Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел 2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
142.31 Кб
Скачать

2.5. Контрольне дослідження та аналіз результатів креативного мислення досліджуваної групи.

Об'єкт дослідження: Дослідження проводилося на базі ОНВК № 90 ім. О.С.Пушкіна. Експериментальну вибірку склали учні у віці від 12 до 15 років, всього 24 учня, які показали низькі показники.

Предмет дослідження: Розвиток і формування креативного мислення у підлітковому віці. Для вирішення заявленої проблеми використовувалась така методика:

  1. Тест творчого мислення П. Торренса.

Підготовка до тестування. Перед пред'явленням тесту експериментатор повинен повністю прочитати інструкцію і ретельно продумати всі аспекти роботи. Тести не допускають ніяких змін і доповнень, так як це змінює надійність і валідність тестових показників.

Необхідно уникати вживання слів «тест», «іспит», «перевірка» у всіх поясненнях і інструкціях. Якщо виникає необхідність, то рекомендується вживати слова: вправи, малюнки, картинки і т. д. Під час тестування неприпустимо створення тривожної і напруженої обстановки іспиту, перевірки, суперництва. Навпаки, слід прагнути до створення доброзичливій і спокійної атмосфери теплоти, затишку, довіри, заохочення уяви і допитливості дітей, стимулювання пошуку альтернативних відповідей. Тестування має проходити у вигляді захоплюючої гри. Це дуже важливо для досягнення надійних і об'єктивних результатів.

Необхідно забезпечити всіх учнів тестовими завданнями, олівцями або ручками. Все зайве повинне бути прибране. Експериментатору необхідно мати інструкцію, зразок тесту, а також годинник або секундомір.

Не слід проводити одночасне тестування у великих групах учнів. Оптимальний розмір групи - це 15-35 чоловік, тобто не більше одного класу.

Для молодших дітей розмір груп слід зменшити до 5-10 чоловік, а для дошкільнят переважніше проводити індивідуальне тестування. При тестуванні дитина повинна сидіти за столом одна або з асистентом експериментатора.

Час виконання тесту - 10 хвилин. Разом з підготовкою, читанням інструкцій, роздачею листів і т. д. для тестування необхідно відвести 15-20 хвилин.

При тестуванні дошкільників і молодших школярів експериментатори повинні мати достатню кількість асистентів для допомоги в оформленні підписів до рисунків.

Так як ми проводимо фігурний тест повторно, то пояснюємо це учням наступним чином: «Ми хочемо дізнатися, як змінилися ваші здібності придумувати нове, ваша уява і вміння вирішувати проблеми. Ви знаєте, що ми вимірюємо свій ріст і вагу через певні проміжки часу, щоб дізнатися, наскільки ми виросли і поправилися. Те ж саме ми робимо, щоб дізнатися, як змінилися ваші здібності. Дуже важливо, щоб це було точне вимірювання, тому постарайтеся показати все, на що ви здатні ».

Тестовий матеріал: а) простий олівець, б) тестовий бланк, що складається з десяти квадратів, в яких зображені графічні контури різної форми (рис. 5).

Інструкція. На цих аркушах намальовані незакінчені фігурки. Якщо додати до них лінії, вийдуть цікаві предмети або сюжетні картинки. Постарайтеся придумати такі картинки або історію, які ніхто більше придумати не зможе. Зробить її повної та цікавою, додавайте до неї нові ідеї. Придумайте цікаву назву для кожної картинки і напишіть іі внизу цієї картинки. (якщо діти засмучені тим, що не встигають закінчити завдання вчасно, скажіть наступне: «Ви всі працюєте по-різному. Деякі встигають намалювати всі малюнки дуже швидко, а потім повертаються до них і додають деталі. Інші встигають намалювати лише кілька, але з кожного малюнка створюють дуже складні розповіді. Продовжуйте працювати так, як вам більше подобається, як вам зручніше ».) Після закінчення десяти хвилин вимкніть секундомірі зупиніть роботу.