Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyy_analiz / Фінансовий аналіз для студентів / Финансовый анализ / Тема 7 Анализ фин стийкости 16 2 02 03.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Власні оборотні кошти

Кман = ------------------------------------ .

Власний капітал

Iнформацією для розрахунку цього коефіцієнта є пасив Балансу та розрахункові дані, що відображують величину власних оборотних коштів. Величина власного капіталу підприємства показують у розд. Iпасиву Балансу, тоді як величину власних оборотних коштів потрібно розрахувати. Цей показник характеризує ту частину власного капіталу підприємства, яка є джерелом покриття його поточних активів. Його можна розрахувати двома способами:

1) як різницю між сумою власного капіталу та сумою необоротних активів:

Кв = Підсумок розд. I пасиву Балансу – Підсумок розд. I активу Балансу = = рядок 380 (ф. № 1) – рядок 080 (ф. № 1)

2)як різницю між сумою оборотних активів і сумою власного капіталу

Кв = (Підсумок розд. II активу Балансу + Підсумок розд. III активу Балансу) (Підсумок розд. II пасиву Балансу + Підсумок розд. III пасиву Балансу + Підсумок розд. IV пасиву Балансу + Підсумок розд. V пасиву Балансу) = (рядок 260 (ф. № 1) + рядок 270 (ф. № 1) – (рядок 430 (ф. № 1) + рядок 480 (ф. № 1) + рядок 620 (ф. № 1) + рядок 630 (ф. № 1).

Отже, формула розрахунку коефіцієнта маневреності матиме такий вигляд

(Підсумок розд. I пасиву Балансу - Підсумок розд. I активу Балансу

Кман = --------------------------------------------------------------------------------------------=

Підсумок розд. I пасиву Балансу

(Підсумок розд. II пасиву Балансу + Підсумок розд. III пасиву Балансу) (Підсумок розд. II пасиву Балансу + Підсумок розд. III пасиву Балансу) +

Підсумок розд. IV пасиву Балансу + Підсумок розд. V пасиву Балансу

=

Підсумок розд. I пасиву Балансу

рядок 380 (ф. № 1) – рядок 080 (ф. № 1) рядок 260 (ф. № 1) +

= ------------------------------------------------------ = ----------------------------

рядок 380 (ф. № 1) рядок 380 (ф. № 1)

рядок 270 (ф. № 1) – рядок 430 (ф. № 1) + рядок 480 (ф. № 1) +

рядок 620 (ф. № 1) + рядок 630 (ф. № 1)

------------------------------------------------------------------------------------- .

Рядок 380 (ф. № 1)

За своїм значенням показник – величина власних оборотних коштів може значно коливатися залежно від структури капіталу та галузевої належності підприємства. Зміни коефіцієнта маневреності можуть бути як позитивними, так і негативними. Позитивним буде незначне збільшення коефіцієнта маневреності в динаміці. Різке збільшення цього коефіцієнта не може свідчити про нормальну діяльність підприємства, оскільки зростання значення цього показника відбувається за умови або зростання власного оборотного капіталу, або при зменшенні власних джерел фінансування. Збільшення цього показника автоматично викличе зменшення інших показників, наприклад коефіцієнта фінансової автономії, що призведе до посилення залежності підприємства від кредиторів.

Для визначення оптимального значення коефіцієнта маневреності потрібно цей показник по конкретному підприємству порівняти із середнім його значенням по галузі або у суб’єктів господарювання – конкурентів.

Розрахунок коефіцієнтів капіталізації для підприємства, що аналізується наведено в табл. 7.4.

Таблиця 7.4

Рівень показника

Зміни

Показник

пор.

на поча-ток року

на кінець року

1 Коефіцієнт фінансової автономії

0,78

0,73

-0,05

2 Коефіцієнт фінансової залежності

1,28

1,37

0,09

3 Коефіцієнт фінансового ризику

0,22

0,27

0,05

4 Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0,04

0,03

-0,07

Найчастіше, чим вищий рівень коефіцієнта фінансової автономії і нижчий коефіцієнт фінансової залежності та коефіцієнта фінансового ризику, тим стійкіший фінансовий стан підприємства. На підприємстві, що аналізується, протягом звітного періоду коефіцієнт фінансової автономії підприємства знизився на 7,07 відсоткових пункта і на таку саму величину збільшився показник залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів. Така динаміка показників фінансової автономії та фінансової залежності у даному разі не є негативною тенденцією, оскільки початкове значення наведених показників для підприємства, були на достатньо високому рівні.

На кожну 1 грн. власних коштів підприємства на початок звітного періоду припадало 0,016 грн. залучених коштів, на кінець звітного періоду – 0,0951 грн. Це ще раз підтверджує досить високий рівень фінансової стійкості підприємства.

Водночас підприємство відрізняється низьким рівнем маневреності власного капіталу, що обумовлено високою часткою власних коштів у структурі пасивів підприємства. Позитивним моментом є збільшення значення цього коефіцієнта в динаміці.

Для підприємства дуже важливо знайти оптимальне співвідношення коефіцієнта фінансової автономії і коефіцієнта маневреності власного капіталу, іншими словами, співвідношення власного і позикового капіталу.

Важливу роль при оцінці фінансової стійкості підприємства відіграють також коефіцієнти покриття.

Методика розрахунку коефіцієнта структури покриття довгострокових вкладень ґрунтується на припущенні, що довгострокові позики використано для фінансування придбання основних засобів та інших капітальних вкладень, тобто

Довгострокові пасиви Підсумок розд. III пасиву Балансу

Кп.д.в = ------------------------------- = ---------------------------------------------- =

Необоротні активи Підсумок розд. I активу Балансу

Соседние файлы в папке Финансовый анализ