Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Управління фін контролем (Стас) (1).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
902.14 Кб
Скачать

Розділ 2 оцінка фінансового контролю на прикладі пат «хімпром»

2.1. Організаційно-економічна характеристика пат «Хімпром»

Повне офіційне найменування: відкрите акціонерне товариство "Хімпром". ПАТ "Хімпром" є виробничо-комерційною організацією, статутний капітал якої розділений на акції, що засвідчують зобов'язальні права акціонерів по відношенню до товариства.

Товариство є юридичною особою і має у власності відособлене майно, що враховується на його самостійному балансі, може від свого імені придбавати і здійснювати майнові і особисті немайнові права, нести зобов'язання, бути позивачем і відповідачем в суді.

Основні види діяльності - виробництво хімічної продукції промислового і побутового призначення, виконання державних замовлень і реалізація державних програм, наукові і інженерно-технічні розробки, розробка нових технологій, створення нових виробництв..

Продукція, що випускається :

- базові продукти - рідкий хлор, каустична сода, хлорметаны, анілін, перекис водню, соляна кислота;

- хімікати для паливно-енергетичного комплексу - поверхнево-активні речовини, комплексони, хімікати-добавки для полімерних матеріалів, реагенти для нафтовидобутку, інгібітори корозії, інгібітори солевідкладень;

- кремнійорганічні лаки і смоли для електротехнічної і лакофарбної промисловості, етилсилікати і поєднувачі для ливарних виробництв, тампонажі складові для нафтовидобутку;

- жорсткі пенополіуретани і вироби з них, антипірени;

- гумохімікати - ацетонаніл, пом'якшувач-2, оксанол КД-6;

- товари побутової хімії і агрохімікати - миючі засоби, відбілювачі, емалі, автокосметика, гербіциди, вироби з поліетилену.

Сьогодні товарний асортимент включає більше 200 найменувань і щорічно поповнюється новими видами продукції. Напрацювання інноваційної продукції складає близько 10 % від загального обсягу річного випуску (у перелік інноваційної продукції входять інгібітори корозії серії СНПХ, кремнійорганічні лаки і емалі розширеної колірної гамми, бітумний лак, чистячі і миючі засоби). Основний ринок збуту продуктів – Україна, Росія. Окрім споживання на внутрішньому ринку 17 - 20 % об'єму продукції, що випускається, поставляється на експорт в 15 країн світу, у тому числі фірмам Німеччини, Голландії, Угорщини, Чехії, Словаччини, США, Польщі, Англії, Ірану, Китаю, Фінляндії, Люксембурга.

Значущість продукції ПАТ «Хімпром»для народного господарства України визначається широким спектром її застосування. Вона затребувана практично усіма галузями промисловості.

ПАТ «Хімпром» - один з великих постачальників підприємств нафтовидобутку РФ, для яких робить широкий ряд спеціальних продуктів : інгібітори корозії і солевідкладання для устаткування нафтопромислу, компоненти тампонажних рідин, деемульгатори.

Для підприємств теплоенергетики призначені комплексони - реагенти, що запобігають відкладенню солей у водооборотних системах охолодження, в замкнутих системах теплопостачання, в системах гарячого водопостачання.

Споживачами ПАТ «Хімпром» є великі підприємства целюлозно-паперової промисловості, які в процесах вибілювання целюлози застосовують великі кількості хлору, каустику і перекисю водню. Для машинобудівного комплексу випускаються готові поєднувачі, що використовуються в процесах точного ливарства, а також компоненти для їх приготування - етилсилікати. У виробництві електротехнічної продукції застосовуються кремнійорганічні електроізоляційні лаки.

Для агропромислового комплексу країни виробляються сучасні високоефективні гербіциди.

На базі власної сировини ПАТ «Хімпром» робить продукцію побутового призначення, основну частину якої складають вибілювачі, у тому числі найбільш прогресивні і безпечні для довкілля - на основі активних кисневмісних компонентів.

