Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 семінар.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
131.58 Кб
Скачать

2.2 Система початкової та середньої освіти в Австралії

Система початкової та середньої освіти в Австралії - одна з найкращих у світі. У школах країни приділяється велика увага індивідуальним особливостям учнів, їх талантам і інтересам. Надана їм підтримка дозволяє зменшити негативний вплив особистих недоліків на процес навчання. Шкільна програма побудована, щоб максимально розвинути інтелектуальний, суспільний, творчий і кар'єрний потенціал кожного учня. Більшість шкіл країни - державні, здійснюють навчання австралійців і постійних жителів за номінальну плату. Приблизно чверть середніх навчальних закладів - приватні, де навчання оплачується повністю. Більшість приватних шкіл пов'язані з різними релігійними організаціями. Можливо також фінансування з приватних фондів. У країні безліч католицьких приватних шкіл, керованих Католицької освітньої комісією. Відвідування шкіл для дітей від 6 до 15 років в Австралії обов'язково. Однак почати навчання в школі можна раніше шести і продовжити після 15 років. Існує певна аналогія між навчанням в австралійських і зарубіжних школах. Учень, який закінчив 4 класи середньої школи у своїй країні, мабуть, готовий до навчання у п'ятому класі в Австралії. Однак у більшості випадків, школяру знадобиться додатковий рік, щоб пристосуватися до австралійських умов і навчання англійською мовою. У австралійській школі прийнято розподіл на такі рівні:

 Початкова школа (з 1 до 6 або 7 класу)

 Середня школа (з 7-8 класу до 12)

 Молодший коледж (з 7-8 класу до 10)

 Старші класи або вищий коледж (11 і 12 класи) Залежно від штату система освіти інколи має деякі відмінності. У середньому австралійські діти йдуть до школи з шести років. До 12 років вони навчаються на першій (Primary school), до 16 років - на другий (Junior secondary), до 18 років - на третій (Senior secondary, 11-12 класи) ступені середньої освіти. В цілому воно розраховане на 12 років, саме тому білоруський, російський атестати про середню освіту не визнаються еквівалентними австралійському.

Школи діляться на державні і приватні. Останні з задоволенням приймають дітей іноземців, яких в цілому по країні навчається не менше 150 тис. (включаючи дітей іммігрантів, які постійно проживають в Австралії, але поки що не мають громадянства). За типами приватні школи діляться на спільні, тільки для хлопчиків або тільки для дівчаток. Оплата та строки навчання в Австралії залежать від штату і конкретної школи. Структура початкової школи в різних штатах різна. В одних навчання в початковій школі триває 6 років, в інших 7 років.

У деяких штатах початковому навчання передує відвідування дитячого саду або підготовчого класу. У початковій школі вивчаються такі предмети: англійська мова, математика, суспільні і природні науки, мистецтво (включаючи музику, образотворче мистецтво, рукоділля і сценічне мистецтво), фізична культура і особистий розвиток. У штатах Новий Південний Уельс, Вікторія, в Австралійської Столичної Території і на Тасманії навчання в середній школі припадає на 7-10 класи, в Західній і Південній Австралії, Квінсленді і в Північних Територіях - на 8-10 класи. Після десятого класів учні вважаються старшокласниками.

У випускних класах круг предметів, що вивчаються звужується до кількох, і вибір напряму залежить від учня. Школи приділяють багато уваги спорту і вихованню особистості. Якщо школа в загальному учневі і батькам подобається, і від будинку недалеко, або транспорт зручний, а якогось предмета, яким хочеться займатися, в цій школі немає, не біда. На цей саме предмет можна записатися в іншу школу. А як бути в сільській місцевості, при величезній території і дуже низької щільності населення, коли в єдину в окрузі школу треба їхати парі десятків кілометрів на шкільному автобусі? Теж не біда. Велику частину предметів можна вивчати заочно, по листуванню. Процедури винесення остаточних оцінок у різних штатах різні і базуються або на академічних результати, продемонстровані протягом усього терміну навчання, або являють собою комбінацію поточних шкільних оцінок і результатів випускних іспитів. Питання про вступ до вищого або спеціальний навчальний заклад вирішується на підставі успішності в школі. Навчальний рік в австралійських школах ділиться на чверті (кожна тривалістю в 12 тижнів), починається в кінці січня і закінчується на початку грудня. Дітям, що приїжджають в Австралію з-за кордону, найбільше підходять школи-пансіони (boarding schools). Переважна більшість іноземних школярів сконцентровано у двох останніх, випускних класах (Year 11 і Year 12). Їх мета - отримати австралійський атестат про середню освіту (Higher School Certificate) і вступати до університету на загальних підставах.