Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

11.7. Видача дозволу на початок роботи

Видача дозволу на початок роботи регулюється:

НАПБ Б.07.018-2001 Порядок видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затверджений Постановою КМ України від 14.02.2001 за №150, із змінами і доповненнями, внесеними  постановами М України від 4.06.2003 за № 873,  від 11.01.2006 за № 17, від 22.06.2007 за № 856;

НАПБ Б.05.021-2006 Інструкція з організації роботи органів державного пожежного нагляду з питань видачі дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затверджено наказом МНС України від 11.05.2006 за №278, зареєстровано в Мін’юсті України від 26.05.2006 за №608/12482, внесено зміни та доповнення Наказ МНС від 22.8.2007 року № 579, зареєстровано в Мін’юсті України від 31.08.2007 р. за №1004/14271.

На виконання ст.9 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва надає лист-роз'яснення щодо застосування Постанови Кабінету Міністрів від 11 січня 2006 р. № 17 «Про внесення змін до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень».

Відповідно до зазначеної Постанови КМ України суб’єкти підприємницької діяльності звільняються від необхідності отримувати дозвіл на початок роботи та оренду приміщень у разі, якщо вони орендують торгівельні місця, кіоски та контейнери, що розміщені на ринках відповідно до схеми, погодженою в установленому порядку з органами державного пожежного нагляду, а також у разі прийняття в експлуатацію об'єктів нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту державною комісією.  

Крім цього, з набуттям чинності зазначеної Постанови КМ України суб’єкти підприємницької діяльності можуть розпочинати свій бізнес за декларативним принципом, тобто без необхідності отримання дозволу, але за умови страхування цивільної відповідальності перед третіми особами стосовно відшкодування наслідків можливої шкоди. Такий принцип застосовується лише стосовно об'єктів, які не відносяться до вибухопожежонебезпечних та об'єктів з масовим перебуванням людей1 і не розміщуються на території або всередині зазначених об'єктів, та якщо не змінюється функціональне призначення об’єктів/приміщень і не проводиться їх перепланування.

 Якщо власники (орендарі) не змінюють функціональне призначення об’єктів та орендованих приміщень і не проводять їх перепланування, крім потенційно небезпечних об’єктів, які раніше отримали тимчасовий дозвіл на початок роботи від органів державного пожежного нагляду, звільняються від подання декларацій та матеріалів на продовження терміну дії дозволу. Експертиза для визначення можливості застосування декларативного принципу не вимагається. Таким чином, якщо суб’єкт підприємницької діяльності вважає, що відповідає всім вищезазначеним критеріям, то він може розпочати свою діяльність за декларативним принципом. Для цього необхідно заповнити декларацію відповідності об'єкта (об'єктів) вимогам законодавства з питань пожежної безпеки за формою згідно з додатком 3 до постанови КМ України «Про внесення змін до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень» від 11.01.2006р. за №17 та надати її до органу державного пожежного нагляду не пізніше ніж за 10 днів до початку господарської діяльності. При цьому, ніякі інші документи не повинні надаватися разом з декларацією. Суб’єкт підприємницької діяльності несе повну відповідальність за достовірність інформації, наданої у декларації.

Новостворені підприємства, що належать до категорії пожежонебезпечних об'єктів, можуть започатковувати свою діяльність за декларативним принципом за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами.

Діяльність зазначених підприємств за декларативним принципом провадиться лише на строк дії таких договорів.