Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Golubnicha_S_M_Rekreatsiyni_kompleksi_svitu_K.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

7.3. Основні курорти Азії.

Курортне господарство Азії є найбільш динамічним в світі, цьому сприяють як природні умови так і стрімкий економічний розвиток більшості країн регіону..

7.3.1. Бальнеологічні курорти Азії

Найбільш різноманітними бальнеологічними ресурсами, а відповідно і курорти є в Росії. Найважливішою і найперспектівнішою рекреаційною зоною азійської частини Росії є Південна частина Сибіру. Курортна справа тут має давню історію і сприятливі умови для розвитку. Мінеральними водами лікують на курортах Тюменської, Новосибірської, Іркутської областей (хлорідно-натрієві, бромні, йодо-бромні води). Води, що містять вуглець представлені на курортах Курганської області, Прибайкалля, Забайкалля, в Прибайкаллі є сірководневі води. Азотні, кременисті в Бурятії. Приморському, Хабаровському краї. Радонові води в Бурятії, Іркутській, Читинській областях. На острові Сахалін миш‘яковисті води.

Наявні також родовища різноманітних лікувальних грязей. Грязі торфового походження в Кемеровській, Іркутській області. В Приморському краї крім торфових є мулові морські води. На острові Сахаліні є ще сопкові грязі.

до унікальних курортів півдня Сибіру можна віднести наступні: Бєлокуріха (Алтайський край), озеро Шира (Хакасія), Шмаковка (Приморський край), Синєгорск (Сахалін). Серед популярних курортів зони слід відзначити: Горячінськ, Дарасун, Усть-Кут. Усольє Сибірське,Тараскуль, Озеро Мєдвєжьє, Озеро Карачі, Чеддер, Кульдур, Уш-Бєльдир, Аршан тощо.

На півночі Росії також є курорти Талая (Магаданська обл.) Начікі (Камчатка) Абалах (Якутія) Паратунка (Камчатка).

Камчатка взагалі унікальний район тут є термальні мінеральні води, вулканічні гідротермальні грязі типу фанго.

Грузія має унікальні бальнеологічні ресурси, такі як Боржомі, Цхалтубо, Бакуріані. Набеглаві, Менджик, Аспіндза, Шові, Ржава, Абастумані.

Курорт Боржомі заснований в 1922 році, він використовує вуглекислі мінеральні води з підвищенним вмістом хлору, брому, барію, тощо, Тут ефективно лікують захворювання кишечника, шлунку, печінки, жовчних шляхів, серцево-судинної системи, порушення обміну речовин.

Важливою проблемою цього регіону є збройні конфлікти.

Азербайджан: Шекі, Нафталан, Істісу, Бадали, Мардакян.

Вірменія має такі курорти як Арені, Джермук, Діліжан, Анкеван.

В Ізраїлі та Йорданії є унікальне Мертве море, води якого містять в 80 раз більше брому в 35 разів більше магнію, ніж будь якого іншого природного джерела. Найбільш відомими курортами на Мертвому морі є Ейн-Геді, Неве-Зохар, Ейн-Бокек, Ейн-Букен. Тут лікують псоріаз, дерматити, хвороби дихальних шляхів, опорно-руховий апарат. В Туреччині найбільш відомими є курорти Памукле та Бурса. В Японії на о. Хонсю є такі куроти як Атамі, Хаконе, Кусаку, Нікко, на о. Кюсю Беппу в середній Азії є такі курорти Капан-Арасан, Муялди (Казахстан), Аргаман (Туркменістан), Чартак, ташкентські мінеральні води (Узбекистан), Кизил-Бура (Киргиз ста), Шаамбарі (Таджикистан).

Сприятливими є також умови для розвитку бальнеологічних курортів в М янмі, Монголії, на Філіппінах.

7.3.2. Кліматокумисолікувальні курорти

Цей вид курортів є притаманним тільки для Азії. Головним фактором оздоровлення тут виступає унікальний харчовий продукт: сквашене молоко кобил. Тут лікують туберкульоз легенів, хвороби органів травлення. Найбільш таких курортів більше 40 в Росії, наприклад, Шафраново, Аксаково, Алкіно, Манич, Матово, Чехово. Також вони є в Казахстані, Туркменістані, Монголії.

7.3.3. Приморські курорти

Саме ці курорти пояснюють значний ривок азійських країн на туристичному ринку світу, Це переважно розважально-відпочивальні рекреаційні комплекси, що відповідає загально-світовій тенденції. Якщо в Європі фактором, що обмежує рекреацію є клімат, то в Азії це несприятлива медико-географічна ситуація, тобто небезпечні хвороби.

В Україні найбільшою популярністю користуються приморські курорти Туреччини. Унікальність цієї країни в тому, що вона омивається чотирма морями: На півдні Середземним, на заході Егейським, на півночі Чорним, є внутрішнє Мармурове море. Найкращими є курорти Середземного моря: Анталья, Аланья, Мармаріс, Сіде, Белек, Кушадаси, Бодрум, Ізмір, Кемер. Чорноморські курорти майже не розвинуті.

