Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
131.58 Кб
Скачать

7.3. Аналіз ефективності використання кредитів

7.3.1. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів

В умовах дії ринкових відносин абсолютно нормальним явищем у господарській діяльності підприємств є залучення в його оборот позикових коштів. Широкого практичного застосування серед залучених коштів набуло використання саме банківських кредитів в умовах, коли недостатньо власних джерел фінансування засобів виробництва — основних і оборотних. Банківські кредити, (особливо це стосується короткострокових), залучаються для покриття тимчасово зростаючої потреби у фінансових ресурсах. Для сільськогосподарських підприємств це пов’язано із сезонним характером виробництва. За умови залучення до діяльності підприємства банківських кредитів вони займатимуть певну питому вагу у складі загальної величини позикового капіталу.

У разі залучення банківських кредитів фінансові аналітики та управлінський персонал підприємства обов’язково повинні аналізувати ефективність таких операцій.

На сьогодні це питання є малодослідженим. Але ми приєднуємося до думки М. Я. Коробова щодо цього [43, с. 222, 223]. Його також підтримує О. М. Петрук [80, с. 244—248].

У процесі аналізу ефективності використання короткострокових кредитів (у бухгалтерському обліку це кредити терміном дії до одного року) досліджуються питання за схемою, наведеною на рис. 7.1:

Рис. 7.1. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів

Розглянемо перший етап. За умови, що підприємство постійно використовує кредити для поповнення оборотних коштів і тому постійно має залишки заборгованості з короткострокових кредитів, швидкість оборотності або тривалість одного обороту в днях (Т 1об) і розраховується за формулою

де Кр — середня величина заборгованості за банківськими корот­костроковими кредитами , тис. грн;

Дн — кількість календарних днів періоду, що аналізується, дні;

ОПКР — сума обороту з повернення короткострокової заборгованості за кредитами в аналізованому періоді, тис. грн (дебетовий оборот за рах. 60 «Короткострокові кредити»).

Середня величина заборгованості за банківськими короткостроковими кредитами розраховується або за даними фінансової звітності ф. № 1 «Баланс», або за аналітичними даними бухгалтерського обліку до рах. 60 «Короткострокові позики» і розрахун­ком за середньою простою арифметичною або за середньозваженою, або за середньохронологічною.

Аналізованим періодом може виступати звітний рік (360 днів), 9 місяців звітного року (270 днів), півріччя (180 днів), квартал (90 днів). На досліджуваному агрокомбінаті «Зірка» короткострокові кредити відсутні. Тому умовно наведемо величину серед­нього залишку заборгованості за короткостроковими кредитами за рік — 1000 тис. грн. Аналізований період — 360 днів. Умовна сума дебетового обороту за рах. 60—4000 тис. грн. Оборотність оборотних активів агрокомбінату — 130 днів.

Отже:

Тривалість одного обороту короткострокових кредитів може перевищувати тривалість 1 обороту оборотних активів або бути нижчою. У розглядуваному прикладі вона нижче тривалості 1 обороту оборотних активів, а це свідчить про доцільність застосування банківського кредиту у господарській діяльності, про позитивну роль банківських кредитів у прискоренні оборотності оборотних активів. Якщо ситуація протилежна, тобто швидкість обороту банківських кредитів нижче швидкості обороту оборотних активів, то це негатив­но позначається на оборотності поточних активів.

На другому етапі розраховуються витрати підприємства у зв’язку із залученням банківського кредиту. Обчислюється серед­ній річний процент, який підприємство реально сплатило банку за досліджуваний період, і зіставляється із середнім позичковим процентом, який вважається прийнятим у конкретних умовах аналізованого періоду за умови врахування середньоринкових норм дохідності та інфляції. У такий спосіб оцінюється відповідність відсоткової політики банку, що обслуговує дане підприєм­ство , його інтересам. Перевищення прийнятого рівня процентів за кредит над рівнем сплачених процентів підприємством комерційному банку свідчить про те, що контрагенту вигідно підтримувати на таких умовах кредитні відносини.

Перевищення рівня сплачених підприємством процентів банку над прийнятим рівнем процентів за кредит характеризує недоціль­ність використання на таких умовах залучених кредитів.

Прийнятий рівень процентної ставки за короткостроковий кредит розраховується за схемою, яка відбиває вигідність залучення кредиту за існуючого рівня інфляції (рис. 7.2):

Рис. 7.2. Схема розрахунку рівня відсоткової ставки за короткостроковий кредит

У наведеному прикладі при середньому залишку з короткострокових кредитів у 1000 тис. грн агрокомбінат, припустимо, сплатив процент за кредит у сумі 260 тис. грн, що становить 26 % річних. Прийнятий рівень процентів за кредит у звітному році становив:

7 × 22,7 : 100 + 7 + 22,7 = 31,3 (%),

де 7 — середня норматив річна процентна ставка за банківський кредит в оборотні кошти за безінфляційної ситуації;

22,7 — темп інфляції.

Перевищення прийнятого рівня процентів за кредит (31,3 %) над рівнем фактично сплачених підприємством банку (26 %) показує, що для суб’єкта господарювання вигідно працювати з даною кредит­ною установою: розмір витрат підприємства у зв’язку із залученням банківських короткострокових кредитів нижчий за їхню ціну.

Аналізуючи ефективність використання банківських кредитів, доцільно визначити їхню рентабельність. Вона розраховується як відношення частини прибутку від реалізації продукції, одержаної підприємством за рахунок використання банківських короткострокових кредитів, до сплачених процентів за кредит.

У розглядуваному прикладі:

середня величина поточної заборгованості банківських кредитів — 1000 тис. грн;

прибуток від операційної діяльності — 7000 тис. грн (ряд. 100 ф. № 2);

середня сума власного і залученого капіталу,

вкладеного в оборотні активи — 9000 тис. грн (розділ II АБ),

у т. ч. короткострокові банківські кредити — 1000 тис. грн; прибуток на 1 грн оборотних активів у цілому становить:

7000 : 9000 = 0,78 (грн);

прибуток на суму залучених кредитів становить:

0,78 × 1000 = 780 (тис. грн).

Після вирахування сплачених процентів він становить:

780 – 260 = 520 (тис. грн).

Як бачимо, підприємству вигідно залучати у діяльність короткострокові банківські кредити.

Соседние файлы в папке Verstka