Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Hist of Uk 5 cllas / 29_5-14__

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
16.11 Кб
Скачать

Дата___________________ Урок 14

Історія України 5 клас

Тема. Наш край у VI—XV ст.

Мета: дати учням початкові відомості з історії рідного краю ХVII–XVIII ст., визначити, як події в У країні були пов’язані з подіями у нашому краї; розвивати вміння «читати» історичну карту, складати розповідь, інформаційну таблицю; виховувати в учнів повагу до історії й культури свого народу.

Обладнання: карта області,

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ . Мотивація навчальної діяльності учнів

Повідомлення теми та мети уроку.

ІІІ . Вивчення нового матеріалу

Урок можна побудувати за повідомленнями учнів. Домашнім завданням було підготувати повідомлення за темою «Наш край».

1. Розглянути карту 2. Прослухати невелику розповідь про адміністративно-територіальний устрій, органи влади. 3. Визначити, під владою якої держави знаходилося Закарпаття. 4. Скласти за розповідями учнів інформаційну таблицю.

Місцевість

 

Заняття жителів

 

Розвиток культури

 

Розповідь учителя: Землі Закарпаття були заселені людиною за часів пізнього палеоліту, понад одного мільйона років тому. Саме тут, в с. Королеве Виноградівського району, виявлена найдавніша стоянка первісних людей, де вони жили понад 900 тис. років тому.

Особливо активно цей регіон почав заселятися за часів неоліту та енео­літу. Через Закарпаття рухалися на захід кочові племена скіфів та сарматів. На межі нашої ери на цій території оселилися кельти. На початку нашої ери територія Закарпаття входила до складу римської провінції Дакії. Протягом IV—IX ст. цей район потерпав від нападів гунів, аварів, угрів. На початку нашої ери в цій зоні починають розселятися слов'янські пле­мена білих хорватів.

У VIII — на початку X ст. землі Закарпаття потрапили під владу Болгарсь­кого царства, а після його занепаду в другій половині X ст. — під вплив Київської держави. У 993 р. на закарпатські землі здійснив похід Володимир Великий. З того часу за ними закріпилася назва «Русь» (Угорська Русь, Під­карпатська Русь, Карпатська Русь). Скориставшись усобицею між синами

Володимира Великого, що розпочалася після смерті великого князя у 1015 р., король угорський Стефан І захопив Закарпаття, додавши собі титул «кня­зя русинів». Галицько-Волинському князеві Леву І Даниловичу вдалося у 1281 р. відвоювати в Угорщини частину Закарпаття з Мукачевом. Але із загибеллю останніх галицько-волинських князів — Андрія та Лева — на ці землі знову починає претендувати Угорщина, яка до 1377 р. повністю захопи­ла все Закарпаття.

На завойованих територіях було запроваджено угорську адміністрацію, суд. Уряд проводив політику заохочення колонізації земель Закарпатської Русі іноземцями: зі сходу переселялися волохи, із заходу — німці та сло­ваки. Українське населення було перетворене на кріпаків, позбавлене будь- яких прав і свобод.

Через Закарпаття проходила оборонна смуга: спочатку це були засіки в лі­сах, а у XIII—XIV ст. - замки. У результаті великі королівські володіння перейшли під владу окремих магнатів. Територія Закарпаття була поділена на 7 комітатів (жупів), якими управляли жупани, призначені королем.

Закарпатська Русь була позбавлена права на самоврядування, тут була відсутня власна знать. Національну окремішність русинам вдавалося збе­рігати завдяки православ'ю, до якого вони прилучилися у IX ст. під впли­вом Болгарії. У ці часи тут існувала власна церковна організація з центром у Мукачеві.

IV. Домашнє завдання

Підготуватися до уроку узагальнення знань. Повторити пройдений матеріал.

 

Соседние файлы в папке Hist of Uk 5 cllas