Управління Товариством здійснюють загальні збори акціонерів (далі по тексту - Збори), обирана Зборами Рада директорів, Генеральний директор Товариства, що призначається Зборами, і Правління, що призначається Радою директорів, діючі на підставі Статуту в порядку, встановленому чинним законодавством.

До складу підприємства входять 3 заводи: завод фосфороорганічних продуктів - №2; завод №4; завод побутової хімії №10; і 5 виробництв: екологічне виробництво №5; центральне ремонтне виробництво №6; виробництво кремнійорганічних продуктів - №8; виробництва 12 і 15

Крім того, на підприємстві функціонують окремі цехи: УСУП і АСУТП (цех№127), Служба головного метролога (№27), Інноваційний центр (№30), ПКУ (№97), транспортний центр (№№ 26,46,771), аварійна газорятувальна служба (№112), складське господарство (№45), цех 100 (займається обслуговуванням об'єктів соц. призначення - бази відпочинку "Зірочка", санаторію-профілакторія) і інші цехи. (рис.2.1.)

На території ПАТ «Хімпром» діють спільні підприємства:

- ВАТ "Перкарбонат" (засноване в 1995 році, вид діяльності - виробництво перкарбонату)

- СП ЗАТ "Пронова" (засновано в 1997 році, співзасновник - фірма "Абона", Угорщина, вид діяльності - виробництво дифенілгуанідину);

- СП ЗАТ "Дюпон-Хімпром" (засновано в1998 року, співзасновник - фірма "Дюпон", США, вид діяльності - виробництво сумішевих гербіцидів для сільського господарства);

- СП ЗАТ "Катіон" (засновано в 1998 році, співзасновник - фірма "Pumica Trading Corp. LTD", Великобританія, вид діяльності - виробництво катіонних барвників).

На сьогодні ПАТ «Хімпром» є великим хімічним підприємством з великою номенклатурою продукції і високим технологічним рівнем виробництва. У рамках цієї роботи детально охарактеризуємо організацію фінансового контролю в організації і розглянемо як проводиться контроль в Транспортній службі ВАТ.

ПАТ «Хімпром» стабільне підприємство, що динамічно розвивається. Період з 2010 по 2012 роки став стабільним по розвитку виробничо-господарської діяльності. У 2012 році в діяльності ПАТ «Хімпром» основний акцент був зроблений на досягнення фінансово-економічної і ринкової стійкості підприємства шляхом комплексного підходу до раціонального використання ресурсів суспільства.

Зміни в обсягах виробництва основних видів продукції (таблиця 2.5) залежать в основному від коливань попиту на ринку і скорочення виробництва нерентабельної продукції. Багато продукції окрім продажу використовується і для внутрішньозаводського споживання, тобто для виробництва інших видів продукції, і тому при зміні обсягів виробництва одних видів продукції, можуть мінятися і інші.

У цьому підрозділі розглянуті особливості організації фінансової політики комерційної організації у зв'язку зі значною інформаційною місткістю цього елементу системи управління фінансами підприємства. Фінансова політика підприємства в найбільш вузькому сенсі - це сукупність рішень і процедур у сфері грошових стосунків підприємства, що виникають на всіх стадіях його створення, діяльності, реорганізації і ліквідації.

Фінансовий контроль здійснюється у рамках фінансової політики і покликаний забезпечити достатній рівень забезпеченості фінансовими ресурсами усіх підрозділів підприємства.

Фінансова політика ПАТ «Хімпром» - це сукупність вартісних цілей і завдань (максимізація цінності підприємства, максимізація рентабельності капіталу, максимізація прибутку при прийнятному рівні ліквідності та ін.), що забезпечують виконання його економічних стосунків (рішень і процедур) із приводу освіти, розподілу і використання (витрачання) господарських засобів в результаті його діяльності (а точніше, на всіх стадіях створення, діяльності, реорганізації і ліквідації підприємства), формування і зміни вартісних оцінок і пропорцій активів і пасивів.

Структура органів управління підприємства аналогічна структурі багатьох великих заводів.

