Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Розділ 3

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Таким чином, вдосконалення чинного пенсійного законодавства включає такі заходи, як поступове запровадження зв’язку між розміром пенсії і участю працівника у формуванні коштів Пенсійного фонду – збільшення тривалості часу роботи, за який враховується заробіток для обчислення пенсії з даних системи персоніфікованого обліку, стимулювання більш пізнього виходу на пенсію шляхом збільшення розміру пенсії в разі відстрочки часу виходу на пенсію, поступове перенесення джерел фінансування пільгових пенсій за Списком №1 за рахунок коштів підприємств, запровадження диференційованих ставок внесків для окремих категорій працівників, яким надано право на призначення пенсій в підвищених розмірах.

ЗАКЛЮЧЕННЯ

В ході даного дослідження був проведений аналіз доходів та видатків Пенсійного фонду в Ленінському районі міста Донецька та були розглянуті проблеми, що стоять перед нашою державою в галузі пенсійного забезпечення. Вияснення місця, яке займає Пенсійний фонд у пенсійній системі держави та в структурі пенсійного забезпечення дозволило нам розділити проблему на дві складові: джерела формування коштів фондів соціального страхування та механізм їхнього розподілу за призначенням. Аналіз кожної із складових дозволяє нам зробити певні узагальнення, висновки та пропозиції.

З теоретичних основ дослідження можна зробити висновок, що основним джерелом наповнення доходної частини бюджету Пенсійного фонду є власні надходження, які включають: страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; суми від фінансових санкцій, а також суми адміністративних стягнень; благодійні внески юридичних і фізичних осіб та добровільні внески; інвестиційний дохід від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах після створення резерву.

Крім того, до надходжень фонду належать кошти Державного бюджету, кошти Фонду загальнообов'язкового соціального страхуван­ня на випадок безробіття, кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. До бюджету Пенсійного фонду також входять суми внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, таких як здійснення операцій з купівлі валюти, торгівля ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини, дорогоцінного каміння, відчуження легкових автомобілів, купівля-продаж нерухомості, надання послуг стільникового зв’язку.

Кошти Пенсійного фонду України використовуються на фінансування таких заходів, як виплата пенсій за віком (у тому числі працюючим пенсіонерам), за інвалідністю, у разі втрати годувальника, за вислугу років, соціальних та інших пенсій, установлених законодавством України; виплата допомоги з догляду за дитиною і щомісячної допомоги на кожну дитину до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством; підвищення пенсій у зв'язку зі зміною індексу споживчих цін і зростанням заробітної плати; реалізація державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших категорій населення; забезпечення поточної діяльності та утримання органів управління фонду.

З практичного дослідження, що був проведений у дипломній роботі, можна зробити висновок, що в Пенсійному фонді Ленінського району спостерігається значне збільшення доходів бюджету Пенсійного фонду та зменшенням суми видатків бюджету. Так, надходження до Пенсійного фонду в 2006 р. перевищують видатки на 728636,55 тис.грн., в 2007 році - на 1236414,1 тис.грн., в 2008 р. – на 1684693,96 тис.грн. Таке зростання доходів бюджету Пенсійного фонду в Ленінському районі міста Донецька зумовлене збільшенням суми власних надходжень. Так, в 2008 році сума власних коштів збільшилась на 6437758,29 тис.грн. порівняно з 2006 роком, та на 6215050,5 тис.грн. порівняно з 2007 роком.

В структурі власних надходжень більше 80 % випадає на обов'язкові внески суб'єктів підприємницької діяльності, сума яких в 2008 році збільшилась на 218928,75 тис.грн. порівняно з 2006 роком та на 107529,22 тис.грн. порівняно з 2007 роком. Таке зростання суми страхових внесків було спричинено збільшенням кількості платників страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Так, в 2008 році збільшилась кількість страхувальників за спрощеною системою оподаткування на 691 особу порівняно з 2007 роком та на 492 особи порівняно з 2006 роком, у тому числі кількість платників фіксованого податку збільшилась на 15 осіб, а порівняно з 2006 роком – на 57 осіб. Кількість платників єдиного податку зросла в 2008 році порівняно з 2007 роком на 676 осіб, а порівняно з 2006 роком – на 940 осіб.

Завдяки тому, що Управління Пенсійного фонду в Ленінському районі міста Донецька є структурним підрозділом Пенсійного фонду України, то рекомендації щодо оптимізації напрямків формування і використання фінансових ресурсів Пенсійного фонду, що приведені в даному дослідженнні, підходять і можуть використовуватися і для Пенсійного фонду України.

Таким чином, можна виділити найважливіші пропозиції щодо поширення доходів Пенсійного фонду в Ленінському районі, та в Україні взагалі. Це насамперед за рахунок повернення заборгованості Фонду підприємствами та покращення платіжної дисципліни всіх платників, за рахунок максимальної легалізації заробітної плати, за рахунок підвищення зайнятості населення та збільшення розміру заробітної плати, за рахунок надходжень страхового збору від суб’єктів підприємницької діяльності, які знаходяться на спрощеному оподаткуванні.

З метою ефективного використання коштів Пенсійного фонду, важливо звільнити Пенсійний фонд від виплат пенсій згідно із Законами України «Про зайнятість населення», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата», «Про статус суддів», «Про судову експертизу», «Про донорство крові та її компонентів», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про статус гірських населених пунктів», «Про наукову та науково-технічну діяльність», від виплати соціальних пенсій та ряду соціальних допомог.

Вдосконалення чинного пенсійного законодавства включає такі заходи, як поступове запровадження зв’язку між розміром пенсії і участю працівника у формуванні коштів Пенсійного фонду – збільшення тривалості часу роботи, за який враховується заробіток для обчислення пенсії з даних системи персоніфікованого обліку; стимулювання більш пізнього виходу на пенсію шляхом збільшення розміру пенсії в разі відстрочки часу виходу на пенсію; поступове перенесення джерел фінансування пільгових пенсій за Списком №1 за рахунок коштів підприємств; запровадження диференційованих ставок внесків для окремих категорій працівників, яким надано право на призначення пенсій в підвищених розмірах.