Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

6.2. Небезпечні та шкідливі фактори виробничого середовища

6.2.1. Шкідливі фактори виробничого середовища відповідно до Гігієнічної  класифікації праці за за природою дії поділяються на фізичні, хімічні, біологічні та фактори трудового процесу.

6.2.2. Фізичні фактори:

мікроклімат: температура, вологість, швидкість руху повітря, теплове випромінювання;

виробничий шум, ультразвук, інфразвук;

вібрація (локальна, загальна);

неіонізуючі електромагнітні поля і випромінювання: електростатичні поля, постійні магнітні поля (в т.ч. геомагнітне), електричні і магнітні поля промислової частоти (50 Гц);

електромагнітні випромінювання радіочастотного діапазону, електромагнітні випромінювання оптичного діапазону (у т.ч. лазерне та ультрафіолетове);

іонізуючі випромінювання;

освітлення - природне (відсутність або недостатність), штучне (недостатня освітленість, пряма і відбита сліпуча блискість, пульсація освітленості).

6.2.3. Хімічні фактори: речовини хімічного походження, деякі речовини біологічної природи, що отримані хімічним синтезом, та/або для контролю яких використовуються методи хімічного аналізу.

6.2.4. Біологічні фактори: мікроорганізми-продуценти, живі клітини і спори, що містяться в препаратах, патогенні мікроорганізми.

6.2.5. Фактори трудового процесу: важкість праці та напруженість.

Важкість праці характеризується фізичним динамічним навантаженням, масою вантажу, що піднімається і переміщується, загальним числом стереотипних робочих рухів, розміром статичного навантаження, робочою позою, ступенем нахилу корпусу, переміщенням в просторі.

До факторів, що характеризують напруженість праці, відносяться: інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи.

6.2.6. Гігієнічне нормування шкідливих речовин проводять за гранично допустимими концентраціями (ГДК, мг/ м3 ) .

Залежно від ступеня токсичності, фізико-хімічних властивостей, шляхів проникнення в організм, санітарні норми встановлюють гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень, перевищення яких неприпустиме.

6.3. Мікроклімат

6.3.1. Загальні відомості

6.3.1.1. Мікроклімат виробничих приміщень - умови внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням шляхом конвекції, кондукції, теплового випромінювання та випаровування вологи. ( ДСН 3.3.6.042-99 Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень).

Мікрокліматичні умови виробничих приміщень характеризу­ються такими показниками:

  • температура повітря ,

  • відносна вологість повітря ,

  • швидкість руху повітря ,

  • інтенсивність теплового (інфрачервоного) випромінювання,

  • температура поверхні.

6.3.1.2. Значення параметрів мікроклімату суттєво впливають на са­мопочуття та працездатність людини і, як наслідок цього, рівень травматизму. Тривала дія високої температури повітря при одно­часно підвищеній його вологості приводить до збільшення темпе­ратури тіла людини до 38-40 °С (гіпертермія), внаслідок чого можуть мати місце різноманітні фізіологічні порушення в організмі: зміни в обміні речовин, серцево-судинній системі, зміни функцій внутрішніх органів (печінки, шлунка, жовчного міхура, нирок), зміни у системі дихання, порушення центральної та пери­феричної нервових систем

6.3.1.3. При підвищенні температури значно збільшується потовиділен­ня, внаслідок чого настає різке порушення водного обміну. З по­том із організму виділяється значна кількість солей, головним чином хлористого натрію, калію, кальцію. Зростає вміст у крові молочної кислоти, сечовини. Змінюються інші параметри крові, внаслідок чого вона згущується. В умовах високої температури збільшується частота пульсу (до 100-180 поштовхів за хвилину), збільшується артеріальний тиск. Перегрів тіла людини супровод­жується головними болями, запамороченням, нудотою, загальною слабкістю, часом можуть виникати судоми та втрата свідомості. Негативна дія високої температури збільшується при підвищеній вологості, оскільки при цьому знижується інтенсивність процесу випарювання поту, тобто погіршується тепловіддача тіла людини. Зміни в організмі за підвищеної температури безумовно відобра­жаються на працездатності людини. Так, підвищення температури повітря виробничого середовища з 20°С до 35°С призводить до зниження працездатності людини на 50-60%.