ПАТ "Хімпром"

Заводи

Виробництва

Завод фосфороорганічних продуктів - №2;

екологічне виробництво №5;

центральне ремонтне виробництво №6;

виробництво кремнійорганічних продуктів - №8

Завод фосфороорганічних продуктів - №4;

виробництво кремнійорганічних продуктів - №12

виробництво кремнійорганічних продуктів - №15

Завод побутової хімії №10

Допоміжні структури

окремі цехи: УСУП і АСУТП

Служба головного метролога

Інноваційний центр

транспортний центр

аварійна газорятувальна служба

складське господарство

цех 100 (займається обслуговуванням об'єктів соц. призначення - бази відпочинку "Зірочка", санаторію-профілакторія)

Рис.2.1. Структура виробництва ВАТ "Хімпром"

Першою ланкою в ній є пост генерального директора ВАТ "Хімпром".

У нього у безпосередньому підпорядкуванні знаходяться його заступники: 1) технічний директор; 2) фінансовий директор; 3) комерційний директор; 4) по роботі з персоналом; 5) за якістю продукції; 6) по транспорту; 7) по режиму і безпеки.

Управління товариством здійснюють: загальні збори акціонерів, спостережна рада, правління та ревізійна комісія товариства. Вищим органом управління є загальні збори акціонерів товариства.

Виконавчим органом товариства є правління. Правління вирішує усі питання, що стосуються діяльності підприємства, за винятком тих, що входять до компетенції загальних зборів.

Планово – економічний відділ виконує такі функції: управління стратегією розвитку (планування економічних показників, планування довгострокових перспектив підприємства, приватизація підприємства); управління економічним розвитком (річний (квартальний) план, економічні нормативи, критерії і показники ефективності, економічний аналіз діяльності АТП (раз на рік для проведення економічного аналізу діяльності АТП запрошується аудитор); управління трудом і заробітною платою (фонд заробітної плати, фонд преміювання, погодинна оплата праці, посадові оклади); організація системи і процесів управління (організаційна структура, штатний розклад, положення о підрозділах, посадові інструкції).

Бухгалтерія: управління фінансами і бухгалтерським обліком (бюджет кошторис доходів і витрат), кошторис по статтям витрат, бухгалтерський баланс, ціноутворення, оподаткування, дебітори і кредитори, валютні операції.

Відділ кадрів: управління персоналом (кадрова політика, розміщення персоналу, ведення документів і картотеки по персоналу, прийняття, звільнення, навчання і перекваліфікація працюючих); управління соціальним розвитком (план соціального розвитку, соціальні блага, соціальні гарантії і соціальне забезпечення).

Технічна служба: управління технічним розвитком (забезпечення технічного стану АТП, нова техніка і технологія, матеріально – технічна база, оформлення документів по переобладнанню, калькуляція).

Служба по охороні праці: управління охороною праці і технікою безпеки (нормативи по техніці безпеки, вхідний інструктаж, інструктаж на робочому місті, інструкції по техніці безпеки, критерії і показники по охороні праці), управління обслуговуючим господарством (підсобне господарство, комбінат харчування, поліклініка, медсанчасть, дитячі заклади).

Служба матеріально – технічного постачання: управління матеріально – технічним забезпеченням (нормативи затрат ресурсів, потреба в ресурсах, заявки на ресурси, поставки ресурсів, рух матеріалів, складське господарство).

Служба перевезень: управління транспортом (організація маршрутів транспорту, відповідальність за правопорушення водіями).

Авторемонтна майстерня: управління транспортом (технічне обслуговування, ремонт транспорту).

Відділ головного механіка: управління матеріально – технічним забезпеченням (потреби в ресурсах і доставка ГСМ, укладання договорів з постачальниками).

Спеціальна частина: управління стратегією розвитку (нові направлення діяльності, засновники (інвестори); організація системи і процесів управління; прийняття і вивчення нових документів, постанов, законів для втілення їх на підприємстві.

Юрисконсульти: організація системи і процесів управління (засновницькі документи, контракти з працівниками і вся інша документація, яка потребує розгляду спеціаліста в області законодавства).

