Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародні розрахунки та платіжний баланс. Анотація:

Тема знайомить з поняттям міжнародних розрахунків, зі способами платежу, із засобами платежу, з формами платежів у зовнішньоторговельних операціях, з особливостями розрахунків через акредитив, інкасо і відкритий рахунок, з поняттям платіжного та розрахункового балансів, зі структурою та станом платіжного балансу.

Навчальні завдання: • розглянути класифікацію способів платежів у зовнішньоторговельних операціях; • вивчити особливості міжнародних розрахунків за допомогою векселів і чеків; • охарактеризувати особливості розрахунків через акредитив; • вивчити застосування інкасової форми розрахунків; • вивчити поняття «платіжного балансу», «розрахункового балансу», «торгового балансу» • познайомитися зі структурою платіжного балансу України. Основні питання теми: 1. Способи платежів при міжнародних розрахунках. 2. Засоби платежу. 3. Форми платежів. 4. Платіжний баланс. Стан платіжного балансу. Форми контролю: 1. Рішення задач. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми:

Міжнародні розрахунки - це здійснення платежів за грошовими вимогами і зобов'язаннями, які виникають у зв'язку з економічними, політичними та культурними відносинами між юридичними особами та громадянами різних країн.

У зовнішньоторговельних операціях існують три способи платежу: платіж готівкою, авансовий платіж і платіж у кредит.

Чек являє собою безумовну пропозицію чекодавця платнику здійснити платіж зазначеної на чеку грошової суми чекодержателю готівкою банкнотами або шляхом її перерахування на рахунок власника чека в банку.

Розрізняють такі види чеків:

а) іменний, або чек на користь певної особи. Такий документ не може бути переданий за допомогою звичайного індосаменту.

б) ордерний, тобто чек, виписаний на користь визначеної особи або її наказу. Цей вид чека широко використовується в міжнародному платіжному обороті.

в) чек на пред'явника виписується пред'явнику і може бути переданий іншій особі як з індосаментом, так і без нього.

Вексель - це цінний папір, оформлений у суворій відповідності до вимог закону та містить безумовне абстрактне грошове зобов'язання.

При розрахунках по зовнішньоторговельних операціях застосовуються простий і переказний вексель (тратта). Найчастіше зустрічається перекладний вексель, який являє собою безумовну пропозицію трасанта (кредитора), адресовану трасату (боржнику), уплатіть третій особі (ремітенту) у встановлений термін вказаний у векселі суму. Простий вексель виставляється не кредитором, а боржником, який іменується векселедавцем. Останній бере зобов'язання сплатити кредитору певну грошову суму в обумовленому місці в певний термін.

Інкасо - це банківська розрахункова операція, за допомогою якої банк за дорученням свого клієнта (експортера) отримує на підставі розрахункових документів, що належать клієнтові, грошові кошти від платника (імпортера) за відвантажені на адресу імпортера товари і зараховує ці кошти на рахунок клієнта-експортера у себе в банку.

Документарне інкасо - це інкасо фінансових документів, супроводжуваних комерційними документами (рахунки, транспортні, страхові документи), а також інкасо тільки комерційних документів.

Чисте інкасо - це інкасо фінансових документів (векселі, чеки та інші документи, що використовуються для отримання платежів), коли вони не супроводжуються комерційними документами.

Платіжний баланс - це співвідношення між сумою всіх грошових надходжень, отриманих даною країною від інших країн за певний період, і сумою всіх грошових платежів, здійснених нею за цей же період.

Розрахунковий баланс складається за конкретний період (динамічний) або на певну дату (статичний). Статичний розрахунковий баланс має назву балансу міжнародної заборгованості даної країни, так як він відображає співвідношення між її зовнішніми вимогами і зобов'язаннями на встановлену дату незалежно від термінів погашення. Розрахунковий баланс оборотів (динамічний) являє собою співвідношення між зовнішніми вимогами (кредит) та зобов'язаннями (дебет) даної країни, що виникли протягом означеного періоду.

Торговий баланс - це співвідношення між вартістю експорту та імпорту протягом даного року (або іншого обраного періоду часу) незалежно від термінів їх оплати і тому входить до розрахунковий баланс. Завдання для самостійної роботи:

Соседние файлы в папке мет по изуч дисц