Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема 12. Міжнародні економічні організації, що регулюють міжнародні економічні відносини. Анотація:

Тема висвітлює діяльність міжнародних економічних організацій, які займаються регулюванням міжнародної економіки та міжнародної торгівлі, мети діяльності та функцій Міжнародного валютного фонду та Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Конференції ООН з торгівлі та розвитку, Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, Світової організації торгівлі.

Навчальні завдання: • розглянути систему міжнародних організацій з регулювання міжнародних економічних відносин; • проаналізувати історію створення МВФ і МБРР; • вивчити цілі та функції МВФ і МБРР; • вивчити структуру МВФ і МБРР; • проаналізувати діяльність ЮНКТАД та ЮНСІТРАЛ у напрямку розвитку міжнародної торгівлі; • розглянути історію створення Генеральної угоди з тарифів і торгівлі і Світової організації торгівлі; • проаналізувати раунди торгових переговорів у рамках ГАТТ / СОТ Основні питання теми: 1. Система міжнародних організацій з регулювання міжнародних економічних відносин. 2. МВФ і МБРР. 3. Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД). 4. Комісія ООН з прав міжнародної торгівлі (ЮНСИТРАЛ). 5. ГАТТ \ СОТ. Форми контролю: 1. Рішення задач. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми:

Система міжнародних організацій з регулювання міжнародної торгівлі підрозділяється на: - Регіональні організації, - Глобально-універсальні організації, - Галузеві організації, - Організації зі стандартизації і сертифікації.

До групи організацій зі стандартизації та сертифікації належать організації, в сфері компетенції яких знаходиться розробка міжнародних стандартів продукції в різних областях, її сертифікація, консультативна та інформаційна діяльність.

Регіональні економічні організації в основному мають торгову спрямованість і в процесі свого розвитку проходять у своїй еволюції наступні стадії торговельної інтеграції: преференційної торгівлі, вільної торгівлі; митного союзу.

Міжнародна міжурядова організація - це об'єднання держав, засноване на основі міжнародного договору для досягнення загальних цілей.

Неурядова міжнародна організація створюється на основі об'єднання фізичних або юридичних осіб у формі асоціацій, федерацій та діє в інтересах членів для досягнення конкретних цілей.

Вищим керівним органом МВФ є Рада керуючих, що складається з представників всіх країн-членів.

Організаційна структура МБРР складається з Ради керуючих, Директорату, Комітету з розвитку і президента.

Вищим органом ЮНКТАД є Конференція. Вона збирається на сесії, які проводяться один раз на чотири роки на рівні міністрів з метою визначення головних напрямків політики та вирішення питань, пов'язаних з програмою роботи. Сесії ЮНКТАД представляють собою багатосторонні економічні форуми, що проводяться в рамках системи ООН.

Основними структурними підрозділами ГАТТ є: - Секретаріат ГАТТ; - Сесія договірних сторін; - Рада ГАТТ;

З початку дії Генеральної угоди проведено дев'ять раундів багатосторонніх торговельних переговорів.