Організаційна структура підприємства має певні недоліки: занадто розширена і застаріла, що і вплинуло на розподіл функцій між підрозділами; знижується гнучкість у взаємостосунках працівників апарату управління через застосування формальних процедур і правил; необхідно узгоджувати дії різних функціональних служб, а це значно збільшує обсяги роботи керівника організації і його заступників. Все це негативно позначається на швидкості та ефективності прийняття управлінських рішень. На підприємстві немає чіткого розподілу задач, які стоять перед виконавцями. Велике перевантаження у планово – економічного відділу і бухгалтерії. Що до, управління персоналом, то функції, які виконує відділ кадрів – обмежені.

Рис. 2.2Організаційна структура ПАТ "Хімпром"

В процесі виробництва практично уся сировина використовується, відходи ж, передбачені технологією, йдуть на реалізацію, на виробництво нових видів продукції або на доопрацювання для подальшого використання.

Виробничу і торгово-комерційну діяльність товариства в 2011 році було спрямовано на розширення ринку збуту і росту конкурентоспроможності продукції за рахунок підвищення її якості і надійності.

У зв'язку з цим керівництвом товариства була вироблена ідеологічна концепція в області якості, відповідно до якої були визначені наступні критерії діяльності підприємства :

 орієнтація на ринковий попит і конкретні вимоги споживачів;

 забезпечення якості на усіх етапах діяльності підприємства, починаючи з підготовки і підписання контракту і закінчуючи постачанням продукції замовнику.

На сьогодні ПАТ «Хімпром» є найбільшим хімічним підприємством з великою номенклатурою продукції і високим технологічним рівнем виробництва.

Основним завданням промислового підприємства є якнайповніше забезпечення попиту населення у високоякісній продукції. Темпи росту обсягу виробництва продукції, підвищення її якості безпосередньо впливають на величину витрат виробництва, прибутку і рентабельності. Динаміка обсягу випуску продукції ПАТ «Хімпром» за 2010-2012 рр. представлена в таблиці 2.1. Джерелом інформації послужили дані звітності підприємства (Додаток А,Б)

Таблиця 2.1

Динаміка обсягу випуску продукції ПАТ «Хімпром»

за 2010-2012 рр. тис. грн.

Показники

Роки

Змінидо2011 року

Темп зміндо2012року, %

2010

2011

2012

2011р.

2012р.

2011р.

2012р.

1.Виручка від реалізаціїтоварів, продукції, робіт, послуг

2851 376

3643434

4064473

792058

421039

127,7

111,5

2. Собівартість проданих товарів, продукції, робіт, послуг

2249151

2938122

3298058

688971

359936

130,6

112,2

3.Валовий прибуток

85244

96969

156670

11725

59701

113,7

161,6

4. Витрати на грн.виручки від продажів, грн.

0,79

0,81

0,81

+0,02

-

102,5

-

5. Рентабельність продукції, %

3,8

3,3

4,7

-0,5

1,4

-

-

6. Рентабельність продажів, %

2,9

2,7

3,8

-0,2

1,1

-

-

З таблиці 2.1 витікає, що виручка від реалізації товарів, продукції, робіт, послуг (надалі - виручка від продажів) в 2011 році в порівнянні з 2010 роком збільшилася на 792 тис.грн. або на 27,7 %. В 2012 році в порівнянні з 2011 роком сталося зниження виручки від продажів на 421 тис.грн. або 11,5 % Динаміка показників виручки від продажу продукції, робіт, послуг приведена на рис. 2.3.

Рис. 2.3. Динаміка показників виручки від реалізації продукції, робіт, послуг у ПАТ «Хімпром» за 2010-2012 рр.

Собівартість проданих товарів, продукції, робіт, послуг у ПАТ «Хімпром»в 2010 році склала 2249,151 тис. грн., в 2011 році – 2938,122 тис.грн., в 2012 році – 3298,058 тис.грн., тобто спостерігається ріст собівартості в 2011 році в порівнянні з 2010 роком більш ніж на 689 тис.грн. або 30,6 %, в 2012 році в порівнянні з 2011 роком більш ніж на 359 тис.грн. або 12,2 %.

