперми до статевих шляхів жінки; проникнення сперматозоїдів до матки і маточних труб; зустріч їх зі зрі­лою яйцеклітиною та запліднення її; початок поділу заплідненої яйцеклітини і перехід до порожнини матки; вкорінення зиготи (клітина, що утворилася внаслідок злиття чоловічої і жіночої статевих клітин) і закріплення на слизовій оболонці матки; розвиток зародка, плоду, народження дитини.

Для зачаття плоду (за будь-якого механізму зустрічі чоловічих і жіночих зародкових клітин) обов'язкова наяв­ність повноцінної сперми та нормальної зрілої яйцеклітини.

У нормі при сім'явиверженні виділяється 3—5 мл сім'яної рідини. Однак об'ємна кількість сперми не є показником її запліднювальної здатності, яка визначаєть­ся кількістю сперматозоїдів, їх активним рухом і морфоло­гічною нормальністю форм. У нормі сперма вважається повноцінною при вмісті від 60 до 120 млн. сперматозоїдів у 1 мл або 150 млн. у всьому об'ємі еякуляту. При цьому 80% сперматозоїдів повинні бути активно рухомими і морфоло­гічно нормальними. Найкращі умови для перебування сперматозоїдів, за яких вони рухомі упродовж 10—12 годин, — слаболужне середовище при температурі 37 °С. Сперматозоїд здатний до запліднення протягом 5 діб з моменту сім'явиверження. Чоловічі статеві клітини пога­но переносять високу температуру і доволі добре — низьку (до 269 °С). Цю властивість використовують при збережен­ні сперматозоїдів для штучного запліднення.

Найсприятливішим для проникнення сперматозоїдів у порожнину матки є момент її скорочення під час оргазму, коли відкривається шийка. Фактор часу запліднення за­лежить від швидкості руху сперматозоїдів і місця у піхві,

де виникло сім'явиверження. Середня швидкість сперма­тозоїдів становить 3 мм/хв. При середній довжині піхви 10 см, матки — 8 см, маточних труб — 12 см загальна дов­жина жіночих статевих шляхів — 30 см. Тому запліднення може виникнути упродовж 2 хв. — 2 год. після сім'явиверження.

Зріла яйцеклітина виходить з яєчника на 8—14 день після менструації. За 4—6 днів вона проходить яйцепро­від, де у ці дні може відбутися запліднення. її життєздат­ність триває від 2 годин до 5 діб. Якщо з якихось причин запліднена яйцеклітина залишається в маточній трубі, виникає позаматкова (трубна) вагітність.

Запліднена яйцеклітина, потрапивши до порожнини матки, прикріплюється до її слизової оболонки і починає посилено ділитися, утворюючи через добу 2 клітини, через 2 доби — 4, на 3 добу — 8 і т. д., внаслідок чого утворюєть­ся велика група клітин, з яких розвивається зародок (ембріон) людини. Якщо яйцеклітина в цей час залишаєть­ся рухливою і не прикріплюється до стінки матки, вини­кає викидень (аборт). Якщо зародок вдало прикріпився до слизової оболонки матки, утворюється його зовнішній шар — трофобласт (грец. trophe — їжа і blastos — заро­док), який починає виділяти гормон хоріальний гонадотропін (грец. gone — сім'я і trope — поворот, зміна). Цей гормон стимулює вироблення інших гормонів, які відпові­дають за збереження та розвиток вагітності.

На 7-му тижні вагітності з трофобласту формується плацента, за допомогою якої здійснюється живлення плоду. Дія жовтого тіла яєчника, яке виділяє гормон про­гестерон, на 7-му тижні закінчується, і замість нього гор­мон починає виділяти плацента. Якщо така заміна не від­булася, можливий викидень.

У нормі вагітність триває 280 днів від першого дня останньої менструації. У перші 3 місяці відбувається складний процес закладання внутрішніх органів плоду. У другому триместрі (4—6-й місяці) ендокринні залози починають функціонувати і самостійно виділяти гормони. На останні 3 місяці припадає закінчення формування орга­нів зародка, а через 40 тижнів після запліднення вагіт­ність завершується фізіологічним актом — пологами.

