Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 семінар.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
131.58 Кб
Скачать

2.3 Професійна освіта в Австралії

Професійна освіта в Австралії здійснюється за широким спектром напрямків. Коледжі діляться на державні і приватні. Державні, об'єднані в систему TAFE (Technical and Further Education), вважаються більш престижними. Типовий набір пропозицій коледжу включає програми по бізнесу, менеджменту, маркетингу, бухобліку, інформаційним технологіям, секретарській справі, дизайну, туристичному і готельному менеджменту. Навчання має виражену практичну спрямованість. По ряду спеціальностей можна пройти практику (найчастіше оплачувану). Середній розмір групи - 15 осіб. У залежності від тривалості навчання ви отримаєте сертифікат (I, II, III або IV ступеня) або диплом - звичайний або просунутого рівня (advanced). Термін навчання для отримання сертифікату складає 12-52 тижні. За цей час слухачі отримують необхідну підготовку, що дозволяє займатися професійною діяльністю на молодших посадах (наприклад, працювати в ресторані або барі готелю). Диплом видається, в середньому, після 1,5-2 років навчання, advanced diploma - після 2,5-3 років навчання. Останній дозволяє шукати роботу на менеджерських позиціях середньої ланки. Університети, які готують студентів за юридичним, медичним та іншими спеціальностями, повинні зареєструвати свої курси у відповідних професійних організаціях, це є додатковою гарантією відмінної якості освіти. Більшість професійних організацій має свої відділення в інших країнах, тому дипломи випускників австралійських університетів визнані багатьма країнами світу.

2.4 Вища освіта в Австралії

До цих пір з 40 університетів країни тільки два - Bond University і Notre Dame University - знаходяться у приватній власності. Міністерство освіти Австралії суворо стежить за дотриманням встановлених правил і стандартів. Найбільше університетів зосереджено в штаті Новий Південний Уельс. Його флагман - заснований в 1850 році University of Sydney. Вважається, що тут дуже сильний факультет права, а що входить до складу університету Australian Graduate School of Management увійшла до рейтингу кращих бізнес-шкіл світу, що складається газетою Financial Times. Навчання в Австралії на ступінь бакалавра займає три (ординарні) або чотири (почесний ступінь) роки. Деякі області - медицина, стоматологія, інженерні науки - припускають триваліший - від 4 до 6 років - термін навчання. Останнім часом великої популярності набули 'подвійні ступені' - наприклад, в галузі бізнесу та права, інформаційних технологій та менеджменту. На цих програмах потрібно вчитися довше - 5-6 років. Магістерський ступінь можна отримати за 1-2 роки. Ступінь доктора наук (PhD) присуджується після трьох років науково-дослідної роботи. Найбільш перспективними спеціальностями в Австралії вважаються інформаційні технології, готельний менеджмент, бухоблік і право. Відносно іноземних студентів, які вивчають IT, навіть зроблені послаблення в імміграційній політиці: два роки після отримання ступеня бакалавра вони можуть легально працювати в країні, це вважається "практикою за фахом". Попит на таких фахівців просто фантастичний, і вже в процесі навчання більшість студентів легко знаходять роботу.

Навчальний процес

В австралійських вузах студент сам формує свій навчальний графік по більшості напрямків. Наприклад, можна зробити так, що кілька днів на тиждень у вас будуть вільними, виняток становлять дуже насичені короткі програми, наприклад, з готельного менеджменту. Однак Департамент імміграції вимагає, щоб тижнева завантаження було не менше 40 годин. У семестр потрібно вивчати не менше чотирьох предметів, 30% навчального часу присвячено методу case-study. Зазвичай вивчають 4-8 предметів на семестр.

ВИСНОВКИ

1. Дошкільне виховання (в основному) в Австралії - не припускає особливого навчання, тому що в школу тут йдуть рано - в 5 років, а ще тому, що це вважається шкідливим, оскільки заважає дитині проявити свою оригінальність. Типовий приклад збереження оригінальності - дай дитині фарби і папір, покажи як ними користуватися, але не показуй, ​​як малюють будинок або людини або птицю - це пригнічує оригінальність мислення: дитина може вирішити, що твій спосіб малювання - єдино правильний. Думка, як мені здається, недурна, але, як з будь-якою популярною ідеєю, без перегинів не обійшлося. Є дитячі сади, де персоналу ЗАБОРОНЕНО розказувати дітям про цифри і букви, розучувати вірші й пісеньки тощо Рішення про те, чи потрібні дитині подібні заняття, приймають тільки батьки, на них і вся відповідальність. Але більшість садів, все-таки, нормальні, де дітворі читають книжки, вчать з ними букви і т.п.

2. Шкільна освіта заслуговує позитивної оцінки, так як учням дається можливість самим вибирати дисципліни, за якими вони будуть займатися. Також можна записатися на заняття в інші школи.

3. У професійній освіті мені сподобалося те, що групи набираються невеликі - в середньому по 15 чоловік.

Система навчання Південної Кореї. З 1981 року для всіх випускників шкіл, які вступають в коледжі й університети проводиться державний екзамен. Результати цього письмового тесту єдиного зразка та оцінки з атестату складаються, щоб визначити підготовку абітурієнта до вступу в той чи інший навчальний заклад. Система забороняє коледжам й університетам проводити власні вступні іспити.

.