6.3.1.4. Суттєві фізіологічні зміни в організмі можливі також при хо­лодовому впливі, який призводить до переохолодження організму (гіпотермія). Найбільш вираженими реакціями на низьку темпе­ратуру є звуження судин м'язів та шкіри. При цьому знижується пульс, збільшується об'єм дихання і споживання кисню. Тривала дія знижених температур приводить до появи таких захворювань як радикуліт, невралгія, суглобний та м'язовий ревматизм, інфек­ційні запалення дихальних шляхів, алергії та ін. Охолодження тіла викликає порушення рефлекторних реакцій, зниження так­тильних та інших реакцій, утруднення рухів. Це також може бути причиною збільшення виробничого травматизму.

6.3.1.5. Недостатня вологість повітря (нижче 20%) призводить до підсихання слизових оболонок дихальних шляхів та очей, внаслідок чого зменшується їх захисна здатність протистояти мікробам.

6.3.1.6. Фізіологічна дія рухомого потоку повітря пов'язана із змінами у температурному режимі організму, а також механічною дією (повітряним тиском), яка вивчена ще недостатньо. Встановлено, що максимальна швидкість повітря на робочих місцях не повинна перевищувати 2м/с.

6.3.1.7. При санітарно-гігієнічному нормуванні умов мікроклімату від­повідно до ДСН 3.3.6.042-99 виділяють два періоди року: теплий (середньодобова температура зовнішнього середовища вище +10°С і холодний (середньодобова температура зовнішнього сере­довища не перевищує +10°С.

6.3.1.8. Середньодобова температура зовнішнього повітря - середня величина температури зовнішнього повітря, виміряна у певні години доби через однакові інтервали часу. Вона приймається за даними метеорологічної служби.

6.3.1.9. Оптимальні мікрокліматичні умови- поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на лю­дину забезпечують зберігання нормального теплового стану ор­ганізму без активізації механізмів терморегуляції. Вони забезпечу­ють відчуття теплового комфорту та створюють передумови для високого рівня працездатності.

6.3.1.10. Оптимальні умови мікроклімату встановлюються для постійних робочих місць. Показники температури повітря в робочій зоні по висоті та горизонталі протягом робочої зміни не повинні виходи­ти за межі нормованих величин оптимальної температури для да­ної категорії робіт. Оптимальні величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень згідно з ДСН 3.3.6.042-99 наведені в таблиці 6.1.

6.3.1.11.Температура внутрішніх поверхонь робочої зони (стіни, підлога, стеля), технологічного обладнання (екрани і т. ін.) зовнішніх по­верхонь технологічного устаткування та огороджуючих конструкцій не повинна виходити більш ніж на 2°С за межі оптимальних темпе­ратур повітря для даної категорії робіт, вказаних в таблиці 6.1.

6.3.1.12. Допустимі мікрокліматичні умови - поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину можуть викликати зміни теплового стану організму, що швидко минають і нормалізуються та супроводжуються напруженням механізмів терморегуляції в межах фізіологічної адаптації. При цьому не виникає ушкоджень або порушень стану здоров'я, але можуть спостерігатися дискомфортні тепловідчуття, погіршення самопочуття та зниження працездатності.

Таблиця 6.1 - Оптимальні величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря робочої зони виробничих приміщень

Період року

Категорія робіт

Температура повітря, °С

Відносна вологість, %

Швидкість руху, м/с

холодний

легка Іа

22-24

60-40

0,1

легка 16

21-23

60-40

0,1

середньої важкості IIа

19-21

60-40

0,2

середньої важкості IIб

17-19

60-40

0,2

важка III

16-18

60-40

0,3

теплий

легка Іа

23-25

60-40

0,1

легка 16

22-24

60-40

0,2

середньої важкості IIа

21-23

60-40

0,3

середньої важкості IIб

20-22

60-40

0,3

важка III

18-20

60-40

0,4

Величини показників допустимих мікрокліматичних умов встанов­люються для постійних і непостійних робочих місць. Допустимі вели­чини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень, не повинні виходити за межі показників, наведених в таблиці 6.2.

6.3.1.13. У виробничих приміщеннях, в яких не можна встановити допустимі величини мікроклімату через технологічні вимоги до виробничого процесу, технічну недосяжність або економічно обгрунтовану недоцільність передбачаються заходи щодо захисту від можливого перегрівання та охолодження.