Дитина, яка народилася, наслідує від своїх батьків різні риси (колір волосся, очей, форму тіла, групу крові тощо). Основним субстратом передавання спадкової інфор­мації є ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота), яка міститься в хромосомах, закладених у ядра статевих клі­тин. Нормальний хромосомний набір людини складається із 46 хромосом, об'єднаних у 23 пари: 22 пари соматичних хромосом (аутосом) і одна пара статевих. Статеві ознаки передаються за допомогою статевих хромосом, всі інші — за допомогою соматичних.

  • Планування вагітності - процес підготовки подружньої пари до зачаття здорової дитини. Включає в себе усвідомлене рішення завести дитину, повне обстеження організму майбутньої мами (а при необхідності, і тата), виявлення і лікування захворювань, які можуть негативно позначитися на здоров'я майбутньої дитини або здатності матері виносити й народити малюка.

Під час вагітності та пологів жіночий організм відчуває значні навантаження на всі життєво важливі органи. З подвоєною силою працюють серце, нирки, печінка, відчувають велику напругу нервова, імунна, ендокринна системи. Саме тому до вагітності бажано підготуватися заздалегідь, краще за все - за 2-3 місяці до передбачуваного зачаття.

Планування вагітності дозволяє уникнути багатьох проблем зі здоров'ям і підвищує шанси на народження дитини взагалі і здорової дитини, зокрема. В ідеалі жінка повинна заздалегідь відвідати гінеколога, стоматолога, терапевта, ЛОР-лікаря і, при необхідності, більш вузьких фахівців, щоб виявити і пролікувати хронічні захворювання. Крім того, вона повинна здати аналізи на «приховані» інфекції, які протікають непомітно, але можуть нашкодити дитині, досліджувати гормональний статус, зробити УЗД органів малого тазу і пройти інші необхідні дослідження. У ряді випадків за кілька місяців до планованої вагітності жінці рекомендують зробити щеплення (частіше за все, проти краснухи та гепатиту В), щоб уникнути проблем під час виношування дитини.

У той же час, не варто сильно переживати, якщо вагітність незапланована. У перші десять днів зародок ще не прикріпився до стінки матки і не приєднався до кровообігу матері - тому ті шкідливі речовини, що потрапляють в її кров (алкоголь, ліки і т.д.), до дитини не поступають. Відразу після встановлення факту вагітності жінка повинна звернутися до гінеколога і пройти повне обстеження, щоб виявити (і по можливості усунути) проблеми зі здоров'ям і підготуватися до народження здорового малюка.

Відвідування спеціалістів

Почати планування вагітності потрібно з відвідин гінеколога. Лікар вивчить медичну карту жінки, з'ясує всі про попередні вагітності, аборти, методи контрацепції, перенесених і наявних захворюваннях. Після огляду, гінеколог видасть жінці направлення на аналізи та обстеження, а при підозрі на проблеми зі здоров'ям порадить відвідати відповідних спеціалістів (ендокринолога, хірурга, алерголога і т.д.).

Далі рекомендується відвідування терапевта, завданням якого є діагностика та лікування хронічних захворювань, які можуть ускладнити перебіг вагітності. Для виявлення і санації вогнищ хронічної інфекції, необхідна консультація ЛОР-лікаря і відвідування стоматолога.

Якщо в роду були спадкові захворювання (хвороба Дауна, міодистрофія, хвороба Альцгеймера, хорея Гентінгтона тощо) або випадки мертвонародження необхідна консультація генетика. Генетик може провести спеціальні дослідження для виявлення генетичних відхилень, дати прогноз народження здорової дитини.

Аналізи та обстеження

Усім жінкам, що збираються зачати дитину, рекомендується зробити:

* Загальний і біохімічний аналізи крові;

* Аналіз для визначення групи крові та резус-фактора (в обох подружжя);

* Загальний аналіз сечі;

* Мазки і аналіз крові на статеві інфекції - ПЛР (хламідіоз, уреаплазмоз, мікоплазмоз, гонорея, кандидоз (молочниця) - в обох подружжя;

* Кров на антитіла до краснухи, токсоплазме, герпесу, ЦМВ, Хламидиям, ВІЛ, RW, вірусів гепатиту В і С;

* Аналіз крові на цукор;

* Коагулограму (показники згортання крові);

* Кольпоскопію (для оцінки стану піхви і шийки матки);

* УЗД органів малого тазу (для оцінки стану матки і яєчників).

