Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по РЕ для практ.занятий.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
765.44 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Регіональна економіка

Тема 2.1. Економіка України як єдність регіональний соціально-економічних систем

Сутність макрорегіоналізації (мікрорайонування). Макрорегіоналізація як важливий чинник територіальної організації та управління господарством країни. Сутність соціально-економічного регіону. Основні чинники регіоналізації. Принципи регіоналізації. Критерії процесу регіоналізації. Основні показники соціально-економічної регіоналізації. Економіка регіонів як ланка єдиного господарського комплексу України.

Тема 2.2. Економіка Донецького регіону.

Донецький (Донецька, Луганська області). Місце району в еко­номіці України. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалу. Населення, трудоресурсний потенціал та проблеми його зайнятості і ефективного використання. Характеристика галузевої і те­риторіальної структури господарства. Особливості формування і функ­ціонування територіально-виробничого комплексу району. Економічні зв'язки. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району (економічні, демографічні, екологічні).

Тема 2.3 Економіка Придніпровського регіону.

Придніпровський (Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоград­ська області). Місце району в економіці України. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалу. Населення, трудоре­сурсний потенціал та проблеми його зайнятості і ефективного викорис­тання. Характеристика галузевої і територіальної структури господарст­ва. Особливості формування і функціонування територіально-вироб­ничого комплексу району. Економічні зв'язки. Проблеми та перспекти­ви розвитку і розміщення продуктивних сил району (економічні, демо­графічні, екологічні).

Тема 2.4. Економіка Східного регіону.

Східний (Харківська, Полтавська, Сумська області). Міс­це району в економіці країни. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалу. Населення, трудоресурсний потенціал та проблеми його зайнятості і ефективного використання. Характеристика галузевої і територіальної структури господарства. Особливості форму­вання і функціонування територіально-виробничого комплексу району. Економічні зв'язки. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району (економічні, демографічні, екологічні).

Тема 2.5. Економіка Центрального регіону.

Центральний (Київська, Черкаська області і м. Київ). Місце району в економіці країни. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалу. Населення, трудоресурсний потенціал та проб­леми його зайнятості і ефективного використання. Характеристика галузевої і територіальної структури господарства. Особливості форму­вання і функціонування територіально-виробничого комплексу району. Економічні зв'язки. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району (економічні, демографічні, екологічні).

Тема 2.6. Економіка Поліського регіону.

Поліський (Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігів­ська області). Місце району в економіці країни. Економічна оцінка природно-ресурсного і виробничого потенціалу. Населення, трудоре­сурсний потенціал та проблеми його зайнятості і ефективного викорис­тання. Характеристика галузевої і територіальної структури господарст­ва. Особливості формування і функціонування територіально-вироб­ничого комплексу району. Економічні зв'язки. Проблеми і перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району (економічні, демогра­фічні, екологічні).