Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
177.66 Кб
Скачать
    1. Аналіз основних економічних показників торгової діяльності.

Основним джерелами аналізу господарської діяльності ТЦ"ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ" є таблиця «Основні економічні показники господарчо-фінансової діяльності ТД «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» (м.Донецьк)» (Додаток Б), складена на підставі бухгалтерської звітності підприємства (Ф.№1 Баланс підприємства; Ф.№2 Звіт про фінансові результати) . На основі проведених розрахунків можна зробити такі висновки: у 2011 році порівняно із попереднім дохід від реалізації товарів підприємства збільшилась на 23189,00 тис. грн., тобто обсяг його збільшився на 204,4%. Чистий дохід від реалізації товарів теж збільшився на 4168,00 тис. грн. Собівартість же реалізованих товарів у 2011 році зменьшилася на 19021,00 тис. грн.

Як відомо собівартість продукції – це грошова форма витрат підготовку її виробництва, виготовлення і збут. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання усіх ресурсів підприємства, а значить, і рівень техніки, технології та організації виробництва. Чим краще працює підприємство, інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше удосконалює техніку, технологію і організацію виробництва, тим нижча собівартість продукції.

Таким чином зниження собівартості реалізованої продукції свідчить про те, що ТД «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» в 2011 році досяг цього за рахунок інтенсифікації та покращення організації економічної діяльності. Про що свідчить зниження витрат підприємства. Тако ж зниження собівартості могло бути досягнуте за рахунок зниження торгової націнки в умовах наслідків економічної кризи Абсолютний приріст прибутку від операційної діяльності та від звичайної діяльності до оподаткування зріс на 485,00 тис. грн. і 3949,00 тис. грн. відповідно. Підвищення вищевказаних показників свідчить про підвищення ефективності роботи підприємства.Таким чином всі проаналізовані показники говорять про певну стабільність діяльності підприємства Торговий Центр "ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» та подальші перспективи розвитку на ринку в Україні

  1. Організація комерційної роботи на торговельному підприємстві.

    1. Приймання товарів по кількості та якості.

Приймання товарів у ТЦ"ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ», здійснюється на підставі ГОСТ 16371-93. Мебель.Загальні технічні умови,та міжнародних і національних нормативних документів. До них у першу чергу відносяться положення поставнови Парламенту та Ради 2001/95/ЄС від 3 грудня 2001 року про загальну безпеку продукції, Закону України про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності та на основі міжнародних, європейських та регіональних стандартів.

Коли запаси товарів вимагають поповнення, відділом маркетингу ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» робиться заявка на постачання товару, від виробника який перевіренній часом, і з яким підписаний довгостроковий договір.Заявки подають своєчасно,аби уникнути розбіжностей серед строків постачання,і щоб з мінімально витраченим часом було можливо задовільнити потреби споживачів.Постача товару відбувається 2 рази впродовж трьох тижнів,в разі достатньої кількості запасів товару 1 раз в два тижні. Приймання здійснює матеріально відповідальна особа, процес цілковито механізований (використовують палм, підйомно-транспортне обладнання), що дозволяє прискорити приймання і полегшити роботу персоналу.

Товари, які доставляються в зону приймання ТЦ "ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ», приймаються за кількістю і за якістю.

Приймання товарів за кількістю(встановлення точної кількості надійшовшого товару і його відповідності даним супровідних документів)в ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» передбачає виконання таких операцій:

  • відбір тарних місць для розкриття;

  • розтин тари;(тара з великогабаритних товарів,шкафи)

  • підрахунок кількості одиниць;

  • звірка з супровідними документами.

Приймання товарів за кількістю здійснюється, як правило, шляхом суцільного підрахунку одиниць, однак допускається і вибіркова перевірка кількості товарів.

