Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка торгівлі.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
428.54 Кб
Скачать

Завдання для індивідуальної роботи

1. Скласти проект плану товарообігу об'єднання на майбутній рік.

• Очікуваний товарообіг діючої мережі за поточний рік 5420 тис. грн.

• З 1 квітня майбутнього року ліквідується магазин з товарообігом 60 тис. грн. на місяць.

• З 1 червня відкриється один магазин із середньомісячним обігом за планом 70 тис. грн. на місяць.

• Два магазини, кожний з них буде закритий на капітальний ремонт строком на 6 місяців. Середньомісячний товарообіг їх 128 тис. грн.

• Оборот всієї діючої мережі, у тому числі і нових магазинів планується збільшити наступного року За рахунок підвищення продуктивності праці на 3,5%.

2. Розробити проект плану товарообігу магазину на рік з розподілом по кварталах, обчислити відсоток росту товарообігу в кожному кварталі.

Очікуваний товарообіг поточного року складе 3660 тис. грн., у тому числі в 1 кварталі - 885,7 тис. грн., в 2 кварталі – 871,1 тис. грн., в 3 кварталі - 937. тыс. грн., в 4 кварталі 966,2 тис. грн.

Сформований середньорічний темп росту товарообігу - 3,1%. У планованому році намічено:

• з початку року обладнати додатково два робочих місця із проектованим середньоденним обігом кожного 210 грн;

• з 1.05 по 1.10 від магазину буде працювати павільйон із середньомісячним планом товарообігу 8,4 тис. грн.

При розподілі плану товарообігу по кварталах урахувати, що питома вага I кварталу збільшиться на 0,2%, 2 кварталу на 0,4%, а питома вага 3 кварталу знизиться на 0,35%. Питому вагу 4 кварталу визначити розрахунковим шляхом. Зміни питомих ваг дані як розміри підвищення і зниження.

3. Визначити план товарообігу на майбутній рік по магазину і по кожній групі товарів, якщо за звітний рік товарообіг у магазині склав -4200 тис.грн., у тому числі :

по м'ясу - 1680 тис. грн.,

по конд. виробах - 1340 тис.грн.,

по бакалії - 1180 тис. грн.

У планованому році: товарообіг магазину збільшиться на 4%, питома вага по групі «М'ясо» збільшиться на 2%, по кондитерських виробах питома вага залишиться на рівні звітного року, по бакалійних товарах товарообіг визначити розрахунковим шляхом.

4. Розробити проект плану товарообігу по секції гастрономічних товарів на рік і на 1 квартал.

1. Товарообіг магазину у звітному році - 315,0 тис.грн., у тому числі по секціях гастрономічних товарів - 98,2 тис. грн.

2. У планованому році: товарообіг збільшиться на 6%, питома вага обороту гастрономічних товарів зросте на 3%, питома вага обороту 1 кв. у річному товарообігу гастрономічних товарів складе 22%.

5. Визначити план товарообігу по магазину, використовуючи дані:

1. Товарообіг у передплановому році 582,0 тис. грн., у тому числі по одягу 130,0 тис. грн.,

по трикотажу -156,0 тис.грн.,

по галантереї - 90,0 тис. грн.,

по тканинах - 206,0 тис. грн.

2. Завдання на наступний рік:

- товарообіг магазину збільшиться на 3,5 %,

- питома вага по групі «Одяг» збільшиться на 3%

- питома вага по трикотажних товарах збільшиться на 3,2 %,

- товарообіг по групі «Галантерейні товари» зросте на 0,3%

- товарообіг по групі «Тканини» визначити розрахунковим шляхом.

6. У результаті аналізу темпів росту товарообігу магазину за кілька попередніх років, колектив магазину вирішив збільшити обсяг товарообігу в планованому році на 4,5% у порівнянні із очікуваним виконанням плану поточного року - 8041 тис. грн. Додатково врахувати, що в магазині, за рахунок кращого використання торгівельної площі, передбачається організувати продаж овочів, що дасть приріст обсягу товарообігу в планованому році 55 тис. грн., за рахунок розширення виїзної торгівлі на 0,5 тис. грн., оборот цієї групи товарів у звітному році склав 1950 тис.грн., у зоні діяльності підприємства намічене відкриття спеціалізованого магазину із продажу ковбасних виробів, у результаті цього товарообіг підприємства знизиться на 23,5 тис. грн. Визначити обсяг товарообігу на планований період.

