Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / ДОВІДНИК норм док.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

10.7. Технічні заходи щодо захисту людей від ураження електричним струмом

10.7.1. Для захисту людей від ураження електричним струмом при пошкодженні ізоляції в електроустановці має бути застосована, по меншій мірі, одна з наступних захисних мір: заземлення, занулення, розділяючий трансформатор, захисне відключення, мала напруга, подвійна ізоляція, вирівнювання потенціалів.

З цих захисних заходів лише перші чотири залежать від споживача. Застосування малої напруги, подвійної ізоляції, вирівнювання потенціалів та блоківок безпеки можливе лише на стадії проектування і виготовлення електроустановки. Частіше за все і розділяючі трансформатори встановлюються виробниками електрообладнання, але ця міра безпеки може бути застосована і споживачем, вона не потребує особливих технічних знань, фінансових і трудових витрат, якщо потужність електроустановки не дуже велика.

10.7.2. Захисне відключення електроустановок при пошкодженні ізоляції реалізується, як правило, на двох рівнях:

конструктивно в електроустановці (запобіжники у вторинних і первинних ланцюгах тощо);

при підключенні до мережі живлення (теплові автомати, диференційні автомати тощо).

10.7.3. Заземлення або занулення електроустановок потрібно виконувати:

при напрузі 380 В і вище змінного струму і 440 В і вище постійного струму – в усіх електроустановках;

при номінальних напругах вище 42 В, але нижче 380 В змінного струму та вище 110 В, але нижче 440 В постійного струму – тільки у приміщеннях з підвищеною небезпекою, особливо небезпечних і у зовнішніх електроустановках;

заземлення або занулення не вимагається при номінальних напругах до 42 В змінного струму і до 110 В постійного струму, крім деяких спеціальних випадків .

10.7.4. Для заземлення електроустановок у першу чергу повинні бути використані

природні заземлювачі. Якщо при цьому опір заземлюючих пристроїв або напруга дотику має допустимі значення, а також забезпечуються нормовані значення напруги на заземлюючому пристрої, то штучні заземлювачі повинні застосовуватися лише за необхідності зниження густини струмів, що протікають по природних заземлювачах або стікають з них .

10.7.5. Малою напругою називається номінальна напруга не більша ніж 42 В між фазами і по відношенню до землі, що застосовується в електроустановках для забезпечення електробезпеки.

10.7.6. З метою вирівнювання потенціалів будівельні і виробничі конструкції, трубопроводи усіх призначень, металеві корпуси технологічного обладнання, залізничні колії і таке інше мають бути приєднані до мережі заземлення або занулення. Величина опору заземлюючого пристрою в електроустановках до 1 кВ з ізольованою нейтраллю, при сумарній потужності генераторів (трансформаторів) більше 100 кВА, повинна бути не більше 4 Ом.

10.8.Система електрозахисних засобів

10.8.1. Електрозахисні засо­би використовуються при виконанні робіт в електро­установках з метою запобігання електротравм.

НПАОП 40.1-1.07-01 "Правила експлуатації електрозахисних засобів" чинний нормативний до­кумент, в якому наведено перелік засобів захисту, вимоги до їх конструкції, обсягів і норм випробувань, порядку застосування і зберігання, комплектування засобами захисту електроустановок та виробничих бригад. Засоби захисту, що використовуються в електроустановках, повинні відповідати вимогам чинних держав­них стандартів, технічних умов щодо їх конструкції тощо.

10.8.2. Залежно від призначення електрозахисні засоби підрозділяються на ізолювальні, огороджувальні та запобіжні.

Електрозахисні засоби поділяються на ізолювальні огороджувальні (огородження, щитки, ширми, плакати) та запобіжні (окуляри, каски, запобіжні пояси, руковиці для захисту рук).

Ізолювальні електрозахисні засоби поділяються на основні і додаткові.

10.8.3. Засіб електрозахисний основний - електроізолювальний засіб, ізоляція якого довгий час витримує робочу напругу електроустановки і який дозволяє працювати на струмовід­них частинах, що перебувають під напругою.

Основні ізолювальні електрозахисні забезпечують захист працівників:

до 1000В включно застосовують: ізолювальні штанги, ізолювальні кліщі, електровимірювальні кліщі, покажчики напруги, діелектричні рукавички, інструмент з ізолювальним покриттям;

понад 1000 В застосовують: ізолювальні штанги всіх видів, ізолювальні кліщі, електровимірювальні кліщі, покажчики напруги, пристрої для створення безпечних умов праці під час проведення випробу­вань і вимірювань в електроустановках (покажчики напруги для фазування, покажчики пошкодження кабелів та ін.)

10.8.4. Засіб електрозахисний додатковийлектроізолювальний засіб, який сам по собі не може за даної напруги забезпечити захист від ураження електричним струмом; він доповнює основний засіб захисту, а також може захищати від напруги дотику і напруги кроку

До додаткових електрозахисних засобів для роботи в електроустановках відносяться:

діелектричне взуття, діелектричні килими, ізолювальні підставки, ізолювальні накладки, ізолювальні ковпаки, сигналізатори напруги, захисні огородження (щити, ширми), переносні заземлення, плакати і знаки безпеки та інші засоби захисту.

Крім наведених застосовуються засобів захисту застосовуються такі ЗІЗ:

захисні каски — для захисту голови;

захисні окуляри і щитки — для захисту очей і обличчя;

протигази і респіратори — для захисту органів дихання;

рукавиці — для захисту рук;

запобіжні пояси та страхувальні канати.

10.8.5. Для захисту працівників при виконанні робіт в умовах елект­ричного поля, параметри якого перевищують допустимі, застосо­вуються індивідуальні екранувальні комплекти одягу та екранувальні пристрої.

10.8.6. Вимоги щодо комплектування електроустановок електрозахисними засобами регламентуються НПАОП 40.1-1.07-01 та НПАОП 0.00-4.26-96, галузевими нормативними актами.

10.8.7.Ізолювальні електрозахисні засоби необхідно застосовувати за їх прямим призначенням згідно з вимогами правил і тільки за напруги, що не перевищує ту, на яку вони розраховані.

10.8.8. Виконувати роботи в електроустановках з використанням діелектричних штанг, кліщів і подібних їм інших засобів захисту необхідно з землі, підлоги або безпечних стійких інвентарних конструкцій — стаціонарних чи пересувних площадок, з дра­бин тощо, які за конструкцією мають відповідати чинним технічним умовам на їх виготовлення. Забороняється викорис­товувати для таких цілей випадкові підручні засоби — ящики, бочки і т. ін.

10.8.9.Огороджувальні електрозахисні засоби призначені для тимчасового огороджування струмопровідних частин (щити, бар’єри, переносні огорожі), а також для заземлення вимкнутих струмопровідних частин з метою запобігання ураження струмом при випадковій появі напруги (тимчасове заземлення).

10.8.10. Запобіжні електрозахисні засоби та пристосування призначені для захисту персоналу від випадкового падіння з висоти (запобіжні пояси); для забезпечення безпечного піднімання на висоту (драбини, „кігті”), для захисту від світлової, теплової, механічної дії електричної дуги (захисні окуляри, щитки, спецодяг, рукавички тощо).