При проведенні приймання товарів за кількістю перевіряється відповідність фактичної наявності товару даним, що містяться в транспортних, супровідних та / або розрахункових документах. До них відносяться: пакувальні листи, накладні і рахунки.(додаток Д) Наприклад до ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» в серпні 2011 року надійшла партія товару від компанії "Меркс",під час приймання завідуючою було зафіксовано не співпадіння данних в супроводжувальних документах з фактичною наявністю товару.постачальник був повідомленній, і завідуючою був складенній акт про фактичну наявність товару.

Кількість примірників, в яких виписується накладна, залежить від умов отримання товару покупцем - виду підприємства-постачальника, місця передачі товару та ін . Наприклад, у січні 2012 року до ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» зі складу постачальника "Ліга-Нова" був відпущєнний товар.матеріально-відповідальною особою була складенна накладна в 4-х примірниках: 1-й і 2-й примірники залишились у вантажовідправника (1-й примірник – віддан до бухгалтерії підприємства, 2-й - залишився у матеріально відповідальної особи, що здійснила відпуск товару на складі), а 3 - й і 4-й примірники надійшли разом з товаром до вантажоодержувача. Один примірник подався до бухгалтерії ТЦ , а інший залишився у особи, яка відповідальна за зберігання товару, і яка враховується комерційною службою .

Товарно-транспортна накладна складається постачальником і є прибутковим документом при надходженні товарів на роздрібне торговельне підприємство. Документом, що супроводжує надходження на торговельне підприємство великої партії товару автомобільним транспортом, є товарно-транспортна накладна.

Приймання товарів за якістю - це визначення придатності товарів (тобто їх якості), комплектності (наявності всіх предметів, що входять в даний комплект) та маркування.

Приймання товарів за якістю у ТЦ "ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ»передбачає виконання наступних операцій:

  • переміщення товарів до робочого місця товарознавців(приймальнй майданчик-рампа)

  • розтин тари (картонне пакування шкафів-купе,таварів які надійшли в розібраному вигляді)

  • безпосередня перевірка якості та його відповідності умовам договору. (при дослідженні на наявність шкідливих матеріалів перевірка проводиться в лабараторії)

Терміни приймання товарів в ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» за якістю передбачені договорами поставки, ГОСТами і технічними умовами. Загалом приймання за якістю на підприємстві здійснюється у такі терміни: не пізніше 10 днів при одногородних і не пізніше 20 днів при іногородніх поставках.

Зазвичай проводиться суцільна перевірка якості і комплектності товарів. Проте допускається і вибіркова перевірка, якщо це передбачено умовами договору.

Наприклад в березні 2012 року на підприємство надійшла партія м`яких меблів від "Marten Group", (лідера естонського меблевого ринку).під час перевірки якості виробів спеціалістами ТЦ на 5-х відібраних одиницях товару були виявленні такі дефекти як нерівномірність настилу м`якого елементу по товщіні.зморшки оббивної тканини, перекіс малюнка й тканини на поверхні, нерівність і привізна швів. Оскільки згігдо зі стандартами наявність таких дефектів не допускається, матеріально відповідальна особа призупинила приймання,потім був складенній акт, який є юридичною підставою для встановлення претензій постачальнику.Акт склали у 6 зразках(1-й,2-й і 3-й відправляеться постачальнику, 4-й,5-й і 6-й залишаеться в ТЦ).Також в супроводжувальних документах була зробленна відмйтка про складання акту.

При прийманні сборно-розбірних меблів (кухонні меблі,стільці,столи тощо) і комплектні меблі(шкафи-купе,меблі для вітальних кімнат,спальні гарнітури),яка надходить до підприємства ТЦ «ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ»,перевіряють правильність оформлення маркування, наявність інструкцій зі збору і схем монтажу, кількість і чіткість нумерації виробів, що входять до комплекту.

При прийманні товару керівництво у ТД "ІМПЕРІЯ МЕБЛІВ» стежать за наявністю сертифіката відповідності на закуповуваний товар або його завіреної копії, що підтверджують якість і безпеку продукції для здоров'я і життя споживача.