Вищим органом СОТ є Конференція на рівні міністрів, яка збирається раз на два роки. За виконання поточної роботи СОТ відповідає Генеральна рада. І Конференція Міністрів та Генеральна рада складаються з представників усіх країн-учасниць. Завдання для самостійної роботи: 1. Складіть опорний конспект лекції з даної теми. 2. Питання для самостійного вивчення: - Міжнародний банк реконструкції і розвитку [1 (с.113-128), 4 (с.203-226), 7 (с. 378-385)]. - Діяльність ЮНКТАД [1 (с.154-161), 4 (с.179182), 7 (с. 413-415)]. 3. Зробіть огляд періодичної літератури за темами: - Діяльність Конференції ООН з торгівлі та розвитку - МВФ і Україною. - МВФ і країни, що розвиваються - Діяльність регіональних організацій - Діяльність галузевих організацій 4. Складіть тестові завдання з кожного питання теми. . 5. Виберіть правильну відповідь: 1. До групи глобально-універсальних організацій відносять: а) ЮНСІТРАЛ; б) НАФТА; в) ОПЕК. 2. До регіональних організацій відносять: а) ЮНКТАД; б) НАФТА; в) ОПЕК. 3. До регіональних організацій відносять: а) ЄС; б) ЮНСІТРАЛ; в). ОПЕК. 4. Міжнародний валютний фонд було створено: а) на міжнародній конференції в Бреттон-Вудсі в 1944 році; б) на міжнародній конференції в Бреттон-Вудсі в 1947 році; в) на міжнародній конференції в Женеві в 1944 році. 5.Організація, створена для регулювання валютно-розрахункових відносин між державами - це: а) ЮНКТАД; б) ОПЕК; в) МВФ. 6. Міжнародний банк реконструкції і розвитку був створений а) на міжнародній конференції в Бреттон-Вудсі в 1944 році; б) на міжнародній конференції в Бреттон-Вудсі в 1947 році; в) на міжнародній конференції в Женеві в 1951 році. 7. Країна, яка брала участь в Бреттон-Вудської конференції 1944 року, але не ратифікувала угоду про створення МВФ - це: а) США; б) Франція; в) СРСР. 8. Основною вимогою до країни, яка бажає вступити до МБРР, є: а) високий рівень ВВП на душу населення; б) незалежна зовнішня політика; в) стабільна національна валюта. 9. Генеральну угоду з тарифів і торгівлі було розроблено: а) в 1944 році на Бреттон-Вудської конференції; б) у 1946 році на Гаванської конференції; в) в 1947 році на Женевській конференції 10. Всесвітня торгова організація почала свою роботу: а) з 1 січня 1975 року; б) з 1 січня 1995 року; в) з 1 січня 1999 року. Тема 13. Інтеграція України у сучасну світову систему   Анотація:

Тема знайомить з особливостями інтеграції України в сучасну світову систему, з політико-правовими, економічними та соціально-культурними передумовами інтеграції України, з перспективами участі України в європейських інтеграційних процесах, з участю України в інтеграційних процесах східноєвропейських країн.

Навчальні завдання: • вивчити передумови, необхідні для входження України в систему міжнародної економіки; • розглянути умови, які складаються у світовій економічній системі та сприяють інтеграції України; • вивчити основні напрямки інтеграції України у світову систему; • охарактеризувати необхідність інтеграції України в ЄС чи інші інтеграційні співтовариства. Основні питання теми: 1. Передумови та шляхи інтеграції України у світову систему 2. Перспективи участі України в європейських інтеграційних процесах 3. Україна в інтеграційних процесах східноєвропейських країн Форми контролю: 1. Рішення ситуацій. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми:

Інтеграція України в міжнародну економіку - процес зближення економіки країни з національними господарствами країн світового співтовариства.

Економічні передумови необхідні для входження України в систему міжнародної економіки: • економічне та інституційне забезпечення суверенітету; • оцінка економічного потенціалу і напрямів структурної перебудови; • оцінка експортного потенціалу, • розробка експортно-імпортної стратегії та адекватного механізму регулювання ЗЕД; • включення національної грошової одиниці в систему міжнародних розрахунків; • ліквідація зовнішньої заборгованості.

Україна володіє певними конкурентними перевагами, які можуть сприяти активізації процесу її входження у світовий економічний простір: 1. досить високий рівень кваліфікації робочої сили разом з низькою оплатою праці; 2. наявність технологічно передових секторів промисловості, здатних до швидкого освоєння нових видів продукції;

3. значний сировинний потенціал;

4. наявність виробничої бази (споруди, інфраструктура), яка зараз практично простоює або використовується не повністю, і може бути швидко використана під новий виробничий процес;

5. вигідне географічне положення, розвинена мережа ж / д, водного і повітряного транспорту, трубопроводів та ліній електропередачі.

