Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metafizika rabocza programa.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Самостійна робота студентів.

Мета і завдання самостійної роботи. Самостійна робота студентів має на меті опрацювання предметного поля метафізики і онтології в аспекті історичного становлення її проблематики. Поряд із засвоєнням змісту окремих метафізичних вчень, розроблених в історії філософської думки, студенти мають сформувати цілісне уявлення про логіку становлення, зв’язок та єдність метафізичного дискурсу в його історичному розгортанні. Важливим в даному контексті є розкриття змістовної повноти поняттєво – категоріального апарату метафізики і онтології, виявлення його необхідних смислових зв’язків.

Рекомендації по виконанню.Завдання самостійної роботи виконуються на основі опрацювання філософських першоджерел із залученням довідкової та навчально – методичної літератури. Поряд із засвоєнням змісту певних вчень студенти мають розкрити їх ідейно – історичну обумовленість, смисловий зв’язок з вченнями минулого, а також сучасними на той період концепціями та ідеями. Так само важливо усвідомити їх евристичний потенціал, вплив на подальший розвиток філософської думки. Окрім того слід звернути увагу на їх конститутивну роль в розбудові усієї системи філософського знання, на дослідження в області теорії пізнання, етики, естетики, соціальної філософії і т. ін.

Механізми перевірки та критерії оцінювання виконаних завдань.Виконання завдань перевіряється і оцінюється під час відповідей на семінарських заняттях, окрім того протягом семестру студенти готують реферат за одним із питань самостійного опрацювання, який оприлюднюється на занятті з останньої теми навчальної програми.

Оцінку „відмінно”( 15 балів ) студент отримує за глибоке змістовне розкриття теми реферату у відповідності з вимогами, що викладені у методичних рекомендаціях.

Оцінка „ добре” ( 10 балів ) ставиться якщо тема розкрита достатньо повно, але не висвітлені деякі важливі аспекти або ж допущені не суттєві змістовні помилки.

На „задовільно” (5 балів) оцінюється реферат, в якому тема розкрита поверхнево, не повністю а також припущені значні змістовні помилки.

Питання до самостійної роботи.

  1. Генеза поняття буття в філософії досократиків.

  2. Онтологічне значення методу в філософії Сократа.

  3. Тлумачення буття в філософії Сократа.

  4. Ейдологія (вчення про чисте буття) в філософії Платона.

  5. Проблема іншобуття в філософії Платона.

  6. Проблема меж буття в філософії Платона.

  7. Вчення про сутність в філософії Арістотеля.

  8. Категорія можливості в філософії Арістотеля.

  9. Категорія дійсності в філософії Арістотеля.

  10. Вчення про буття в філософії неоплатонізму.

  11. Вчення про буття в філософії Середніх віків.

  12. Категорія буття в філософії Нового часу.

  13. Кант про буття в контексті аналізу здатності судження.

  14. Кант про буття в контексті аналізу здатності принципів.

  15. Поняття буття в філософії Шеллінга.

  16. Категорія буття в філософії Гегеля.

  17. Фундаментальна онтологія М. Хайдеггера.

  18. Екзистенціальне тлумачення буття.

  19. Онтологічний статус герменевтики.

  20. Мова і буття людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]