Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyy_analiz / Фінансовий аналіз для студентів / Финансовый анализ / Тема 7 Анализ фин стийкости 16 2 02 03.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
178.18 Кб
Скачать

Рядок 380 (ф. № 1)

= ------------------------- .

Рядок 640 (ф. № 1)

Чим вище значення цього коефіцієнта, тим більш фінансово стійким, стабільним і більш незалежним від зовнішніх кредиторів є підприємство. Вважають, що у підприємства з високою часткою власного капіталу кредитори швидше вкладають кошти, оскільки вони мають можливість погасити борги за ра-

хунок власних коштів. Практика свідчить, що загальна сума заборгованості не повинна перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто джерела фінансування підприємства (загальна сума капіталу)мають бути хоча б наполовину сформовані за рахунок власних коштів. Отже, критичне значення коефіцієнта автономії має становити 0,5, хоча частка залученого капіталу в японських компаніях – 80%, що на 58% більше, ніж у США.

Коефіцієнтом, зворотнім коефіцієнту фінансової автономії, є коефіцієнт фінансової залежності. Добуток цих коефіцієнтів дорівнює 1.

Коефіцієнт фінансової залежності розраховують за формулою

Всього джерел коштів Валюта Балансу

Кзол = -------------------------------- = ---------------------------------------------- =

Власний капітал Підсумок розд. I пасиву Балансу

Рядок 640 (ф. № 1)

= ------------------------- .

Рядок 380 (ф. № 1)

Зростання цього показника у динаміці означає збільшення частки позикових коштів у фінансуванні підприємства, а отже, втрату фінансової незалежності. Якщо його значення знижується до одиниці (100%), то це свідчить про те, що власники підприємства повністю його фінансують, а, якщо перевищує одиницю, то навпаки. Так, якщо значення коефіцієнта 1,40, це означає, що при вкладенні в активи підприємства 1,40 грн., позиченими є 40 коп.

Коефіцієнт фінансового ризику показує співвідношення залучених коштів і власного капіталу. Його обчислюють за формулою

Залучені кошти

Кф.р = ------------------------ = (Підсумок розд. II Балансу + Підсумок

Власний капітал

розд. III пасиву Балансу + Підсумок розд. IV пасиву Балансу +

+ Підсумок розд. V пасиву Балансу) : Підсумок розд. I пасиву Балансу

рядок 430 (ф. № 1) + рядок 480 (ф. № 1) + рядок 620 (ф. № 1) +

+ рядок 630 (ф. № 1)

= -------------------------------------------------------------------------------------------- .

Рядок 380 (ф. № 1)

За цим коефіцієнтом здійснюють найбільш загальну оцінку фінансової стійкості. Він показує, скільки одиниць залучених коштів припадає на кожну одиницю власних. Зростання показника у динаміці свідчить про посилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів, тобто про зниження фінансової стійкості, і навпаки.

Оптимальне значення – Кф.р 0,5. Критичне значення – 1.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного оборотного капіталу перебуває в обороті, тобто у тій формі, яка дає змогу вільно маневрувати цими коштами, а яка капіталізована. Для забезпечення гнучкості у використанні власних коштів підприємства необхідно, щоб коефіцієнт маневреності за своїм значенням був досить високим.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу розраховують як відношення власного оборотного капіталу підприємства до власних джерел фінансування

Соседние файлы в папке Финансовый анализ