Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

164

Змістовий модуль 7. Планування ресурсного забезпечення проекту. Зміст

7.1. Загальні положення планування ресурсного забезпечення проекту.

7.2. Матеріально-технічне планування проекту і узгодження контрактів з постачальниками.

7.3. Фінансування проекту.

Висновки

Питання для самоперевірки знань

Література (3,5,14,17,20,21,24,35,52)

7.1. Загальні положення планування ресурсного забезпечення проекту.

Інвестиційний проект, як було сказано вище, в своєму розвитку і реалізації проходить три етапи: передінвестиційний, інвестиційний і етап експлуатації. Етап інвестиційний, тобто управління проектами складається з окремих стадій, однією з яких найважливіших для виконання БМР є стадія ресурсного забезпечення, наступна за стадією проектування.

Під ресурсним забезпеченням проекту, при його реалізації на стадії будівництва розуміють робочу силу, техніку (машини і механізми), устаткування, енергоресурси, матеріали і грошові кошти.

Їх перелік і кількість для кожного проекту, в тому числі матеріальні та устаткування визначаються замовленими специфікаціями, а робоча сила, техніка і енергоресурси на основі обсягів робіт проекту з застосуванням різних норм і нормативів з введенням поправочних коефіцієнтів.

Заявлене специфікаціями устаткування його обсяги і перелік відповідно до розробленої проектом технології уточнюється замовником до начала його монтажу, а матеріальні ресурси по специфікаціям – будівельними організаціями прямим розрахунком в період підготовки до виробництва БМР.

Для менеджера проектом дуже важливим є оцінка і складання плану потреб у ресурсах і термінах їх отримання, при виконанні робіт за проектом. Важливе питання для менеджера – як пов’язати календарне планування БМР із плануванням потреби в ресурсах. Як правило, основна проблема полягає в визначенні наявної і необхідної робочої сили, оскільки інші види ресурсів легше визначити на вхідному рівні. Ідеальна ситуація – коли потреби в людських ресурсах збігаються з їх наявністю, але це в управлінні проектами трапляється дуже рідко. Якщо потреба в ресурсах перевищує можливості, існують три шляхи її вирішення:

  • відкласти (затримати) роботу в межах запасу часу;

  • скоригувати терміни виконання робіт відповідно до обмежених ресурсів (тобто якщо ресурси лімітовані і заздалегідь обмежені по різним причинам, то треба змінити календарний план);

  • скоригувати інтенсивність використання ресурсів у межах встановленого часу (якщо строки виконання роботи змінити не можна, то збільшуємо тривалість робочого дня. Наприклад укладку бетону в конструктивів виконуємо в три зміни замість двох).

Планування людських ресурсів безпосередньо залежить від обсягу робіт, який треба виразити у трудомісткості. Число працюючих робітників визначаємо за формулою:

Кр = , (7.1)

де Т – трудомісткість роботи;

Фкор – корисний фонд часу одного працівника для виконання цієї роботи. Потрібну чисельність робітників зіставляють із запланованою тривалістю роботи. Якщо, наприклад, на певну роботу треба витрати 120 людино-днів, то цю потребу можна задовольнити по-різному:

  • 120 людино/днів : 10 днів = 12 люд.;

  • 120 людино/днів : 20 днів = 6 люд.;

  • 120 людино/днів : 30 днів = 4 люд.;

  • 120 людино/днів : 40 днів = 2 люд.

Якщо час і сукупні витрати інших ресурсів вже визначено, то завдання полягає в тому, щоб узгодити поставку інших ресурсів з цими обмеженнями в людських ресурсів. При цьому потрібно брати до уваги такі чинники:

- обмеженість простору (фронт роботи) лімітуватиме чисельність людей, які працюють на даній роботі;

- обмежений доступ фронту робіт веде до необхідності узгодити відповідні потреби в матеріалах, механізмах, устаткуванні;

- вимоги техніки безпеки праці;

- продуктивність праці, яка залежить від організації праці, мотивації керівництвом.

Таким чином, планування ресурсного забезпечення проекту на стадії будівництва повинно виконуватися в наступному порядку:

1. На основі календарного плану БМР об’єкту, складеного з обрахуванням діючої методики, розробляється календарний план потреби в людських ресурсах (так названий графік руху робочої сили), який може коригуватися з обрахуванням їх наявності.

2. Потім на основі того ж календарного плану БМР розробляються плани - графіки матеріальних ресурсів (МР) і устаткування з обрахуванням їх випередженої поставки установленим нормативам запасу.

3. Ресурсні плани-графіки машин і механізмів повинні відповідати строкам виконання установленої технології будівельних робіт де вони потрібні.

Ресурсні графіки, в першу чергу людські, показують рівень потреби, , наявності, та виявляють нестаток або надлишок в той чи інший відрізок строків і дають уявлення про їх рівномірність споживання. Вони визначаються стовпчиковим графіком, який являє собою гістограму.

Гістограма – це стовпчастий графік, який застосовується для наглядного зображення розподілу конкретних значень параметрів з частотою повторення за конкретний період часу (тиждень, декада, місяць).

Параметрами часу по вертикальній осі ординат визначають потребу, хід поступу ресурсів по термінам інтервалу, а по осі абсцис - горизонтальний час його потреби, або розходу. Площа епюри виражає загальний об’єм розходу даного виду ресурсу. Інтегральний (накопичений) графік відображає сумарний розхід (потреби) ресурсів з початку плануємого періоду.

Якщо поточний розхід або поставка ресурсу рівномірні, то інтегральний графік (гістограма) буде мати вигляд прямої лінії (рис. 7.1).

де:

С – величина розходу ресурсу;

Z – термін (час) розходу ресурсу.

С

50

40

30

20

10

0 Z

2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.1. Графік епюра поточної рівномірної поставки і розходу ресурсу

Втих випадках, якщо розхід і поставка ресурсів нерівномірна, то інтегральний графік (гістограма) буде мати вигляд ломаної лінії (рис. 7.2).

С

50

40

30

20

10

0 Z

2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.2. Графік епюра нерівномірної поставки і розходу ресурсу

При реалізації проекту, на стадії будівництва, рівномірної потреби і розходу ресурсів по тому або іншому ресурсу не буває. Як правило, в більшості випадків при розробці ресурсних графіків, як потреба так і витрата ресурсів нерівномірна, а їх витрата і потреба перевищують їх наявність. Такі графіки (гістограми) ресурсів підлягають коригуванню. Елементарний графік такого коригування наведено на рис. 7.3 в порівнянні з графіком рис. 7.2.

С

------- лінії епюри не скоригованого графіку по рис. 7.2.

_____ лінії скоригованого графіку епюри по рис. 7.3.

50

40

30

20

10

5 Z

0 2 4 6 8 10 12 14 16

Рис. 7.3. Скорегований графік 7.2 по ресурсам

Побудова і коригування ресурсних людських графіків (графіків руху робітників) повинно відповідати коефіцієнту рівномірності потоку К-1 по числу робітників та рівномірності потоку К-2 по часу, які визначаються за формулами [14]:

К1 = ,ncp = , (7.2)

K2 = , (7.3)

де: nmax - максимальне число робітників по графіку за день;

ncp - середнє число робітників по графіку за день;

Q - загальна трудомісткість всіх робіт по графіку;

To - загальна тривалість робіт по графіку;

Туст - установлена тривалість робіт по графіку.

Коефіцієнт К1 повинен бути рівним більше 1 і не перевищувати значення 1,5, а К2 як правило менше одиниці.

Коригування людського ресурсу визиває коригування і інших та навпаки.

Соседние файлы в папке конспект для горчинской