Товарні ресурси, та їх формування

в умовах ринку

План

1 Товарні ресурси, їх сутність та значення, джерела формування.

2 Сутність склад товарних запасів та необхідність їх утворення.

3. Функції товарних запасів.

Для успішного виконання роздрібного і гуртового плану товарообігу підприємства повинні бути забезпечені товарними ресурсами.

Промислові підприємства, різні фермерські господарства постійно виробляють товари народного споживання, а також сировину для переробки. Більша частина зробленої продукції призначена для реалізації, інша товарна продукція використається для внутрішньовиробничого споживання. Товарну продукцію, призначену для реалізації в роздрібній торгівлі, називають ринковими фондами. Вони є матеріальною основою товарообігу підприємства.

Товарні фонди планують за допомогою балансу ресурсів. Баланси складаються по кожному найменуванню товару в натуральних показниках.

Матеріальні баланси складаються із двох частин. Одна частина - це розрахунок ресурсів, інша - їх розподіл.

Ресурси поєднують запаси товарів на початок періоду на складах промисловості і гуртових організацій (запаси роздрібної торгівлі в матеріальних балансах не враховуються, тому що вони вже були розподілені), надходження від виробництва, надходження по імпорту і т.д.

Розподіл ресурсів повинен сприяти, в першу чергу, формуванню ринкового фонду, тобто частини ресурсів, що забезпечують товарообіг роздрібних підприємств.

В умовах ринкової економіки формування товарного забезпечення товарообігу торгівельного підприємства здійснюється на ринку товарних ресурсів шляхом вільного вибору постачальників необхідних товарів.

Пропозиція ринку товарних ресурсів формується за рахунок таких джерел надходження товарів:

- продукція різних галузей України, яка виробляє товари народного споживання - легкої, харчової, м'ясо-молочної промисловості; рибне господарство; важка промисловість; підприємства агропромислового комплексу й т.д.;

- продукція неорганізованого ринку України, яка виробляється населенням на присадибних ділянках, у результаті здійснення індивідуальної трудової діяльності або підприємницької діяльності без утворення юридичної особи;

- продукція, яка поступає по зовнішньоекономічним договорам і контрактах (по імпорту)

Забезпечення безперервного процесу реалізації товарів і обслуговування покупців вимагає утворення на торговельному підприємстві певного обсягу товарних запасів.

Товарний запас - це сукупність товарної маси, що перебуває у сфері обігу і призначена для продажу.

Необхідність утворення товарних запасів обумовлена наступними причинами:

• невідповідність ритму споживання (реалізації) і виробництва товарів;

• безперервність процесу обігу;

• сезонність виробництва і споживання окремих видів товарів;

• нерівномірність розміщення виробництва і районів споживання товарів;

• необхідність перетворення виробничих асортиментів у торгівлі;

• необхідність утворення страхових резервів для згладжування можливих непередбачених коливань у попиті та пропозиції товарів, обумовлених різними факторами.

Для характеристики стану, процесу утворення, товарні запаси класифікуються по наступним ознакам:(мал. 5)

- залежно від призначення товарні запаси підрозділяються на:

a)запаси поточного зберігання (становлять основну частину всіх товарних запасів і призначені для задоволення повсякденної потреби торгівлі в безперебійному продажі товарів для населення, їх розмір обумовлюється обсягом реалізації товарів і інтервалом поставки);

b)запаси сезонного нагромадження (необхідні для формування торгівельної пропозиції в періоди сезонних змін попиту або пропозиції (виробництва) товарів, утворюються по таких товарах, які з оглядом на особливості їх виробництва, попиту або з інших причин мають розрив у часі виробництва і реалізації (овочі, шкільна форма, ялинкові прикраси, гумове взуття і т.д.));

c)запаси дострокового завезення (повинні забезпечувати нормальний рівень торгівлі протягом періоду між поставками товарів у віддалені і високогірні райони, зв'язок з якими здійснюється тільки у певний період року (залежно від умов транспортування товарів));

d)запаси спеціального призначення (утворюються за розпорядженням органів влади для виконання певних цілей, не пов'язаних з поточною господарською діяльністю підприємств (для стимулювання закупівлі сільгосппродуктів, для забезпечення інвалідів, об'єктів охорони здоров'я, для проведення різних заходів і т.д.));