Прибуток від продажів розраховується як різниця між виручкою від продажів і собівартістю продажів. За аналізований період показник прибутку від продажів має тенденцію до збільшення: з 85244 тис.грн., в 2010 році до 156670 тис. грн. в 2011 році.

Витрати на одну грн. виручки від продажів показують, скільки в кожній грн. виручки від продажів міститься витрат і скільки прибутку. Показник витрат на одну грн. виручки від продажів за період 2010 - 2012 рр. зростає з 0,79 грн. в 2010 році до 0,81 грн. в 2011 році і зберігся на цьому рівні впродовж 2012 року. В цілому в 2011 році в порівнянні з 2010 роком витрати на одну грн. виручки від продажів збільшилися на 2,5 %.

За аналізований період рентабельність продажів збільшилася з 2,9 % до 3,8%, Аналогічна тенденція простежується відносно рентабельності продукції, яка за 2010-2011 рр. знижується з 12,94 до 0,22 відсотка, тобто на 12,72 пунктів. Рентабельність продукції розраховується діленням прибутку від продажів на собівартість продажу.

Рентабельність - показник, що характеризує прибутковість. Рентабельність продажів розраховуємо діленням прибутку від продажів на виручку від продажів. Цей показник характеризує ринкову активність діяльності підприємства, розрахунок показників рентабельності приведена в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Показники рентабельності діяльності ПАТ «Хімпром»

Найменування показника

Значення показника, %

2010р.

2011р.

2012р.

Рентабельність продажів

2,9

2,7

3,8

Загальна рентабельність

9,74

5,19

0,96

Рентабельність власного капіталу

6,87

1,05

0,97

Рентабельність основної діяльності

2,1

1,56

0,96

Рентабельність активів

0,66

0,59

0,51

Характеризуючи показники рентабельності ПАТ «Хімпром» слід зазначити, що показники рентабельності (загальною рентабелньості, рентабельності власного капіталу, рентабельності основної діяльності і рентабельності активів) за аналізований період має тенденцію до зниження. Динаміка показників рентабельності приведена на рис. 2.2.

ПАТ «Хімпром» стабільне і динамічно розвивається. Період з 2010 по 2012 роки став стабільним по розвитку виробничо-господарської діяльності. У 2012 році в діяльності ПАТ «Хімпром»основний акцент був зроблений на досягнення фінансово-економічної і ринкової стійкості підприємства шляхом комплексного підходу до раціонального використання ресурсів.

Рис.2.4. Динаміка показників рентабельності ПАТ «Хімпром» за 2010-2012 рр.

Зміни в обсягах виробництва основних видів продукції (таблиця 2.3) залежать в основному від коливань попиту на ринку і скорочення виробництва нерентабельної продукції. Багато продукції окрім продажу використовується і для внутрішньозаводського споживання, тобто для виробництва інших видів продукції (таблиця 2.2).

Приведені в таблиці 2.3 дані свідчать про те, що обсяг виробництва в цілому по усій номенклатурі виробництва за аналізований період має тенденцію до збільшення. Серед усієї номенклатури продукції, що випускається, слід виділити чотири найменування продукції, складових значний питомий увесь в загальній об'ємі продукції, що випускається, це: сода каустична (у 2012г. зроблене 69205 т), комплексоны (у 2012 р. вироблене 18930 т), перекис водню 30 % (60877 т), хлорметаны (16644 т). Проте по найбільш суттєвій номенклатурі (хлорметаны, перекис водню) обсяги виробництва скорочуються.

Таблиця 2.3

Обсяг виробництва основних видів продукції на ПАТ «Хімпром» в період з 2010 - 2012 рр.

Найменування показників

2010р.

2011р.

2012р.