6.3.1.14. Температура внутрішніх поверхонь приміщень (стіни, підлога, стеля), а також температура зовнішніх поверхонь технологічного устаткування або його захисних обладнань (екранів і т. ін.) не повинна виходити за межі допустимих величин температури повітря для даної категорії робіт, вказаних в таблиці 6.2.

6.3.1.15. Інтенсивність теплового опромінення працюючих від нагрітих поверхонь технологічного устаткування, освітлювальних приладів, інсоляція від засклених огороджень не повинна перевищувати 35,0 Вт/м 2 - при опроміненні 50% та більше поверхні тіла, 70 Вт/м 2 - при величині опромінюваної поверхні від 25 до 50%, та 100 Вт/м 2 - при опроміненні не більше 25% поверхні тіла працюючого.

6.3.1.16. При наявності джерел з інтенсивністю 35,0 Вт/м2 і більше температура повітря на постійних робочих місцях не повинна перевищувати верхніх меж оптимальних значень для теплого періоду року, на непостійних - верхніх меж допустимих значень для постійних робочих місць. При наявності відкритих джерел випромінювання (нагрітий метал, скло, відкрите полум'я) допускається інтенсивність опромінення до 140,0 Вт/м2. Величина опромінюваної площі не повинна перевищувати 25 % поверхні тіла працюючого при обов'язковому використанні індивідуальних засобів захисту (спецодяг, окуляри, щитки).

Таблиця 6.2 - Допустимі величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні виробничих приміщень

Період

року

Категорія

робіт

Температура, ° C 

Відносна воло-

гість на

робочих

місцях -

постійних і

непостій

них, (%) 

Швидкість

руху на

робочих

місцях -

постійних і

непостій

них, (м/сек.)

верхня межа

нижня межа

на постійних робочих місцях

на непостійних робочих місцях

на постійних робочих місцях

на непостійних робочих місцях

холодний

легка Iа 

25 

26 

21 

18 

75 

не більше 0,1 

легка Iб 

24

25

20

17

75

не більше 0,2 

серед-

ньої важкості IIа 

23

24

17

15

75

не більше 0,3

 

серед-ньої важкості IIб 

21

23

15

13

75

не більше 0,4

 

важка III 

19

20

13

12

75

не більше 0,5

теплий

легка Iа 

28

30

22

20

55 - при 28° C

0,2 - 0,1

легка Iб 

28

30

21

19

60 - при 27° C

0,3 - 0,1

середньої важкості IIа

27

29

18

17

65 - при 26° C

0,4 - 0,2

 

середньої важкості IIб

27

29

15

15

70 - при 25° C

0,5 - 0,2

 

важка III 

26

28

15

13

75 - при 24° C і нижче

0,6 - 0,5

6.3.1.17. Категорія робіт - розмежування робіт за важкістю на основі загальних енерговитрат організму регламентується ДСН 3.3.6.042-99 (таблиці 6.3).

6.3.1.18. У виробничих приміщеннях, в яких не можна встановити допустимі величини мікроклімату через технологічні вимоги до виробничого процесу, технічну недосяжність або економічно обґрунтовану недоцільність, передбачаються заходи щодо захисту від можливого перегрівання та охолодження.

Таблиця 6.3 - Категорії робіт за ступенем важкості

Характер роботи

Категорія роботи

Загальні енерговитрати організму, Вт (ккал/год)

Характеристика роботи

легка

Іа

105-140

(90-120)

Робота, що виконується сидячи і не потребує фізичного напруження

16

141-175

(121-150)

Робота, що виконується сидячи, стоячи або пов'язана з ходінням, та супроводжується деяким фізичним напруженням

середньої важкості

Па

176-232

(151-200)

Робота, пов'язана з ходінням, пе­реміщенням дрібних (до 1 кг) ви­робів або предметів в положенні сто­ячи або сидячи, що потребує певно­го фізичного напруження

II

233-290

(201-250)

Робота, що виконується стоячи, пов'язана з ходінням, переміщенням невеликих (до 10 кг) вантажів, та супроводжується помірним фізич­ним напруженням

важка

III

291-349

(251-300)

Робота, пов'язана з постійним пере­міщенням, перенесенням значних (понад 10 кг) вантажів, які потребу­ють великих фізичних зусиль