- залежно від місця знаходження товарні запаси підрозділяються на:

a)запаси роздрібної торгівлі (відносяться запаси всіх товарів, що належать торгівельному підприємству, що перебувають на його балансі і призначені для роздрібної торгівлі (тобто товарні запаси в роздрібній мережі, товарні запаси на складах роздрібних підприємств і т.д.));

b)запаси гуртових підприємств (товарні запаси, що перебувають на складах заготівельних і гуртових організацій);

с)товарні запаси на дорозі (наявність запасів у дорозі обумовлено діючими умовами й формами розрахунків між виробниками, підприємствами гуртової і роздрібної торгівлі);

d)запаси на складах промислових підприємств;

- залежно від асортиментної структури (споживчого призначення) запасів:

Класифікація запасів по товарних групах дозволяє схарактеризувати їх склад і є основою для оцінки забезпечення ними товарообігу підприємства, як за загальним обсягом, так і за асортиментною структурою. У статистичній звітності торгівельних підприємств товарні запаси групуються відповідно номенклатурі звіту форми №3-торг «Звіт про формування, реалізацію і залишки товарів», у якому виділяється 35 груп продовольчих товарів і 57 непродовольчих товарів;

- залежно від попиту на споживчі товари товарні запаси підрозділяються на:

a)запаси, що відповідають попиту покупців;

b)запаси, невідповідні попиту покупців. До них відносяться:

- неходові - це товари, невідповідні якісним параметрам споживчого попиту;

- залежані - товари, що перебувають тривалий час без руху на складах підприємств, які частково втратили свою якість і морально застаріли. Формування цих запасів, як правило, обумовлено завезенням товарів без обліку обсягу і структури споживчого попиту;

- понад завезені;

- товари, що не відповідають кількісним параметрам споживчого попиту на певному територіальному сегменті споживчого ринку. Реалізація цієї групи товарних запасів можлива при умовах активної рекламної компанії, регіональної діяльності підприємства і т.д.;

- залежно від періоду утворення товарні запаси підрозділяються на:

a)планові товарні запаси, які підприємство планує або очікує забезпечити на певну дату;

b)товарні запаси на початок періоду (вхідні) - характеризують розміри запасів, що фактично склалися на початок певного періоду (звітного або планового);

c)товарні запаси на кінець періоду (вихідні) - характеризують розміри товарних запасів, що фактично склалися на кінець певного періоду;

d)середні товарні запаси - характеризують середній обсяг наявних товарних запасів протягом певного періоду і розраховуються по середній хронологічній;

- залежно від відповідності нормативу товарні запаси підрозділяються на:

a)нормативні товарні запаси - необхідність нормування товарних запасів обумовлена тим, що недостатній обсяг товарних запасів (менший від нормативної величини) приводить до порушень ритму продажу, недоодержанню обсягу товарообігу і прибутку підприємства, формуванню незадоволеного попиту населення;

b)наднормативні товарні запаси - наявність запасів у розмірах, що перевищують норматив, приводить до «заморожування» оборотних коштів підприємства, росту витрат підприємства, зниженню ефективності використання матеріальних ресурсів.

Оцінка розмірів запасів з позиції дотримання нормативу необхідна для обґрунтованої оцінки ефективності комерційної діяльності підприємства, його стратегії й тактики в керуванні товарними запасами.

Товарні запаси виконують наступні функції

• забезпечують безперервність розширеного виробництва і обігу в процесі яких відбувається їх систематичне утворення і витрати;

• задовольняють платоспроможний попит населення, оскільки це є формою товарної пропозиції;

• характеризують співвідношення між обсягом і структурою попиту та товарної пропозиції.

Рис. 5 Характеристика товарних запасів торгівельного підприємства по різних класифікаційних ознаках