Зміни, тонн

Темп росту, %

2010до2011

2011до2012

2010до2011

2011до2012

Обсяг виробництва, тонн :

Сода каустична

67 216

68 369

69 205

1 153

836

101,72%

101,22%

Пластифікатори

10 240

10 489

8 018

249

-2 471

102,43%

76,44%

Синтетичні смоли і пластмаси

2 905

2 662

2 238

-243

-424

91,64%

84,07%

Хімікати-домішкидля гуми

4 381

5 934

4 248

1 553

-1 686

135,45%

71,59%

Комплексони

16 724

17 775

18 930

1 051

1 155

106,28%

106,50%

Анілін

6 157

3 832

4 598

-2 325

766

62,24%

119,99%

Перекись водню30 %

57 517

67 636

60 877

10 119

-6 759

117,59%

90,01%

Хлор рідкийв дрібній фасовці

4 859

5 624

4 675

765

-949

115,74%

83,13%

Хлорметани

17 956

18 325

16 644

369

-1 681

102,06%

90,83%

Гербіциди(100 % числення)

186

111

91

-75

-20

59,68%

81,98%

Пом'якшувач-2

54

82

89

28

7

151,85%

108,54%

Динаміка випуску продукції у ПАТ «Хімпром» по номенклатурі приведена на рис.2.3.

Далі розглянемо показники і дамо оцінку фінансового стану підприємства. Фінансовий стан підприємства (ФСП) - це економічна категорія, що відбиває стан капіталу в процесі його кругообігу і здатність суб'єкта господарювання до саморозвитку на фіксований момент часу.

В таблиці 2.4 наведено дані, що характеризують майновий стан ПАТ «Хімпром» на основі фінансових коефіцієнтів.

Рис.2.5 Динаміка випуску продукції у ПАТ «Хімпром»по номенклатурі за 2010-2012 рр.

Таблиця 2.4

Аналіз майна і джерел формування имуществ у ПАТ «Хімпром» за 2011-2012 рр. тис.грн.

Показники

На 1.1.2010

На 1.1.2011

На1.1.2012

1. Необоротніактиви

2125

2142

2374

2. Оборотні активи

3110

3596

3822

3. Запаси і витрати (з ПДВ)

512,2

670

728

4. Грошові кошти і короткострокові фінансові вкладення

139

804,86

677,25

5. Власний капітал

2010,2

2004,53

2010,7

6.Довгострокові зобов'язання

319,2

564,53

543,52

7.Короткострокові зобов'язання

790,5

1030,71

1269,13

8. Капітал підприємства

31151

35968

38220

Приведені в таблиці 2.4 дані свідчать про те, що у ПАТ «Хімпром» майно підприємства збільшилося з 31151 тис.грн. до 38220 тис.грн. Збільшення вартості майна пов'язане зі значним збільшенням як вартості необоротних активів, так і істотним ростом вартості оборотних активів. У той же час ріст вартості майна сприяв росту величини зобов'язань, темп росту яких в 2012 р. в порівнянні з даними за 2011 р. склав 6,3 %.

Коефіцієнти, що характеризують фінансовий стан ПАТ «Хімпром» за 2010-2012 рр. представлені в таблиці 2.5.

Узагальнена оцінка фінансових коефіцієнтів дозволяє зробити висновок про те, що упродовж аналізованого періоду у підприємства ПАТ «Хімпром» був нормальний фінансовий стан.

Таблиця 2.5

Аналіз показників фінансового стану ПАТ «Хімпром»за 2010-2012 рр. тис. грн.

Показники

Нормальне

значення

коефіцієнт

На початок 2011

року

На початок 2012 року

На початок 2010 року

Зміна до початку 2012 року

На

2012 р.

На

2011 р.

1. Коефіцієнт автономії

Кавт. 0,5

0,894

0,898

0,872

+0,004

-0,022

2.Коефіциєнт співвідношення позикових і власних коштів

Кз/с ≤ 1

0,55

0,79

0,90

+0,24

+0,11

3.Коефіциент маневреності

К мн = 0,5

0,035

0,082

0,073

+0,047

+0,038

4.Коэфіциєнт забезпеченості запасів і витрат власними джерелами формування

Кобз0,6-0,8

-0,23

-0,20

-0,24

+0,03

+0,04

5.Коэфіциєнт абсолютноїліквідності

Кал0,2 - 0,7

0,02

0,08

0,05

+0,006

-0,03

6.Коэфіциєнт покриття

Кп 2

1,300

1,721

1,680

+0,421

+0,380

В цілому аналіз виробничо-господарської і фінансової діяльності ПАТ «Хімпром» дозволяє зробити наступні висновки:

- ефективність діяльності підприємства за аналізований період має тенденцію до зниження, ресурси підприємства використовуються не повною мірою, про що свідчить зменшення рентабельності продажів, рентабельності активів, уповільнення оборотності оборотного капіталу;

- фінансовий стан підприємства нормальний, підприємство в основному використовує власні джерела фінансування, проте, є можливість збільшення фінансових ресурсів підприємства за рахунок залучення довгострокових кредитів і позик.

Хімічне виробництво належить до галузей промисловості, для яких характерна підвищена потенційна небезпека професійних отруєнь і захворювань працюючих. 

Причина в тому, що в процесі виробництва багато працюючих контактують з хімічними речовинами, які мають ті або інші токсичні властивості. 

Під дією токсичних речовин в організмі можуть відбуватися різні порушення у вигляді: 

- гострих отруєнь (ГО); 

- хронічних отруєнь (ХО). 

Гострі отруєння (ГО) виникають при дії великих концентрацій токсичних речовин протягом не більше однієї зміни. ГО виникають від причин, усунення яких не вимагає особливих капітальних витрат і які, як правило, пов'язані з організацією виробництва, дисципліною. Розслідуються ГО як НВ. 

Хронічні отруєння (ХО) виникають внаслідок тривалої поступової дії на працюючих невеликих концентрацій шкідливих речовин. Врешті може виникнути професійне захворювання, яке вимагає відповідного розслідування. Боротися із ХО значно важче, ніж із ГО. Досягнення нешкідливих (гранично допустимих) концентрацій токсичних речовин в повітрі робочих приміщень, як правило, пов'язано з вдосконаленням або заміною технологічних процесів, апаратури, будівель, споруд. Ці заходи вимагають великих капітальних витрат. 

При будь-якій формі отруєння (ГО або ХО) характер дії промислової отрути визначається мірою її фізіологічної активності - токсичністю. 

Токсичність - це здатність речовин завдавати шкідливого впливу на життєдіяльність живих організмів. 

Хімічні опіки можуть викликати такі речовини: соляна, сірчана, азотна кислоти, концентровані розчини лугів (їдкий натрій, їдкий калій, аміак), причому лужні опіки більш глибокі, оскільки вони легко обмилюють жировий шар шкіри і розчиняють білкові речовини. 

При опіках хімічними речовинами, здатними прилипати до шкіри (гарячі смоли, жовтий фосфор) виникає також небезпека отруєння всього організму. 

Заходи безпеки:  робота у відповідному спецодягу, захисні окуляри, установка кранів і фонтанчиків для термінового та тривалого (до 0.5 години) промивання ураженого місця струменем чистої прохолодної води, за відсутності водогону - установка ємності з водою. 

Заходи щодо надання першої допомоги: 

- промити уражену ділянку великою кількістю води; 

- при опіках фосфором ватним тампоном зняти з шкіри залишки речовини, а потім промити 5% розчином соди або марганцевокислого калію. 

У хімічній промисловості проведення ряду технологічних і допоміжних операцій пов'язано з використанням завсобів індивідуального захисту. Для виконання робіт всередині закритих ємностей, в колодязях і т.ін. їх використання має вирішальне значення для забезпечення безпеки праці. 

Завсобами індивідуального захисту є:  спецодяг;  спецвзуття; головні убори;  каски;  рукавички, рукавиці;  фартухи;  протигази;  респіратори;  захисні окуляри;  маски;  світлофільтри;  протишумові пристрої;  запобіжні пояси;  електрозахисні засоби;  пасти і мазі і т.п. 

Засоби індивідуального захисту можуть бути постійного користування (без цих засобів робітникам забороняється перебувати на робочому місці) і аварійного користування. 

Аварійні завсоби індивідуального захисту формуються у виробництвах, де наявні токсичні і пожежонебезпечні та вибухонебезпечні речовини. Завсоби індивідуального захисту розміщують у доступних для використання місцях, які визначають керівники виробництв і цехів за узгодженням з газорятувальною і протипожежною службою. 

