Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема 2. Історичний і сучасний етап формування міжнародних економічних відносин

Анотація:

Тема присвячена ознайомленню з еволюційними періодами формування міжнародних економічних відносин, з особливостями міжнародної економіки на сучасному етапі розвитку МЕВ, з класифікацією країн світу та основними глобальними проблемами міжнародних економічних відносин.

Навчальні завдання: • охарактеризувати особливості еволюційного розвитку МЕВ; • розкрити основні причини еволюції МЕВ; • розглянути особливості кожного етапу розвитку МЕВ; • вивчити особливості міжнародної економіки на сучасному етапі розвитку МЕВ; • вивчити різні класифікації країн світового співтовариства; • з'ясувати суть протекціонізму і вільної торгівлі; • розглянути глобальні проблеми людства на сучасному етапі та шляхи їх вирішення; Основні питання теми: 1. Еволюційні періоди формування міжнародних економічних відносин. 2. Основні типи держав та їх економічних об'єднань. 3. Загальні проблеми сучасних міжнародних економічних відносин Форми контролю: 1. Рішення ситуацій. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми: Основні етапи розвитку МЕВ: Перший етап (друга половина XIX століття) - це етап становлення МЕВ. Другий етап (до 1970-х років) - це етап суперечливого розвитку і ускладнення світової економіки, як певної системи. Третій етап (з 1970-х років ХХ століття до наших днів) - це етап формування всесвітнього господарства, міжнародної економіки.

Всесвітня (глобальна) міжнародна економіка, характеризується наступними особливостями: • всесвітність, • цілісність, • міжнародність • Широкомасштабність.

Классіяікація країн за принципом ринкової економіки: • розвинені країни, • країни, що розвиваються, • країни з перехідною економікою.

Групи глобальних проблем:

До першої групи належать відносини, що складаються в наслідок взаємозв'язку між різними системами господарювання, проблеми взаємовідносин з питань війни і миру, роззброєння та економічного розвитку.

Друга група відносин охоплює економічні проблеми сучасного народонаселення, боротьби з убогістю, голодом, хворобами і т. д.

Третю групу складають відносини, що складаються між суспільством як органічною цілісністю і природою (проблеми, пов'язані з охороною навколишнього середовища, використанням природних ресурсів, заготівлею та споживанням дарів природи, розвитком енергетичного потенціалу планети)

Завдання для самостійної роботи: 1. Складіть опорний конспект лекції з даної теми. 2. Питання для самостійного вивчення: - Основні типи держав [2 (с.64-71), 3 (с.291-298)]. - Глобальні проблеми сучасності [3 (с.29-40), 6 (с.444-450), 7 (21-33), 9 (278-280)] 3. Зробіть огляд періодичної літератури за темами: - Демографічна проблема та шляхи її вирішення у різних країнах: - Проблема роззброєння та економічного розвитку; - Проблеми, пов'язані з охороною навколишнього середовища та шляхи їх вирішення в розвинених країнах і країнах. 4. Складіть тестові завдання з кожного питання теми. . 5. Виберіть правильну відповідь: 1. Перший етап розвитку міжнародних економічних відносин - це: а) етап становлення МЕВ (перша половина XX століття); б) етап суперечливого розвитку і ускладнення світової економіки; в) етап становлення МЕВ (друга половина XIX століття). 2. Особливістю першого етапу розвитку світової економіки є: а) формування специфічної системи міжнародних економічних зв'язків - колоніальної; б) формування двох світових економічних підсистем; в) формування нового типу міжнародних компаній, банків, фінансових інститутів. 3. Другий етап розвитку міжнародних економічних відносин - це: а) етап становлення МЕВ (перша половина XX століття); б) етап суперечливого розвитку і ускладнення світової економіки; в) етап становлення МЕВ (друга половина XIX століття). 4. Особливістю другого етапу розвитку світової економіки є: а) загострення глобальних проблем; б) формування специфічної системи міжнародних економічних зв'язків - колоніальної; в) провідною формою МЕВ стає міжнародний рух капіталу. 5. Організація, яка при класифікації країн більше уваги приділяє соціальним і демографічним показниками - це: а) ООН; б) НАТО; в) МВФ. 6. Країна, в якій вже давно склалася і успішно функціонує розвинена ринкова економіка відноситься до групи: а) розвинених країн; б) країн, що розвиваються; в) нових індустріальних країн. 7. До групи розвинутих країн відносять: а) Італію і Канаду, б) Японію і Китай, в) Ірак і Іран. 8. До складу розвинених країн не входять: а) Австралія і Нова Зеландія; б) Росія і Китай; в) Великобританія і Нідерланди. 9. До групи країн, що розвиваються відносять: а) Катар і Кувейт; б) США і Японію; в) Росію і Китай. 10. До складу ОПЕК входять: а) Іран і Ірак; б) США і Росія; в) Катар і США.

Соседние файлы в папке мет по изуч дисц