Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Тема 9. Світова валютна система Анотація:

Тема вміщує матеріали щодо вивчення міжнародних валютних відносин, структури та еволюційних етапів розвитку міжнародної валютної системи, поняття валюти, класифікації валют, валютного курсу і умов його формування.

Навчальні завдання: • вивчити структуру світової валютної системи; • розглянути класифікацію валют; • з'ясувати що таке валютний курс і валютний паритет; • вивчити основні чинники, що впливають на валютний курс; • вивчити методи регулювання валютного курсу; • охарактеризувати основні еволюційні етапи міжнародної валютної системи. Основні питання теми: 1. Поняття і структура світової валютної системи 2. Поняття валюти, класифікація валют, валютний курс та його формування 3. Регулювання валютних відносин 4. Основні етапи еволюції МВС 5. Валютні ринки: види і структура Форми контролю: 1. Рішення ситуацій. 2. Тестування. 3. Усне опитування. Основні положення теми:

Міжнародні валютні відносини - це сукупність валютних і розрахункових відносин, які обслуговують взаємний обмін результатами діяльності національних господарств.

Світова валютна система являє собою сукупність способів, інструментів і міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється платіжно-розрахунковий оборот у рамках світового господарства.

Національна валютна система - це форма організації валютних відносин країни, за допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні кошти держави.

Міжнародна (регіональна) валютна система - це договірно-правова форма організації валютних відносин між групою країн

Валюта (currency) - готівкова частина грошової маси, що циркулює з рук в руки в формі грошових банкнот і монет

У залежності від приналежності валюти поділяються на: • національну валюту (national currency) - законний платіжний засіб на території випускають її країн; • іноземну валюту (foreign currency) - платіжний засіб інших країн, який законно чи незаконно використовується на території країни.

Валютний курс - це кількісне співвідношення, пропорція, в якій валюта однієї країни обмінюється на валюту інших країн. Тобто валютний курс - це ціна одиниці іноземної валюти, виражена в певній кількості грошових одиниць національної валюти.

Валютний паритет - законодавчо встановлене співвідношення між двома валютами, яке є основою валютного курсу. Співвідношення двох грошових одиниць за кількістю чистого золота, що міститься в них називається золотим паритетом.

Розрізняють три види валютних курсів: 1. Фіксований валютний курс - це офіційно встановлене співвідношення між національними валютами на основі взаємного паритету. Він є офіційним валютним курсом країни і встановлюється її центральним банком. 2. Коливний валютний курс - це валютний курс, який вільно змінюється під впливом попиту та пропозиції. 3. Плаваючий валютний курс - це різновид коливного валютного курсу, який передбачає використання механізму валютного регулювання.

Валютне котирування - визначення валютного курсу на основі обраних ринкових механізмів. Використовують два основних методи валютного котирування - пряме і зворотне котирування.

Конвертованість валюти - здатність резидентів та нерезидентів вільно, без будь-яких обмежень, обмінювати національну валюту на іноземну в угодах з реальними і фінансовими активами.

Основні фактори, що впливають на валютний курс: 1. Темп інфляції. 2. Стан платіжного балансу. 3. Різниця процентних ставок у різних країнах 4. Діяльність валютних ринків та спекулятивні валютні операції 5. Ступінь використання певної валюти на євроринку і в міжнародних розрахунках 6. Прискорення або затримка міжнародних платежів 7. Ступінь довіри до валюти на національному та світовому ринках

Валютна політика - сукупність заходів, здійснюваних у сфері міжнародних валютних та інших економічних відносин відповідно до поточних та стратегічними цілями

Юридично валютна політика оформляється валютним законодавством - сукупністю правових норм, що регулюють порядок здійснення операцій з валютними цінностями в країні і за її межами, а також валютними угодами - двосторонніми та багатосторонніми-між державами з валютних проблем.

Одним із засобів реалізації валютної політики є валютне регулювання - регламентація державою міжнародних розрахунків і порядку проведення валютних операцій.

Пряме валютне регулювання реалізується шляхом законодавчих актів і дій виконавчої влади, непряме - з використанням економічних, зокрема валютно-кредитних, методів впливу на поведінку економічних агентів ринку.

Валютні обмеження являють собою систему економічних, правових та організаційних заходів, які регулюють операції з національною та іноземною валютою, золотом і т. д.

Основні етапи еволюції міжнародної валютної системи: 1. "Золотий стандарт" або Паризька валютна система (н. XIX ст. - 1939 рр..). 2. Бреттон-Вудська система фіксованих валютних курсів (1944-1976 рр.). 3. Ямайська система плаваючих валютних курсів (з 1976 р. і до наших днів). Завдання для самостійної роботи: 1. Складіть опорний конспект лекції з даної теми. 2. Питання для самостійного вивчення: - Структура світової валютної системи [5 (С.155-160), 6 (с.159-162), 7 (с.86-91)]. - Валютний курс і його формування [5 (с.151-155), 7 (с.348-352), 8 (с. 225-236)]. - Види та структура валютних ринків [5 (с.161-163), 6 (с.168-170), 8 (с. 158-160)]. 3. Зробіть огляд періодичної літератури за темами: - Міжнародна валюта країн ЄС. - Міжнародне регулювання валютної системи. - Діяльність МВФ. - України і МВФ 4. Складіть тестові завдання з кожного питання теми. . 5. Виберіть правильну відповідь: 1. Сукупність способів, інструментів і міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється платіжно-розрахунковий оборот у рамках світового господарства - це: а) світова валютна система; б) міжнародна валютна система; в) національна валютна система. 2. Форма організації валютних відносин країни, за допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні кошти держави - це: а) світова валютна система; б) міжнародна валютна система; в) національна валютна система. 3. Договірно-правова форма організації валютних відносин між групою країн - це: а) світова валютна система; б) міжнародна валютна система; в) національна валютна система. 4. У залежності від приналежності валюта поділяється на: а) місцеву й іноземну; б) національну та міжнародну; в) національну й іноземну. 5. Валюта, яка широко використовується для здійснення платежів за міжнародними угодами й активно продається і купується на головних валютних ринках - це: а) тверда валюта; б) вільно-використовувана валюта; в) вільноконвертована валюта. 6. По режиму застосування валюти бувають: а) вільноконвертована валюта; б) валюта ціни контракту; в) валюта платежу. 7. Кількісне співвідношення, пропорція, в якій валюта однієї країни обмінюється на валюту інших країн - це: а) валютний паритет; б) валютна котирування; в) валютний курс. 8. Здатність резидентів і нерезидентів вільно, без будь-яких обмежень, обмінювати національну валюту на іноземну в угодах з реальними і фінансовими активами: а) валютний паритет; б) конвертованість валюти; в) валютний курс. 9. Сукупність заходів, здійснюваних у сфері міжнародних валютних та інших економічних відносин відповідно до поточних та стратегічних цілях - це: а) валютний паритет; б) валютна політика; в) валютне законодавство. 10. Сукупність правових норм, що регулюють порядок здійснення операцій з валютними цінностями в країні і за її межами - це: а) валютний паритет; б) валютна політика; в) валютне законодавство.

Соседние файлы в папке мет по изуч дисц