Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Invest_Fin_BS-12_Rudenok / Методичні вказівки до курсової роботи.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
302.08 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Написання курсової роботи студентами з дисципліни «Інвестування» передбачає таку послідовність дій (рис. 1.1):

отримання допуску до захисту від керівника та захист курсової роботи

Рис. 1.1. Послідовність виконання курсової роботи

На кожному з етапів виконання курсової роботи здійснюється консультування студентів науковим керівником, який призначається кафедрою фінансів і затверджується розпорядженням по Інституту обліку і фінансів.

Написання курсових робіт на однакову тему в межах однієї групи або за матеріалами одного підприємства, організації, установи - не дозволяється.

Курсова робота з дисципліни «Інвестування» за структурою повинна включати такі складові:

  1. Титульний аркуш (додаток А).

  2. Зміст.

  3. Вступ.

  4. Перший розділ (теоретичний).

  5. Другий розділ (аналітичний).

  6. Третій розділ (рекомендаційний).

  7. Висновки.

  8. Список використаних джерел.

  9. Додатки.

ЗМІСТ до кожної теми курсової роботи складається індивідуально студентом, виходячи із зібраної бібліографічної бази, та узгоджується з науковим керівником. Таким чином, першими кроками студента за даним видом навчальної роботи є:

  1. Збір і загальна обробка літературних джерел за темою курсової роботи.

  2. Складання змісту курсової роботи.

  3. Затвердження змісту курсової роботи науковим керівником.

2. Структура та рекомендації до змісту розділів курсової роботи

ВСТУП за обсягом складає 2-3 сторінки. Він містить актуальність теми, сформульовану мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, інформаційну базу з посиланням на праці провідних вчених і практиків, методи дослідження, наукову новизну отриманих результатів, відомості про структуру курсової роботи.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА за обсягом повинна складати близько 10-11 сторінок роботи.

АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА – це більш ємна частина курсової роботи, на яку відводиться 21-23 сторінок. В цілому, ця частина роботи є основною як за змістом, так і за обсягом.

РЕКОМЕНДАЦІЙНА ЧАСТИНА за обсягом повинна складати близько 10-11 сторінок роботи і базуватись на результатах попередніх досліджень.

ВИСНОВКИ – це заключна частина курсової роботи, яка складає 2-3 сторінки. Вона повинна містити загальні результати теоретичного та аналітичного дослідження з урахуванням тих недоліків, що були виявлені у процесі аналізу, а також систему рекомендацій щодо подальшого удосконалення управління і функціонування конкретного підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ повинен бути оформлений згідно із встановленими стандартами і містити основні законодавчі і нормативні документи за напрямом дослідження, навчальну і наукову літературу, включаючи досягнення кафедри фінансів.

ДОДАТКИ обов’язково повинні включати фінансову звітність підприємства. Додатки можуть містити рисунки і таблиці, що розміщуються на двох або більше сторінках, та їх не можна залишати в основному тексті; а також за необхідності статистичну інформацію.

2.1. Вступ

Вступ містить такі складові:

  1. Актуальність теми дослідження. Студент лаконічно та ґрунтовно пояснює доцільність проведення дослідження за обраною темою, вказує, які сучасні умови чи проблеми зумовлюють потребу у проведенні даного дослідження.

На підставі зібраних та оброблених бібліографічних джерел студент виділяє тих вітчизняних і зарубіжних науковців, які зробили значний внесок розв’язання обраної проблеми (при цьому вказані автори обов’язково мають бути включені до списку використаних джерел). Прізвища вказуються в алфавітному порядку в однаковому форматі – вказуються ініціали повністю або лише ім’я в усіх прізвищах однаково. Поряд з цим слід визначити місце і необхідність подальшого дослідження за проблемою, існуючі прогалини і значення власної наукової розробки, підсилюючи доцільність виконання курсової роботи за темою.

  1. Важливим елементом вступу є формулювання мети, досягнення якої повинно забезпечити розкриття обраної теми курсової роботи.

  2. Завдання курсової роботи. Завдання повинні сприяти досягненню встановленої мети і формулюються відповідно до змісту курсової роботи. Кількість завдань повинна відповідати кількості визначених параграфів. Завдання точно відображають зміст плану, формулюються як відповідь на питання «що робити?»

  3. Об’єкт та предмет дослідження. Насамперед слід розмежувати ці два поняття.

Об'єкт - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і взяте дослідником для вивчення. Предмет - це те, що знаходиться в межах об'єкта.

Об'єкт - це та частина наукового знання, з якого дослідник має справу. Предмет дослідження - це той аспект проблеми, досліджуючи який, пізнається цілісний об'єкт, виділяючи його головні, найбільш істотні ознаки.

Предмет наукового дослідження найчастіше збігається з визначенням його теми або дуже близький до нього.

Об'єкт і предмет дослідження як наукові категорії співвідносяться як загальне і приватне.

Необхідно підкреслити, що об'єкт і предмет дослідження, так само як і його цілі і завдання, залежать не тільки від обраної теми, але і від задуму дослідника.

  1. Інформаційна база дослідження. Студентом вказуються законодавчі, навчальні, наукові, статистичні та інші матеріали, якими він користувався при написанні роботи.

  2. Методи дослідження. Студент визначає перелік методів наукового дослідження, які ним було використано при виконанні роботи.

Доцільним є при визначенні методів дослідження вказати для чого кожен з них було використано.

  1. Наукова новизна дослідження. Тут потрібно чітко окреслити коло результатів дослідження, що самостійно отримані автором і відрізняються новизною (новаторським підходом до розв’язання проблеми).

  2. Публікації. У вступі також можна зазначати наявність наукових публікацій за темою курсової роботи із зазначенням теми статті (тез), співавторів, місця та дати публікації.

  3. Структура курсової роботи. Студент вказує загальну кількість сторінок своєї роботи (починаючи з титульної сторінки і закінчуючи першою сторінкою додатків), кількість розділів та інші основні частини роботи, додатків та джерел у списку використаної літератури.

Вступ, згідно із попередньо визначеними етапами виконання курсової роботи, подається на перевірку разом із першим розділом, однак деякі елементи в остаточному варіанті можливо формулювати по завершені курсової роботи в цілому (наприклад, наукова новизна, структура роботи і т.п.).