Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

Ситуаційна задача № 3

Пан Кравченко займає посаду директору ВАТ «ІнтерСвітло». Фірма спеціалізується на виробництві побутових та промислових освітлювальних виробів.

ВАТ «ІнтерСвітло» було засновано як державне підприємство «Завод «Світлий шлях» ще у 1974 році і лише у 2005р. було приватизовано. Сортамент продукції та технологія виробництва освітлювальних виробів с тих часів майже не змінились. Як слідство, попит на продукцію значно зменшився, на ринку, який переповнений продукцією вітчизняних та закордонних виробників, продукція фірми стала неконкурентоспроможною.

Пан Кравченко вирішив виправити ситуацію і, ознайомившись з нормативною документацією в області управління якістю, вирішив збільшити контроль якості готової продукції.

Питання

1. Як Ви вважаєте, чи призведуть дії пана Кравченка до збільшення попиту на продукцію ВАТ «ІнтерСвітло»?

2. Яку нормативну документацію по забезпеченню якості продукції Ви би порадили пану Кравченку?

3.Якими були б Ваші дії в подібній ситуації, якщо б Вас назначили на посаду генерального директора ВАТ «ІнтерСвітло»?

Змістовий модуль 9. Людський фактор в забезпеченні функціонування систем якості Практичне завдання № 1

Стиль – це індивідуально-типові психологічні особливості впливу керівника на колектив. Стиль управління – це звична манера поведінки керівника по відношенню до підлеглих з метою впливання та спонукання їх к досягненню мети організації. Кожному стилю управління характерні певні методи. Методи управління – це способи впливу керівника на підлеглих.

Завдання

1) Розмежувати сутність термінів, що наведені нижче, дати їм визначення та заповнити таблицю 9.1.

Авторитарний, економічний, організаційно-адміністративний, непослідовий, партисипативний, соціально-психологічний, демократичний, ліберально-анархічний, ідеологічний, попустительський, контролю.

Таблиця 9.1

Методи управління

Стилі управління

2) Заповнити таблицю 9.2, підбираючи стилі управління, яким відповідає зазначена ситуація в колективі.

Таблиця 9.2

Стилі управління

Характерні властивості стилю

Централізація власті в руках одного керівника. Стилю властива ставка на адміністрування та обмежені контакт з підлеглими. Керівник особисто приймає рішення, не надає можливості проявити ініціативу підлеглим.

Велика кількість питань вирішується колегіально, систематично підлеглі інформуються про стан справ. Керівник делегує свої повноваження, враховує точки зору підлеглих при прийманні рішення.

Керівництво практично не втручається в діяльність колективу, а робітникам надана повна самостійність, можливість індивідуальної та колективної творчості. Серед засобів впливу на підлеглих головне місце посідають просьби.

Навчальне завдання № 2

Досвід Західної Європи, США, Японії й інших країн світу показав, що функціонування систем якості можливе лише при участі всього колективу - від робітника до керівника. Колективне управління - це стиль керівництва, при якому активна роль належить рядовим працівникам, які безпосередньо беруть участь у виробничому процесі. Колективне управління - це повсякденна робота з людьми, що дозволяє виявити в людях все те краще, що в них закладене, розвивати їхні творчі здібності й ініціативу й направити їх на поліпшення роботи організації. Воно засновано на груповому підході зі створенням різних груп.

Завдання. Приведіть приклади таких груп, які широко використовуються для підвищення якості ефективності виробництва в США, Японії. Коротко охарактеризувати їх призначення, цілі й завдання, а також заповнити таблицю 9.3, навести їх позитивні властивості і недоліки.

Таблиця 9.3

Найменування групи

Переваги

Недоліки

1. ?

2. ?

3. ?

4. ?

5. ?

Соседние файлы в папке методички по качеству