Щорічно на кожному підприємстві хімічної промисловості складається перелік спецодягу, спецвзуття та запобіжних засобів, які повинні безкоштовно видаватися робітникам і службовцям для забезпечення безпечних умов праці. В переліку зазначається кількість і види засобів захисту для індивідуального, колективного і аварійного користування. Перелік узгоджується із комітетом профспілки і після затвердження головним інженером цей перелік стає основним документом для забезпечення персоналу завсобами індивідуального захисту. 

Спецодяг є власністю підприємства і повинен використовуватися тільки за прямим призначенням. Після роботи за територію підприємства виносити спецодяг забороняється тому, що можливе забруднення довкілля та житла шкідливими речовинами виробництва. 

Для зберігання на виробництві спецодягу організовуються спеціальні приміщення. Адміністрацією підприємства в узгоджені з санепідемстанцією терміни забезпечується прання, дегазація, дезактивація, хімчистка і ремонт спецодягу . 

У всіх випадках, коли в повітрі робочої зони вміст шкідливих речовин перевищує ГДК або коли вміст кисню менше 17%, необхідно застосовувати ЗІЗ органів дихання від отруєння і задухи. 

Засобами захисту органів дихання є: протигази промислові фільтруючі;  фільтруючі респіратори;  шлангові протигази. 

Від механічного травмування голови, а також від ураження голови електричним струмом застосовуються різні каски. 

Захист рук здійснюється різного виду рукавицями і рукавичками залежно від виробничого середовища:  від термічних опіків,  від кислоти, від вібрації. 

Там, де неможливе застосування рукавичок (роботи, які вимагають чутливості пальців та при роботі з клеями, фарбами) застосовуються пасти і мазі. 

Для захисту очей застосовують захисні окуляри, щитки і маски. Захисні окуляри випускаються двох типів: окуляри захисні відкриті , окуляри захисні закриті. 

Відкриті окуляри зручні тим, що мають широке поле зору, не пітніють . Але вони захищають тільки від часток, що летять прямо в очі. 

Окуляри захисні закриті краще захищають очі, але звужують поле зору і пітніють. Для усунення цього явища застосовують спеціальні олівці, сухе туалетне мило або спеціальні вкладиші із плівки, яка не пітніє. 

Для запобігання вибуху пилоповітряних сумішей або зменшення руйнуючої дії такого вибуху на апаратах ( бункерах, млинах, сепараторах) встановлюються розривні мембрани, а також пристрої для подачі в пилопроводи інертних газів (двоокису вуглецю або водяної пари). 

Всі роботи, пов'язані з виділенням шкідливої пари або газів, повинні проводитися у витяжних шафах. 

Забороняється проводити такі роботи при несправній або вимкненій вентиляції. 

Категорично забороняється зберігання яких-небудь реактивів без етикеток із найменуваннями речовин. 

Неприпустимо захаращувати коридори і проходи в лабораторії, а також підходи до засобів пожежегасіння. 

Забороняється зберігати і приймати їжу. 

При роботі у вечірній і нічний час в лабораторії повинні перебувати не менше двох чоловік, при цьому один з них призначається старшим. 

Співробітники, що приступають до нового виду вогненебезпечної або вибухонебезпечної роботи повинні заздалегідь отримати інструктаж із ТБ від свого керівника. 

Неприпустимо зберігати горючі рідини в пластмасовому посуді через небезпеку виникнення та накопичення зарядів статичної електрики та, як наслідок, можливість пожежі. 

Сильнодіючі отруйні речовини, (миш'як і його з’єднання, синильна кислота та її солі та ін.) повинні зберігатися в спеціальній шафі або металевому ящику під пломбою і замком. Ємності із отруйними речовинами повинні мати чіткі й яскраві етикетки із написом "Отрута!" і назвою речовини. Відповідальність за зберігання, облік і витрачання СДОР покладається на особу, призначену наказом по підприємству (установі, організації).