Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на захист / психологія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Ііі. Керування пізнавальною діяльністю та її прояв на занятті

1. Організація уяви:

а) на всіх етапах заняття викладач звертала увагу учнів закликами «Увага!», визначні місця в розповіді вона виділяла зміною тону голосу, для організації їхньої уваги вона застосовувала постановку пошукових задач, використала принцип наочності для звернення до мимовільної уваги.

б) в процесі заняття в студентів була активізована як мимовільна так довільна увага. Це проявлялося у зацікавлених поглядах, запитаннях, які ставляли в ході заняття до викладача та в активній роботі при розв’язуванні задач.

в) викладач плавно переключала діяльність студентів з одного виду діяльності на інший. Перехід відбувався не замітним для них.

г) при обговореннях поставлених викладачем питань виник розподіл уваги в студентів: вони продовжували слухати викладача, але при цьому обговорювали можливі варіанти відповідей. Викладач допомогла дітям зконцентрувати увагу, звернувшись до них. Це ще раз підтвердило авторитет викладача у групі.

2. Організація сприйняття:

а) об’єктом сприйняття студентів були як мова викладача, так і різні наочні засоби, які підготувала Олександра Сергіївна. Судячи з результатів виконаних студентами задач, матеріал засвоївся досить не погано.

в) в кінці заняття викладач зробила невелике опитування по вивченому матеріалу, результати цього опитування показали, що матеріал досить непогано сприйнявся та усвідомився.

3. Активізація пам’яті і її розвиток:

а) декілька разів в ході заняття викладач ставила запитання до студентів з уже вивчених тем. Це робилося з тою метою, щоб донести до студентів, що все взаємопов’язано і це все потрібно систематизовувати самостійно.

б) викладач на занятті намагалася активізувати якомога більше видів пам’яті в студентів для кращого засвоєння матеріалу: наочно – образна, словесно-логічна, емоційна, короткочасна, механічна і т.д.

в) для покращення запам’ятовування також викладач використовувала різні прийоми: наводила приклади з життя, наводила асоціації, використовувала повторення, також Олександра Сергіївна скеровувала студентів на логічну обробку матеріалу.

г) при повторноному опитуванні в кінці заняття виявилося, що деякі студенти добре запам’ятали деякі фрагменти заняття, оскільки вони їм асоціювалися з певними подіями.

4. Активізація розумової діяльності учнів:

а) для формування наукового поняття Олександра Сергіївна застосовує відео записи, які містять готові експерементальні роботи з поясненнями, час від часу, викладач зупиняє ролик і пояснює студентам своїми словами, доступно і зрозуміло.

б) викладач встановлювила логічні зв’язки між поняттями, визначеннями явищ. Для того, щоб студенти засвоїли нові знання, використала індуктивний метод;

в) саме з допомогою індуктивного методу студенти швидше засвоюють матеріал

г) тема уроку має досить важливе практичне значення для повсякденного життя і викладач повною мірою змогла донести це дітям.

д) для того щоб студенти краще засвоїли основні поняття, викладач протягом всього заняття намагалася повторити їх або просила когось з студентів повторити. Таким чином діти краще сприйняли важкі терміни та поняття.

е) на занятті перед виконанням розрахункових задач перед студентами було поставлено декілька якісних задач. На основі вже вивченого матеріалу та скомпонувавши її з новою інформацією діти повинні були знайти відповідь на запитання. Виникали проблеми, але при обговоренні всим колективом разом з викладачем вдавалося знайти правельне рішення.

з) загалом, при вирішені поставлених завдань кожен студент мав можливість проявити себе, свій розумовий потенціал, насправді, необхідних знань та умінь у них достатньо відповідно до їх вікових особливостей.

и) перед розв’язком задач, викладач продемонструвала розв’язок однієї з задач на дошці, пояснила кожний пункт ходу своїх думок і запропонувала студентам слідувати її прикладу.

к) в цілому заняття було побудовано логічно, чітко, послідовно, були мінімальні втрати часу.

л) під час заняття, звичайно, студенти допускались певних помилок і в відповідях на запитання, і у розв’язанні задач, але викладач завжди давала можливість виправитись самостійно, ще раз подумавши і висловивши свою думку належним чином без помилок.

5. Олександра Сергіївна, побудувала та провела своє заняття таким чином, щоб максимально активізувати у дітей уявлення та пам’ять, репродуктивна творча уява.

6. Для збереження балансу в ході свого заняття, викладач підлаштовувалась під студентів з середнім рівнем знань, не забуваючи і про дітей, які мають нижче середнього показника знань, вона намагалася доступно донести зміст заняття, повторювала те, що було не зрозумілим, для студентів, які мають вище середнього рівня знань викладачка пропонувала розв’язати більш складні задачі.

Соседние файлы в папке на захист