Додаткові обстеження:

* При нерегулярності менструального циклу, проблеми з зачаттям і попередніх викиднях призначається аналіз крові на статеві гормони.

* За свідченнями ендокринолога можуть бути призначені аналізи на гормони щитовидної залози, наднирників і т.д.

* При невиношуванні вагітності та безпліддя може бути призначено визначення волчаночного антикоагулянту, антитіл до хорионическому гонадотропіну, антитіл до фосфоліпідів, ТПО-антитіл, антитіл до рецепторів ТТГ та інші обстеження.

* Імунологічне обстеження.

Щеплення

У випадку, якщо жінка не хворіла на краснуху і антитіла до цієї інфекції у неї відсутні, рекомендується зробити щеплення (мінімум за 3 місяці до планованого зачаття). Це пов'язано з тим, що зараження краснухою під час вагітності загрожує формуванням вад розвитку плода та іншими порушеннями.

Крім того, рекомендується щеплення від гепатиту В.

Додатково можна зробити щеплення від дифтерії та правця, а також від грипу.

Вимірювання базальної температури

Протягом декількох місяців жінці рекомендується вимірювати базальну температуру тіла. Всі вимірювання заносяться в графік, який слід показати гінеколога. За цим графіком лікар може діагностувати ряд порушень і, за потреби, призначити поглиблене обстеження.

Безпосередньо перед зачаттям

Якщо все виявилося в порядку, можна починати безпосередню підготовку до зачаття. Сімейній парі рекомендується протягом 2-3 місяців не пити ніяких ліків, не порадившись з лікарем-гінекологом, не курити (в крайньому випадку - скоротити кількість сигарет, перейти на більш легкі сигарети), не пити алкогольних напоїв (більше 100 мл вина в день), не зловживати кавою, вживати більше фруктів і овочів. Не приймати гарячих ванн, не ходити до лазні і сауни, намагатися не хворіти.

Жінкам за три місяці до передбачуваного зачаття необхідно почати приймати вітаміни з фолієвої кислоти.

Тепер можна перестати охоронятися й приступати власне до зачаття. За статистикою, здорової подружжю, яка займається сексом 2-3 рази на тиждень без контрацептивів, для зачаття звичайно потрібно від кількох місяців до року. Так що не варто хвилюватися, якщо з першого разу нічого не вийшло. Це може бути пов'язано з недавнім прийомом гормональних протизаплідних таблеток, стресами, зміною способу життя і т.п.

Якщо після закінчення року вагітність не наступила, необхідно звернутися до гінеколога. Сучасна медицина виліковує багато випадків як жіночої, так і чоловічого безпліддя. В крайньому випадку, можна скористатися методами штучного запліднення (ЕКЗ, ІКСІ і т.д.).

Надмірна підготовка - теж не на користь

З одного боку, до вагітності готуватися треба, а з іншого - це процес, не контрольований нашою свідомістю і бажанням. Вагітність - це велике таїнство, і людині не дано запрограмувати точну дату вагітності, народження хлопчика чи дівчинки. Тому, готуючись до вагітності, не можна зациклюватися на ній. Жінки, які дуже довго готувалися до вагітності, потім ставлять зависокі вимоги до своїх дітей. Адже мама так довго докладала зусиль під час вагітності і пологів і чекає, що за це дитина має бути генієм та ще й до того ж беззаперечно її слухатися. Такі вимоги до малюка зазвичай спостерігаються на тлі повної відсутності виховання. Іноді люди, готуючись до вагітності, готові змінити свої звички, правильно харчуватися, пройти всі необхідні обстеження і підлікуватися. Але важливо, щоб це стало стилем життя, а не було лише вимушеними змінами на короткий період. Тоді підготовка матиме позитивний ефект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]