Також багато рекреантів з України прагне відпочивати в Грузії, ще за традицією радянських часів. Це такі курорти як Гагри, Кобулеті, Батумі, Сухумі, Піцунда, Новий Афон. Війна між Грузією та невизнаною республікою Абхазією в 2008 році значно підірвала престиж цих місць, який почав повільно відроджуватися після кровопролитної війні в 1992 р.

Користуються попитом курорти Кіпру цієї острівною країни, де є давні традиції відновлення здоров’я. Оздоровчий середземноморський клімат, дуже давня історія (саме цей острів у Давній Греції вважався батьківщиною богині краси Афродити, що дістала ще друге ім’я Кіпріда) приваблюють сюди багато відпочивальників. Кращий час для відпочинку з кінця квітня до початку червня, а також в кінці вересня на початку листопада. Головні рекреаційні центри країни: Ларнака, Лімасол, Пафос, Кіренія, Ларнака (столиця).

В нашій країні достатньо великим попитом користуються рекреаційні курорти Ізраїлю, крім природних передумов цьому сприяє останнім часом політика уряду, що призвела до спрощення туристичних формальностей (в 2011 р. було відмінено візи) та активна діяльність української діаспори. Також ця країна має дуже давню історію. Тут знаходяться релігійні святині християн, іудеїві, мусульман. Крім культурно-історичної спадщини країна має значний природний рекреаційний потенціал. Ізраїль має вихід до двох теплих сприятливих для відпочинку морів. Це майже 188 кілометрова смуга Середземноморського узбережжя, де знаходяться такі курорти як Нетанья, Хайфа, Ашкелон та Червоне море (Елат). В Близькосхідному регіоні також розвиваються приморські курорти в Лівані (Сайда), Сірії (Латакія), але політична нестабільність істотно гальмує ці процеси. В країнах Аравійського півострова до цього долучається ісламський фундаменталізм за винятком Об’єднаних Арабських Еміратів де рекреаційна сфера розвивається динамічно особливо в таких еміратах як Абу-Дабі, Дубаї.

На сході Азії найбільш динамічно розвивається даний вид курортного господарства так само як інші галузі туристично-рекреаційної сфери Китаї. Це такі курорти як Ханчжоу, Ріпалс-Бей (Сянган – Гонконг) та острові Хайнань. В країнах Південної Азіїлідером з розвитку приморських курортів є Індія- Пурі (бенгальська затока) Мумбаї (Бомбей) остів Гоа особливо популярний серед українських відпочивальників, серед інших європейських туристів попитом користується Малабарське узбережжя Аравійського моря. В Пакістані є курорти Кліфтон, Хокс-Бей.

Визнаним світовим лідером за розвитком сфери приморських курортів є Південно-Східна Азія як до речі і в інших галузях реркреаційно-туристського господарства. Відпочивальнів з Європи та зокрема з України сюди приваблює сприятливий субекваторіальни клімат, тобто можливість відпочивати практично цілорічно особливо в зимові місяці де на найближчих до Європи морських курортах холодно. Лідером регіону є безумовно Таїланд. Головні приморські курорти країни Паттайя або таїландська рив’єра, Ча Ам, Бангсен, районг, острів-курорт Самуй (Сіамська затока) острів –курорт Пхукет (Андаманське море). Головні курорти Малайзії – Бату, Феррінгі-Біч, острови Лнгкаві, Чератінг, Тіамін-айленд, Дамай. Курорти Філіпін Ель-Нідо, Ані лао, Бауанг, Пунте-Балюарте. В Сінгапурі о. Сентоса. В Індонезії Аньєр, Каріт, острів Балі.

В азійській частині Росії приморські курорти в основному зосереджено на Далекому Сході, наприклад курорт Садгород біля Владивостоку, також такі курорти є на озері Байкал. Помірний клімат дає можливість розвивати дану сферу на узбережжях морів Кореї, Японії але вони мають переважно внутрішньо регіональне значення. Серед країн так званого близького зарубіжжя слід відмітити приорські курорти Азербайджану (Апшеронськів півострів на Каспійському морі та курорти на цьому ж морі в Туркменістані. В Киргизстані морів немає але пляжно0купальний відпочинок розвивається на озері Іссик-Куль.

      1. Гірськокліматичні курорти

Азія в цілому має дуже великі перспективи розвитку даної сфери курортного господарства але на теперішній час значно відстають від таких курортів Європи. В Росії е Аршак. В Грузії Абастумані, Авадхара, Бакуріані, Вардзіа, Джава, Казбегі, Лібані, Ріца, Цхнеті. В Азербайджані Анташ, батабат, Істісу. В Вірменії Сєван, Арзні, Діліжан, Бірокан. В Казахстані - Медео, Чімбулак. В Киргизстані - Іссик-Куль, в Узбекістані - Чарвак, Чімпан, Шахімардан, Кушинкап. В Лівані - Бшеррі, Фарайя. В Туреччіні - Бурса-Улудаг, Ерзрум, Болу. В Японії - Фунзіяма, Саппоро. В Індії - Срінгар, Сімла, Калімпонг, в Пакістані- Муррі. в Таїланді - Меса.