Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародні науково-технічні зв'язки і виробниче кооперування. Анотація:

Тема знайомить з видами угод, що регулюють порядок передачі технологій і різних технологічних винаходів, з видами каналів міжнародного обміну технологій, з класифікацією форм технологічного обміну, з методами регулювання прав інтелектуальної власності.

Навчальні завдання: • з'ясувати сутність міжнародного трансферту технологій; • розглянути види угод, що регулюють порядок передачі технологій і різних технологічних винаходів; • вивчити канали міжнародного обміну технологіями; • охарактеризувати комерційні та некомерційними форми технологічного обміну; • розглянути різновиди франчайзингових операцій; • познайомитися з міжнародним регулюванням прав інтелектуальної власності. Основні питання теми: 1. Вплив НТП на економічний розвиток. 2. Міжнародний трансферт технологій. 3. Канали міжнародного обміну технологій. 4. Класифікація форм технологічного обміну. 5. Міжнародне регулювання прав інтелектуальної власності. Форми контролю: 1. Рішення задач. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми: Основні види угод, що регулюють порядок передачі технологій: 1. Передача, продаж або надання по ліцензії всіх форм промислової власності, запатентованих ліцензіаром. 2. Надання "ноу-хау" і технологічного досвіду (Непатентовані нововведення). 3. Надання технологічних знань, необхідних для монтажу і використання машин і устаткування. 4. Промислове та технологічне співробітництво за змістом машин, устаткування. 5. Надання інжинірингових послуг, розрахунок техніко-економічного обґрунтування, технологічного проекту, консультацій, що технічний нагляд. 6. Передача технології з виробничої і наукової кооперації.

Процес міжнародної передачі (трансферту) технології складається з наступних етапів: • відбір і придбання технології • освоєння і адаптація придбаної технології • вдосконалення технології, використання її в «прикордонних» областях науки і техніки

До основних каналів трансферту технологій відносять: Зовнішньоторговельний канал - передача технології разом з поставками машин та обладнання. Внутрішньофірмовий канал - нові технології надаються в рамках ТНК своїм філіям або дочірнім компаніям. Міжфірмовий канал - мова йде про трансферт за ліцензійними, коопераційним, управлінським та інших угод із зарубіжними фірмами.

Некомерційними формами технологічного обміну є: • технічні, наукові та професійні журнали, патентні видання, періодика та інша спеціальна література; • міжнародні виставки, ярмарки, симпозіуми, конференції; • міграція вчених і фахівців; • навчання студентів і аспірантів; • діяльність міжнародних організацій у сфері науки і техніки.

Комерційними формами технологічного обміну є: I. Матеріальні види технологій (цей тип технологічного обміну пов'язаний з прямими інвестиціями в будівництво, реконструкцію, модернізацію фірм і виробництв). II. Нематеріальні види технологій (патент, ноу-хау, ліцензія, копірайт) III. Послуги: науково-технічні, інжинірингові, консультаційні, навчання персоналу тощо

Патент - свідоцтво, яке видається відповідною державною установою винахіднику і засвідчує його монопольне право на використання цього винаходу.

Ліцензія - дозвіл, що видається власником технології (ліцензіаром), захищеної або незахищеної патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використання цієї технології вздовж певного часу і за певну плату;

Копірайт - ексклюзивне право автора літературного, аудіо-або відеопродукту на показ і відтворення своєї роботи; Ноу-хау - надання технічних знань, практичного досвіду технічного, комерційного, фінансового та іншого характеру, що становлять комерційну цінність, застосовувані у виробництві і професійній практиці і не забезпечені патентним захистом.

Завдання для самостійної роботи: 1. Складіть опорний конспект лекції з даної теми. 2. Питання для самостійного вивчення: - Міжнародний трансферт технологій [7 (с.162-165)] - Форми технології, які підлягають міжнародному обміну на комерційній основі [2 (с. 349-351), 7 (с.176-192)] - Регулювання прав інтелектуальної власності [7 (с.202-206)] - Організації, що регулюють право інтелектуальної власності [1 (с.325-329)] 3. Зробіть огляд періодичної літератури за темами: - Міжнародні науково-технічні зв'язки Німеччини. - Міжнародні науково-технічні зв'язки США. - Міжнародні науково-технічні зв'язки Японії - Діяльність Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ). - Регулювання прав інтелектуальної власності на Україну. 4. Складіть тестові завдання з кожного питання теми. 5. Виберіть правильну відповідь: 1. Сукупність економічних відносин підприємств різних країн з приводу передачі науково-технічних досягнень - це: а) міжнародні технологічні відносини б) трансферт технологій в) бартер технологій 2. Процес міжнародної передачі (трансферту) технологій складається з: а) відбору та придбання, освоєння і вдосконалення б) відбору, застосування і реалізації після тривалого використання в) придбання і реалізація після тривалого використання 3. Трансферт технологій, який здійснюється в рамках однієї транснаціональної організації це: а) зовнішньоторговельний трансферт б) внутрішньофірмовий трансферт в) міжфірмовий трансферт 4. Ексклюзивне право автора літературного або відеопродукту на показ і відтворення своєї роботи - це: а) копірайт б) патент в) ноу-хау 5. Надання технічних знань, практичного досвіду технічного або комерційного характеру - це: а) копірайт б) патент в) ноу-хау 6.Сімвол певної організації, який використовується для індивідуалізації виробника товару належить: а) до нематеріальних видів технологій б) до матеріальних видів технологій в) до торговельних видів технологій 7. Міжнародна організація, що займається питаннями захисту прав інтелектуальної власності: а) ТРІПС б) СОТ в) ВОІВ 8. Дозвіл, який видається власником технології (ліцензіаром), захищеної або незахищеної патентом - це: а) ліцензія б) патент в) ноу-хау 9. Зростаючим сегментом міжнародного ринку технологій є: а) Франція, Великобританія б) Росія, Україна в) Сінгапур, Гонконг 10. Технологічний обмін, пов'язаний з прямими інвестиціями в будівництво, модернізацію компаній і виробництв, відносять до: а) нематеріальних видів технологій б) матеріальним видів технологій в) комерційним видів технологій

Соседние файлы в папке мет по изуч дисц