Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9.Витамини.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Вітамін в2 (рибофлавін)

Вітамінні властивості має не вільна, а фосфорильована форма вітаміну В2 яка утворюється в печінці, м'язах, нирках та інших органах і тканинах.

Рибофлавін досить стійкий проти нагрівання в кислому середовищі і швидко руйнується в лужному під впливом тривалого освітлення. За звичайних умов при кулінарній обробці їжі та зберіганні харчових продуктів втрачається 15-20 % рибофлавіну.

В організмі людини і тварин рибофлавін відіграє важливу роль. При недостатньому надходженні його в організм, або при порушенні його засвоєння виникають гіпо- й авітамінози, що характеризуються випаданням волосся, ураженням слизових оболонок, шкіри (дерматити). При цьому затримується ріст, зникає апетит, порушується діяльність ряду органів і систем. У людини ознаки В2–авітамінозу визначаються перш за все змінами слизових оболонок, особливо губ. Слизова оболонка стає блідою і сухою, розладнується зір, виникає кератоз (запалення рогівки), сльозотеча, світлобоязнь.

Слід зазначити, що В2–авітаміноз рідко виникає як самостійне захворювання. Найчастіше він спостерігається з іншими симптомами розладу обміну речовин на фоні неякісного харчування, особливо при нестачі білків та вітамінів (тіаміну, нікотинової й аскорбінової кислоти).

Поширення і потреба. Вітамін В2 досить поширений у продуктах рослинного і тваринного походження. Значна кількість його міститься у дріжджах (2-4 мг%), яєчному жовтку (0,52 мг%), молочних продуктах (0,19-0,54 мг%), м'ясі великої рогатої худоби (0,17 мг %). У менших кількостях вітамін В2 знайдено в хлібобулочних виробах (0,12-0,27 мг%), овочах і фруктах (0,03-0,06 мг%). Кишкова мікрофлора в організмі людини частково синтезує вітамін В2. Потреба дорослої людини у вітаміні В2 становить 2,5-3,5 мг на добу і від 1 до 3 мг для дітей.

Вітамін В3 (пантотенова кислота) виділено у 1938 році з багатьох рослинних і тваринних джерел і названо пантотеновою кислотою (від грец. pantoten — скрізь, повсюди). У наступному році пантотенову кислоту було одержано у кристалічному стані, вивчено її структуру та здійснено синтез.

Будова і властивості. У хімічному відношенні пантотенова кислота є похідним β-аланіну, який через аміногрупу сполучений з гідроксимонокарбоновою кислотою і є α, γ-дигідрокси-β,β'-диметилбутирил-β-аланіном:

СН3

І

НО – СН2 – С – СН – СО – NН – СН2 – СН2 – СООН

І і Пантотенова кислота

СН3 ОН

Залишок α,γ-диокси -β,β-диметил- Залишок β-аланіну

масляної кислоти

У чистому вигляді пантотенова кислота – в’язка оліїста речовина світло-жовтого кольору, добре розчинна у воді й оцтовій кислоті, нерозчинна в жирових розчинниках.

Пантотенова кислота та її солі нестійкі сполуки і швидко руйнуються, особливо при високій температурі в кислому середовищі.

Виражені симптоми В3-авітамінозу у людини зустрічаються досить рідко. Лише при тривалій відсутності вітаміну В3, особливо в комплексі з іншими вітамінами (С, В12, фолієвою кислотою), а також при нестачі в харчовому раціоні білків і жирів, можуть спостерігатися ознаки авітамінозу. Найхарактернішими з них є слабкість, швидка стомлюваність, парестезії (оніміння) кінцівок, дерматити, схильність до інфекційних захворювань, зниження кислотності шлункового соку і деякі інші. Причиною розвитку В3-авітамінозу може бути пригнічення розвитку кишкової мікрофлори високими дозами антибіотиків і сульфаніламідів. Значний вплив пантотенової кислоти на обмінні процеси в організмі пояснюється тим, що вона є складовою частиною багатьох ферментів, які забезпечують численні метаболічні реакції проміжного обміну. У складі коензиму А (КоА—SН) пантотенова кислота входить до складу ферментів, які каталізують реакції ацетилювання і переацети-лювання, синтез і розщеплення жирів, багато реакцій трикарбонового циклу, синтез стероїдів, гемоглобіну, ацетилхоліну. Ацетил-КоА бере участь у синтезі окремих амінокислот, холіну, гістаміну та деяких інших важливих для організму речовин.

Поширення і потреба. Пантотенова кислота міститься в усіх клітинах рослинних і тваринних організмів. З харчових продуктів тваринного і рослинного походження найважливішими за вмістом пантотенової кислоти є печінка (70 мг/г), внутрішні органи тварин (30-40 мг/г), яйця (63 мг/г), молоко (2,9 мг/г), зернові, особливо гречка (36 мг/г), овочі і фрукти (6,2-9,7 мг/г).

Добова потреба людини в пантотеновій кислоті становить 7-10мг і повністю задовольняється за рахунок харчових продуктів та синтезу мікрофлорою кишок.

Вітамін В5 (нікотинова кислота, нікотинамід, вітамін РР, ніацин). Відкриття нікотинової кислоти пов'язане з дослідженнями природи захворювання, як пелагра (від італ. рelle agra — шорстка шкіра). Вперше нікотинову кислоту було добуто Губером ще в 1867р. окисненням нікотину. Довгий час її вітамінні властивості були не відомі. Лише в 1937р. з екстрактів печінки було виділено речовину, яка виліковувала «чорний язик» — захворювання собак, ідентичне пелагрі у людини. Ця речовина дістала назву протипелагричного фактора. Потім було встановлено, що даний фактор ідентичний нікотиновій кислоті і її аміду. Обидві ці речовини мають вітамінні властивості.

Будова і властивості. За хімічною природою нікотинова кислота є піридин-β-карбоновою кислотою:

За хімічною природою нікотинова кислота є піридин-β-карбоновою кислотою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]