Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дик самост работа.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

60

Міністерство освіти і науки україни

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра фінансів

І. І. Канєєва, Т.В. Челишева

ГРОШІ ТА КРЕДИТ

Методичні вказівки для самостійної роботи з курсу

для студентів денної та заочної форм навчання

економічних спеціальностей

Донецьк 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра фінансів

І. І. Канєєва, Т.В. Челишева

ГРОШІ ТА КРЕДИТ

Методичні вказівки для самостійної роботи з курсу

для студентів денної та заочної форм навчання

економічних спеціальностей

Затверджено на засіданні кафедри фінансів

Протокол № __від ”___” _________ 2010 р.

Схвалено навчально-методичною радою ДонНУЕТ

Протокол № ___від “____”______ 2010 р.

Донецьк 2010

ББК 65.262я73

К19

УДК 336.7(076.3)

Рецензенти:

канд. екон. наук, доцент О.В. Іванова,

канд. екон. наук, доцент О.В. Грицак

Канєєва І.І.

К19 Гроші та кредит [Текст] : Метод. вказ. для самост. роб. з курсу для студ. ден. та заочн. форм навч. екон. спец. / Міністерство освіти і науки України, Донец. нац. університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського; Каф. фінансів; І.І. Канєєва, Т.В.Челишева - Донецьк : [ДонНУЕТ], 2010. – 60 с.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів розроблені у відповідності з навчальним планом і робочою навчальною програмою модулю «Гроші та кредит».

Призначені для викладачів і студентів, можуть використовуватись у самостійній роботі студентів, а також при підготовці до поточного і підсумкового контролю знань.

Ббк 65.262я73

© Канєєва І.І., Челишева Т.В., 2010

© Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2010

ЗМІСТ

ВСТУП

4

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1 «ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ГРОШОВИХ ВІДНОСИН»

5

Тема 1 «Сутність і функції грошей»

5

Тема 2 «Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм»

9

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2 “ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ГРОШОВОГО ОБОРОТУ

13

Тема 3 «Грошовий оборот і грошова масса»

13

Тема 4 «Грошові системи»

18

Тема 5 «Грошовий ринок»

23

Тема 6 «Інфляція і грошові реформи»

27

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3 «КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ ТА РОЛЬ ІНСТИТУТУ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА В РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ»

31

Тема 7 «Кредит в ринковій економіці»

32

Тема 8 «Фінансові посередники грошового ринку»

37

Тема 9 «Центральні банки»

40

Тема 10 «Комерційні банки»

44

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4 „ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ

47

Тема 11 «Валютний ринок і валютні системи»

47

Тема 12 «Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною»

53

Перелік літератури для самостійної підготовки з модулю «Гроші та кредит»

58

ВСТУП

Модуль "Гроші та кредит" відноситься до спеціальних базових фінансових дисциплін і передбачає наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу, кредитних відносин та банківської справи.

Мета курсу полягає в засвоєнні студентами економічних спеціальностей знань щодо сутності та механізму функціонування таких категорій, як гроші, кредит, грошовий ринок; формуванні у них теоретичної та методологічної бази, необхідної для подальшого оволодіння практикою використання грошово-кредитних інструментів, а також уміння оцінювати та аналізувати грошово-кредитну та валютно-фінансову політику, що проводиться в країні.

Зміст модулю "Гроші та кредит" ґрунтується на базових знаннях таких економічних курсів, як економічна теорія, теорія фінансів, макроекономіка, державне регулювання економіки, разом з цим фор­мує теоретичну базу для подальшого вивчення прикладних навчальних дисциплін.

Методологічною та теоретичною основою курсу є матеріалістична діалектика та економічна теорія. Це дозволяє вивчати категорії грошей, кредиту і банківської справи у взаємозв'язку з іншими економічними категоріями, розібратися в сутності грошово-кредитних відносин та розробити пропозиції щодо вдосконалення грошово-кредитної політики держави.

Поглиблене вивчення модулю базується на Законах України, Указах Президента, Постановах Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України, інструктивних документах Міністерства фінансів і Національ­ного банку України.

Програма модулю „Гроші та кредит” містить у собі 12 тем, взаємозалежних між собою логічною послідовністю та об’єднаних у 4 змістових модулі. У процесі їх освоєння передбачається читання лекцій, проведення семінарських і практичних занять, організація самостійної роботи студентів.

З метою досягнення високої ефективності самостійної роботи студентів за кожною темою курсу вказані проблемні особливості, на які слід звернути головну увагу, в стислому вигляді дані пояснення сутності теоретичного матеріалу, виділені основні категорії та поняття, які необхідно засвоїти за окремими темами, подано деталізовані питання та тестові завдання для самостійної перевірки знань, а також теми рефератів і есе.

Розроблені методичні вказівки для організації самостійної роботи студентів дозволяють визначити рівень теоретичної підготовки за кожною з тем курсу. Вони є необхідним і корисним інструментом для проведення поточного і підсумкового контролю знань студентів і дають можливість оцінити якість засвоєння студентами кожного з змістових модулів та курсу в цілому.

Максимальна кількість балів, що отримує студент протягом вивчення модулю „Гроші та кредит” в умовах ЕСТS, становить 36 балів.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з модулю „Гроші та кредит” складені відповідно до навчальної робочої програми курсу з урахуванням вимог системи управління якістю і кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.