Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЗА / КРТЗАпоследняя.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
800.77 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка в. Лазаряна

Кафедра «Автоматика, телемеханіка та зв’язок»

Технічні засоби автоматизації

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

Укладачі: В. В. Маловічко

Н. В. Маловічко

Р. В. Рибалка

Для студентів напряму підготовки 6.050202 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» безвідривної форми навчання

Дніпропетровськ 2013

УДК 656.25

Укладачі:

Маловічко Володимир Володимирович

Маловічко Наталія Валентинівна

Рибалка Роман Володимирович

Рецензенти:

Головний інженер Дистанції сигналізації та зв’язку Нижнєдніпровськ-Вузол О. П. Гнидець (Придніпровська залізниця)

канд. техн. наук, доц. К. В. Гончаров (ДІІТ)

Технічні засоби автоматизації [Текст] : методичні вказівки до виконання контрольної роботи / уклад. : В. В. Маловічко, Н. В. Маловічко, Р. В. Рибалка; Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна. – Д.: Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, 2013. – 16 с.

Методичні вказівки містять теоретичні відомості про принципи побудови дискретних автоматів та практичні приклади. В них розглянуто алгоритм побудови структурного та абстрактного дискретних автоматів моделі Мура та моделі Мілі, а також принципи побудови функцій виходів та переходів.

Методичні вказівки призначені для студентів напряму підготовки 6.050202 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» безвідривної форми навчання.

Іл. 6. Табл. 3. Бібліогр.: 6 назв.

Маловічко В. В., Маловічко Н. В., Рибалка Р. В., укладання 2012

Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, редагування, оригінал-макет, 2013

Вступ

На залізничному транспорті України все більшого розвитку набувають системи автоматики, які використовують в якості елементної бази безконтактну апаратуру. Релейні системи електричної централізації та системи автоматики на перегонах, які експлуатуються на даний час є технічно застарілими і при капітальних ремонтах замінюються новими мікропроцесорними та безконтактними системами. При створенні будь якої нової системи, на етапі проектування необхідно перевірити можливість роботи системи в заданих за технічною документацією режимах, можливість відновлення системи при різних типах відмов, взаємодію вузлів системи між собою. Для виконання задач такого типу розробляються з використанням комп’ютерної техніки математичні моделі систем які проектуються. Але такі моделі не дозволяють досконально дослідити кожний вузол системи, тому що імітаційна модель в цьому випадку буде надто складною. З метою дослідження роботи окремих пристроїв автоматики (рейкового кола, стрілочного переводу, схеми керування світлофору і т.д.), які є частинами більш складних систем, доцільно будувати окремі моделі, які дозволяють імітувати роботу пристрою в різних режимах. Для побудови таких моделей в якості елементної бази можна використовувати дискретні безконтактні логічні елементи. Роботу більшості об’єктів систем автоматики можна описати за допомогою дискретних елементів, так як об’єкти можуть бути зведені до 2-х станів (стрілка в плюсовому та мінусовому положенні, реле ввімкнене та вимкнене, світлофор відкритий та закритий, рейкове коло вільне та зайняте і т. п.) і відповідно описуватись за допомогою функцій алгебри логіки. Найбільш ефективним є описання роботи об’єктів залізничної автоматики за допомогою абстрактних та структурних скінченних автоматів, так як автомати дозволяють досить точно реалізувати залежності між сигналами на вході, сигналами на виході та внутрішніми станами пристрою.