Основні напрямки інтеграції України у світову систему: 1. Лібералізація зовнішньої торгівлі. 2. Створення сприятливого клімату для іноземного підприємництва й інвестування. 3. Участь у процесі міжнародного поділу праці. 4. Реструктуризація експортно-імпортних операцій. 5. Участь у міжнародній кооперації виробництва. 6. Розвиток взаємозв'язків з міжнародними організаціями. 7. Участь у міжнародній науково-технічної інтеграції. Завдання для самостійної роботи: 1. Складіть опорний конспект лекції з даної теми. 2. Питання для самостійного вивчення: - Шляхи інтеграції України [5 (с.255-258), 6 (с.210-214), 8 (с. 426-435)]. - Перспективи участі України в європейських інтеграційних процесах [5 (с.270-274), 8 (с. 312-327)]. 3. Зробіть огляд періодичної літератури за темами: - Історія інтеграції України у світову систему - Перспективи інтеграції України до СОТ. - Україну і країни СНД - Україну і ЄЕП - Україна та ГУАМ. 4. Складіть тестові завдання з кожного питання теми. . 5. Виберіть правильну відповідь: 1. Процес зближення економіки країни з національними господарствами країн світової спільноти-це: а) інтеграція; б) санація; в) інтервенція. 2. До політико-правових передумов, які необхідні для входження України в систему міжнародної економіки відносять: а) економічне та інституційне забезпечення суверенітету; б) формування системи народної освіти, орієнтованої на світові пріоритети; в) пряма участь у регіональних і глобальних політичних процесах.

3. До економічних передумов, необхідним для входження України в систему міжнародної економіки відносять: а) економічне та інституційне забезпечення суверенітету; б) формування системи народної освіти, орієнтованої на світові пріоритети; в) пряма участь у регіональних і глобальних політичних процесах. 4. До соціально-культурних передумов, необхідних для входження України в систему міжнародної економіки відносять: а) економічне та інституційне забезпечення суверенітету; б) формування системи народної освіти, орієнтованої на світові пріоритети; в) пряма участь у регіональних і глобальних політичних процесах. 5. До інфраструктурним передумов, необхідних для входження України в систему міжнародної економіки відносять: а) включення національної грошової одиниці в систему міжнародних розрахунків; б) розвиток транспортних комунікацій; в) пряма участь у регіональних і глобальних політичних процесах. 6. До факторів, які гальмують процес інтеграції України в світове співтовариство відносять: а) корумпованість влади; б) досить високий рівень кваліфікації робочої сили; в) збалансована політика зовнішніх позик. 7. До факторів, які гальмують процес інтеграції України в світове співтовариство відносять: а) розвинена транспортна інфраструктура; б) не конкурентоспроможність продукції українських підприємств; в) високий рівень кваліфікації робочої сили.

Відповіді на тестові завдання:

Тема

Тестові задання

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

№ 1

А

В

А

Б

В

А

В

В

А

В

№ 2

В

А

Б

В

А

А

А

Б

А

А

№ 3

А

В

А

А

В

А

А

№ 4

А

В

А

Б

А

А

Б

А

А

В

№ 5

Б

А

В

А

В

А

В

А

В

Б

№ 6

А

А

Б

Б

В

Б

А

В

В

А

№ 7

В

А

В

А

Б

В

Б

А

А

А

№ 8

Б

В

Б

Б

В

Б

А

Б

А

В

№ 9

А

В

Б

В

Б

А

В

Б

Б

В

№ 10

В

А

Б

А

Б

В

А

Б

А

В

№ 11

А

Б

А

Б

Б

А

Б

А

А

Б

№ 12

А

Б

А

А

В

А

В

В

В

Б

№ 13

А

В

А

Б

Б

А

Б

Соседние файлы в папке мет по изуч дисц