Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_Natsistska_diktatura_v_NImechchini.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
65.54 Кб
Скачать

5. Крах нацистської диктатури і повоєнний розвиток Німеччини

8-9 травня 1945р. Німеччина капітулювала. Її повоєнний устрій визначили Потсдамські угоди. Потсдам – передмістя Берліна, де відбулась зустріч (17 липня – 2 серпня 1945р.) глав держав-переможниць у ІІ світовій війні – Сталіна, Трумена, Черчілля (Еттлі). Ці угоди передбачали перебудову Німеччини на демократичний лад, знищення фашизму, підготовку мирного договору з Німеччиною. В них не було жодної згадки про створення центрального уряду Німеччини. Верховне управління мали здійснювати командуючі союзних військ у своїх зонах окупації (відповідно до інтересів своїх урядів). Таких окупаційних зон було 4: СРСР, США, Великобританії, Франції.

1 січня 1947р. вступила в дію угода про злиття американської та англійської зон окупації. Утворилась так звана Бізонія. У 1948р. внаслідок приєднання до неї французької окупаційної зони утворилась Тризонія. А в липні 1948р. на конференції 6 держав (США, Англія, Франція, Бельгія, Голландія, Люксембург) були вироблені рекомендації щодо створення західнонімецької держави. В травні 1949р. Конституція ФРН була прийнята. Її державний апарат утворювали: президент, канцлер, уряд, парламент (бундестаг і бундесрат), конституційний суд.

7 жовтня 1949р. в радянській зоні окупації була введена в дію конституція НДР.

3 жовтня 1990р. відбулось об’єднання Німеччини. НДР увійшла до складу ФРН на основі ст. 23 конституції ФРН. На території колишньої НДР відтворено 5 історичних земель.

Об’єднання Німеччини відбулось зі згоди чотирьох великих держав. 12 вересня 1990р. у Москві міністри закордонних справ СРСР, США, Великобританії, Франції, ФРН і НДР підписали договір про остаточне врегулювання стосовно Німеччини. Німеччина визнала непорушність існуючих європейських кордонів, відмовилась від всяких територіальних претензій, заявила, що з її території виходитиме лише мир.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]